Από τα συνέδρια στην πράξη: Παρατηρητήριο ελέγχου κυβερνητικών εξαγγελιών…

Μηχανισμό ελέγχου και υλοποίησης όλων όσα εξαγγέλλονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια έχει συστήσει το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο στόχος απλός: η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσα από το παρατηρητήριο, να καταδείξει ότι υπάρχει «επόμενη ημέρα» μετά τα συνέδρια και πιο πρακτικά, ότι τα έργα που εξαγγέλλονται και που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, υλοποιούνται.

Στο παρατηρητήριο έκανε ειδική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου, αυτού της ανατολικής Αττικής: παίρνοντας αφορμή από όσα είχε πει νωρίτερα ο Δήμαρχος Παλλήνης. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «ότι πρέπει από εδώ και στο εξής να κριθούμε αν αυτά που σήμερα εξαγγέλλουμε, θα υλοποιηθούν. Και εγώ θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει το μηχανισμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Συνεδρίων το μηχανισμό ελέγχου-υλοποίησης όλων όσων από κοινού εξαγγείλαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια»…

Το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο διανύει ήδη τα πρώτα του «βήματα» και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι αυτός, από την κυβέρνηση, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα. Πρόκειται για μια κλειστή πλατφόρμα, στην οποίαν έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από τον υπολογιστή τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος -υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο κ. Βερναρδάκης.

Στην πλατφόρμα, «ανεβαίνουν» όλες οι πολιτικές που εξαγγέλλονται από το βήμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Από τα 10 πρώτα συνέδρια -δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι εξαγγελίες των δύο τελευταίων, από τη Θεσσαλονίκη και το Λαύριο- έχουν «ανεβεί» στην πλατφόρμα 509 πολιτικές προς υλοποίηση. Από αυτές, 495 αφορούν κυβερνητικές δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες είναι νομοθετήματα (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές αποφάσεις, νομοσχέδια).

Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου, μπορεί να δει κανείς την πρόοδό του (σε ποσοστό %), ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.

 

Στο 20% η υλοποίηση πανελλαδικά…

Παρά το γεγονός ότι κάποια από τα έργα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ότι ο θεσμός των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, η υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί, είναι σύμφωνα με το ΑΠΕ κιόλας στο 20%. «Πρωταθλητές» υλοποίησης είναι οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 35,8%, η Δυτική Ελλάδα με 30,7% και η Θεσσαλία με 24,1%.

Αν τώρα ανατρέξουμε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 24 Οκτωβρίου του 2017, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου, θα διαπιστώσουμε ότι ο βαθμός υλοποίησης των εξαγγελθέντων είναι από μικρός έως ελάχιστος… Αξιολογούμενο ως εφικτό από τα όσα είπε τότε ο Πρωθυπουργός, είναι το σχέδιο ενοποίησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου με την ίδρυση της Γεωπονικής στην Άρτα και την υιοθέτηση της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη ίδρυση σε αυτό ενός Κέντρου Έρευνας. Ακόμα αναμένεται από την άλλη, η θεσμοθέτηση των διετών προγραμμάτων σπουδών. Υδατοδρόμια, δρόμοι όπως το Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα, ΠΔ Λίμνης Παμβώτιδας, Αμβρακικός Κόλπος και μια σειρά από άλλα ζητήματα που έθιξε υποσχόμενος διάφορα ο Πρωθυπουργός έχουν μείνει στον προγραμματισμό…

Στο θέμα αυτό πάντως, αναφέρθηκε με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, λέγοντας πως ο ίδιος έχει αναλάβει να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς το επίπεδο υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών, στο Νομό μας.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τετάρτης, 11/4/2018)