Πώς προτιμάτε το Μώλο; Με αυτοκίνητα ή χωρίς;

Εν αναμονή της άφιξης μαζικά, των πρώτων τουριστικών λεωφορείων που με κατεύθυνση το Μώλο, θα μποτιλιάρουν όπως και πέρσι, τον κεντρικό άξονα της πόλης, Δωδώνης – Αβέρωφ, η δημοτική αρχή και εν προκειμένω, η αντιδήμαρχος αρμόδια για την κινητικότητα, Ελένη Βασιλείου, θα κάνει κάτι πρωτοποριακό μεν, πολύ διπλωματικό δε, προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό του αλαλούμ που προκαλεί στην καθημερινότητα της πόλης, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, η αυξημένη κίνηση…

Θα ρωτήσει τους πολίτες! Πώς; Με μια διαδικασία ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, διαδικτυακής που θα τρέξει για μερικές ημέρες.

Στο σημείο αυτό υπάρχει ίσως, μια αδυναμία καθώς αφενός ο «Καλλικράτης» προβλέπει δημοψηφίσματα και αφετέρου, γιατί η δημόσια διαβούλευση καταγράφει μεν απόψεις, αλλά δεν ποσοτικοποιεί το τελικό αποτέλεσμα, δεν κατοχυρώνει δηλαδή θεσμικά, μια δημοψηφισματικού χαρακτήρα διαδικασία.

Η Ελένη Βασιλείου, όπως έκανε γνωστό μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, θα ρωτήσει τους πολίτες για το αν θέλουν ή όχι, να κλείσει επί ένα τρίμηνο η περιοχή του Μώλου σε όλα τα αυτοκίνητα και συνεπώς και στα τουριστικά λεωφορεία και η διακίνηση των επισκεπτών προς το τουριστικότερο σημείο της πόλης, να γίνεται με ένα τρενάκι και με άλλους τρόπους, και πάντως όχι με την απευθείας αποβίβαση λεωφορείων στην πλατεία Μαβίλη.

Με τον τρόπο αυτό, η αντιδήμαρχος βάζει μπροστά τους πολίτες και θα αξιοποιήσει την άποψή τους αν είναι πλειοψηφική, για να φύγουν τα αυτοκίνητα από το Μώλο, κάμπτοντας έτσι τις αντιδράσεις πολιτών, παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων, των πρακτόρων, των λεωφορειούχων και των Νησιωτών. Το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης για το φετινό καλοκαίρι, θα ληφθεί υπόψη και στην κυκλοφοριακή μελέτη που θα εκπονήσει ο Δήμος Ιωαννιτών το επόμενο διάστημα. Η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο της μελέτης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και μέσα στις γενικές κατευθύνσεις που θα δοθούν στο μελετητή, ενδέχεται να είναι και η… δραστική λύση στην περίπτωση του Μώλου.

Η δημόσια διαβούλευση θα «τρέξει» μέσα στις επόμενες μέρες. Θα ακολουθήσει μιας άλλης διαβούλευσης για ένα λιγότερο σημαντικό θέμα που αφορά επίσης, μια κυκλοφοριακή ρύθμιση, με την προτεινόμενη κατάργηση ενός δρόμου εσωτερικά της διασταύρωσης Δωδώνης και Δομπόλη.

Εκεί η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να μετατρέψει το «‘Πάρκο’ Ηρώων Πολυτεχνείου» σε ένα κανονικό πάρκο. Σήμερα το «Πάρκο» περικλείεται από δρόμους υψηλής κυκλοφορίας και η πρόσβαση από τους πολίτες γίνεται μόνο αφού διασχίσουν κάποιον ανώνυμο δρόμο, πίσω από τα mothercare, με την επικινδυνότητα που τους χαρακτηρίζει λόγω κυκλοφοριακού φόρτου. Το «Πάρκο» είναι μάλλον κυκλοφοριακός κόμβος και όχι κανονικό πάρκο…

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση μπορούν να το κάνουν στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.diavouleusi.eu/diabouleyseis/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CE%B7%CF%81%CF%8E/

Αυτή η διαβούλευση ξεκινάει την Παρασκευή 16 Μαρτίου και η επιτυχία της θα κρίνει πολλά και για το αντίστοιχο εγχείρημα για την περιοχή του Μώλου.

Να μετατρέψει το “Πάρκο” Ηρώων Πολυτεχνείου σε ένα κανονικό πάρκο επιθυμεί η Δημοτική Αρχή. Έτσι με πρωτοβουλία της αρμόδιας αντιδημάρχου, Ελένης Βασιλείου, μια ακόμα δημόσια διαβούλευση ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 16 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Μαρτίου και ώρα 24:00 με αντικείμενο το “Πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου” που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δωδώνη-Δομπόλη και Ανωνύμου οδού.

Σήμερα το “Πάρκο” περικλείεται από δρόμους υψηλής κυκλοφορίας και η πρόσβαση από τους πολίτες γίνεται μόνο αφού διασχίσουν κάποιον από τους παραπάνω δρόμους με την επικινδυνότητα που τους χαρακτηρίζει λόγω κυκλοφοριακού φόρτου.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίζαμε το “Πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου” ως “κυκλοφοριακό κόμβο” καθώς σε καμία των περιπτώσεων δεν εξυπηρετεί τη χρήση του.