Εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ: Μειωμένο ενδιαφέρον και γκρίνιες…

Ένας ακριβώς μήνας μεσολαβεί ως τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, για την ανάδειξη των νέων προέδρων, των μελών των ΝΟΔΕ και των αντίστοιχων προέδρων και μελών των ΔΗΜΤΟ.

Στις 13 Μαΐου 2018 είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι εκλογές για τα περιφερειακά όργανα του κόμματος και αν κρίνουμε από τα διαδραματιζόμενα σε τοπικό επίπεδο, το μέχρι σήμερα ενδιαφέρον κρίνεται μάλλον ως υποτονικό. Αν και ο χρόνος για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων δεν έχει ανοίξει ακόμα, το ενδιαφέρον που έχει ως τώρα εκφραστεί για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι μικρό. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων ανοίγει την Τετάρτη 25/4/2018 και κλείνει δύο ημέρες μετά, Παρασκευή 27/4/2018 στις 19:00. Η υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ προϋποθέτει τις υπογραφές στήριξης από 30 μέλη του κόμματος, ενώ για την προεδρία των ΔΗΜΤΟ οι απαιτούμενες υπογραφές είναι 20 μελών.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν όσοι έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του έτους 2018, όντας μέλη του κόμματος με ενεργή κάρτα μέλους α) έως τις 10/4/2018 (χθες), εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής με αντικαταβολή ή β) έως τις 4/5/2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής ηλεκτρονικά.

Μέχρι σήμερα, επίσημα έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Θεόδωρος Τζαρούχης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ο Κωνσταντίνος Ζιάβρας, τουριστικός πράκτορας και τομεάρχης τουρισμού της απερχόμενης ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα και ο γιατρός, Θεόδωρος Παπακώστας που έχει εκφράσει το σχετικό ενδιαφέρον.

 

Φωνές για την κατάσταση της τοπικής ΝΔ

Το τελευταίο διάστημα, έστω υπόκωφα, υπάρχει μια γκρίνια για την κατάσταση της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο. Τη γκρίνια αυτή εξωτερικεύει ο Γιώργος Γκόλιας, μέλους του κόμματος και υποψήφιος για μια θέση στη νέα ΝΟΔΕ – ήταν υποψήφιος ως τομεάρχης αγροτικού και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον ένα αντίπαλό του για το συγκεκριμένο πόστο.

Ο κ. Γκόλιας λοιπόν, γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Βασικός κανόνας στη ζωή μου μέχρι και σήμερα σα μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και όσο απείχα από το κόμμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ήταν να μην κάνω δημόσιες δηλώσεις για τα εσωτερικά προβλήματα που μπορούν να δημιουργούνται κατά διαστήματα. Δυστυχώς όμως, όταν τα προβλήματα αυτά τείνουν να γίνουν χρόνια παθογένεια και να στερούν τα όπλα της δημοκρατίας σε ένα κόμμα, οφείλω να τα αναφέρω και να παίρνω θέση και αποστάσεις.

Η δημοκρατία στηρίζεται στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ζητάμε ψηφοφόρους στα εσωτερικά ενός κόμματος αλλά οι υποψηφιότητες να είναι για λίγους και εκλεκτούς. Στα Ιωάννινα το κακό έχει παραγίνει. Ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τα τοπικά όργανα, κάποιοι μηχανισμοί εντός του κόμματος, δημιούργησαν και θέλουν να δώσουν λευκές επιταγές εκλογής στους αρεστούς των συμφερόντων.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας θα γίνουν εκλογές:

Α. Με μια ΝΟΔΕ που υπολειτουργεί;

Β. Χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος υποβολής υποψηφιοτήτων και ενστάσεων;

Γ. Ένας συγκεκριμένος χώρος και τρόπος για την εγγραφή νέων μελών;

Δ. Οι εκλογικοί κατάλογοι των μελών, ένα μήνα πριν τις εκλογές σε τίνος τα χέρια βρίσκονται; Ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά, με δεδομένο ότι κτίριο γραφείων δεν υπάρχει;

Ε. Ο τρόπος εγγραφής μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν προχώρησε. Είναι κοινή διαπίστωση: πλέον το κόμμα θα δείξει πολύ μικρότερο από ποτέ και σίγουρα λιγότερο προσβάσιμο στους Έλληνες που πιστεύουν στη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας. Λέγεται άνοιγμα του κόμματος αυτό;

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ενημερώνω φίλους και όσους με στήριξαν και συμφωνούν στις πολιτικές αρχές που με διέπουν, ότι θα είμαι υποψήφιος για Τομεάρχης στην τοπική ΝΟΔΕ. Πρώτος στόχος να ανοίξω το κόμμα σε όλους και θα το καταφέρω πριν τις εκλογές του Μαΐου. Οι παλαιοκομματικοί μηχανισμοί των συμφερόντων πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τετάρτης, 11/4/2018)