Τα αιτήματα των φορέων της Ηπείρου προς την κυβέρνηση

Πολλές σελίδες με αιτήματα των δεκάδων φορέων που συνάντησαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μέχρι την περασμένη εβδομάδα, έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι της περιφερειακής οργάνωσης Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που θα λάβει χώρα στα Γιάννενα, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

 

Πολλές σελίδες με αιτήματα των δεκάδων φορέων που συνάντησαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μέχρι την περασμένη εβδομάδα, έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι της περιφερειακής οργάνωσης Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου (ΠΑΣ) που θα λάβει χώρα στα Γιάννενα, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Αυτές τις μέρες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με συντονιστή τον Κώστα Μπασιούκα, αποκωδικοποιούν τα όσα άκουσαν από τους δεκάδες φορείς της Ηπείρου που συνάντησαν και στέλνουν τα κείμενα αυτά στα αρμόδια Υπουργεία ώστε οι υπουργοί που θα λάβουν μέρος στο ΠΑΣ να προχωρήσουν, αν είναι δυνατόν και σε ανακοινώσεις έργων, παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών για την Ήπειρο.

Το τι θα πει κάθε Υπουργός δε μπορεί να το γνωρίζουν σήμερα οι επιτελείς του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που άκουσαν πάντως, από πληθώρα φορέων της περιοχής, είναι η ολοκλήρωση της οδικής δικτύωσης της Ηπείρου, με βασικές προτεραιότητες την κάθετη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό και την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, μέχρι την Κακαβιά.

Τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τους φορείς είναι εκατοντάδες και κάποια από αυτά είναι εμβληματικά. Για παράδειγμα, ο Δήμος Δωδώνης επαναφέρει το αίτημα επανεξέτασης των περιορισμών δόμησης στην κοιλάδα της Δωδώνης, πλαίσιο το οποίο ελαστικοποίησε παραμονές των εκλογών του 2015 ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων του ΚΑΣ και το οποίο πλαίσιο όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως σχεδόν με την άνοδό του στην εξουσία, κατήργησε...

Μια πρόβλεψη που κάνω, ως προς τις αναμενόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης στο ΠΑΣ της Ηπείρου, είναι η ενοποίηση των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Το σχέδιο ωριμάζει, η πολιτική βούληση έχει εκφραστεί αλλά λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές μετά τη σχετική εκδήλωση παρουσία του Υπουργού Γαβρόγλου, προ μηνών στα Γιάννενα.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου διατείνονται ότι υπάρχει έτοιμη πρόταση για την ενοποίηση των δύο ιδρυμάτων, η οποία όμως, περιλαμβάνει και δυσάρεστες προτάσεις για θνησιγενή τμήματα του ΤΕΙ σε πόλεις όπως η Ηγουμενίτσα. Η πρόταση ωστόσο, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, γιατί αν μαθευτεί μπορεί να "κάψει" τη μια εκ των τριών υποψηφιοτήτων για τη θέση του Πρυτάνεως του ΤΕΙ Ηπείρου. Έτσι, θα παραμείνει κρυφή μέχρι τουλάχιστον την 18η Οκτώβρη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για τη νέα διοίκηση στο ΤΕΙ.