Η Περιφέρεια Ηπείρου μας απαντά για το έγγραφο του ΠΓΝΙ σχετικά με τα καύσιμα (βίντεο)

Πίσω από τις λέξεις επιχειρεί να κρυφτεί η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να σώσει τις εντυπώσεις, καθώς εκτέθηκε στο θέμα της αλληλογραφίας της με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για το επίμαχο θέμα της προμήθειας πετρελαίου του ιδρύματος και της σχετικής τιμοληψίας. Και εκτίθεται ξανά, απαντώντας στη δημοσιοποίηση του εγγράφου της διοίκησης του νοσοκομείου, το οποίο αρνήθηκε με την προηγούμενη ανακοίνωσή της για το θέμα της προμήθειας καυσίμων από τους δημόσιους φορείς (το θέμα πάντως, αποκτά πανελλήνιες διαστάσεις τις τελευταίες ώρες). 

Την αφέλεια που μας καταλογίζει η διοίκηση της Περιφέρειας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις παραλείψεις της, πρέπει να την χρεώσει και σε όσους αφελείς αναγνώστες κατάλαβαν ότι το έγγραφο του Δ/ντη Διοικητικού του ΠΓΝΙ είναι απλά η κοινοποίηση της σύμβασης και τίποτα παραπάνω, όπως ας πούμε, η υπενθύμιση της απαίτησης εφαρμογής του νόμου σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξακολουθούν και σήμερα, να χρεώνουν τον κρατικό κορβανά παραπάνω, πληρώνοντας το πετρέλαιο αντί της χονδρικής, όπως ορίζει ο νόμος 4257/2014, σε τιμή λιανικής, όπως… συνιστά και προτρέπει η Περιφέρεια Ηπείρου και με την προηγούμενη ανακοίνωσή της, της 7ης Μαρτίου.

Την ώρα δηλαδή που το ΠΓΝΙ δηλώνει πως με την αλλαγή του σημείου αναφοράς της τιμής, χονδρική αντί λιανικής, στη νέα του σύμβαση, γλιτώνει πάνω από 500.000 ευρώ κατά τη δήλωση Τσίκαρη, η Περιφέρεια Ηπείρου προτρέπει όλους τους φορείς του Δημοσίου της περιοχής: «συνεχίστε να κάνετε διαγωνισμούς με τιμές λιανικής…»!!! Ο δε διοικητής του νοσοκομείου, με το υπηρεσιακό έγγραφο της 15/2, υπενθυμίζει στην Περιφέρεια το νόμο, επειδή η τελευταία δεν τον εφαρμόζει. Το νοσοκομείο εφαρμόζει το νόμο, επειδή είναι υποχρεωμένο μετά την αλλαγή το 2014. Δεν τίθεται θέμα δηλαδή άλλων διευκρινίσεων ή διαφωνιών… παρά μόνο για όποιον κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Και η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει με την μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε για να μας απαντήσει στην χθεσινή αποκάλυψη ύπαρξης του εγγράφου, το οποίο με την προτελευταία της ανακοίνωση αρνούνταν ότι υπάρχει…

Το έγγραφο της 15/2 της Διεύθυνσης Διοικητικού του ΠΓΝΙ στο κυρίως κείμενό του, το αντιγράψαμε αυτούσιο στο ρεπορτάζ της Παρασκευής αλλά δε δημοσιεύσαμε τη φωτογραφία του εγγράφου, παρά μόνο την κορυφή του για να φανεί πως το έγγραφο παρελήφθη. Οπότε, δεν αποκρύψαμε για να παραπλανήσουμε, όπως διατείνεται η Περιφέρεια… είναι προφανές…

Μετά από όλα αυτά βέβαια, είναι απαραίτητο ο Βασίλης Τσίκαρης είτε νωρίτερα ως διοικητής, είτε το αργότερο την ερχόμενη Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως μέλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής», να θέσει το θέμα για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και να σταματήσει η Περιφερειακή Αρχή να κρύβεται.

Στο βίντεο εδώ, αποδεικνύεται τι ακριβώς είπε ο διοικητής του ΠΓΝΙ για το τι ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου – την ανάρτηση των τιμών του Παρατηρητηρίου και το κατέβασμα των δικών της τιμών – στο έγγραφο που ξαναδημοσιεύουμε φαίνεται τι ζητά και δια της επίσημης οδού και ο νοών νοείτω.

Υ.Γ.: Τέλος, όσον αφορά την επιστολή του Ισραηλινού ιδιοκτήτη του ιστοτόπου www.greece-islands.co.il – απειλή για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τον τουρισμό στην Ήπειρο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου εκτίθεται ξανά, στην απαντητική του ανακοίνωση, κάνοντας ευθεία επίθεση στον διευθυντή της εφημερίδος «Νέοι Αγώνες» - δε νομίζουμε να θεωρεί παράνομη ή επιλήψιμη τη «συνεργασία» ενός δημοσιογράφου με ένα γραφείο τύπου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, την ώρα που του ανήκει ή εργάζεται ο ίδιος άνθρωπος και σε μια εφημερίδα…

Ο κ. Καχριμάνης με τη δημοσιοποίηση της επιστολής του κ. SivanZamirστον ιστότοπό μας, είχε δηλώσει ότι δεν έλαβε ποτέ την επιστολή. Σήμερα λέει ότι ξέρει τους αποδέκτες της επιστολής που… δεν έλαβε… και ανάμεσα σε αυτούς υποστηρίζει πως είναι και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών. Η επιστολή απευθύνονταν στην Υπουργό Τουρισμού και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ΜΟΝΟ όπως φαίνεται καθαρά στο έγγραφο που έχουμε δημοσιεύσει από τις 29 Ιανουαρίου του 2018.

 

 

Παραθέτουμε ως έχουμε την υποχρέωση, ολόκληρη την απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου στο χθεσινό μας δημοσίευμα:

Κύριε Διευθυντή,

Α) Στο ερώτημα που θέτετε στο σημερινό σας φύλο, μέσω του δημοσιεύματος στην 7η σελίδα με τίτλο: «Χαλασμένο φαξ ή ψέμα;», η απάντηση είναι παραπληροφόρηση είτε από σκοπιμότητα, είτε ενδεχομένως από αφέλεια.

Η Περιφέρεια με γραπτή της ανακοίνωση την Τετάρτη 7 Μαρτίου έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης των υγρών καυσίμων στους διαγωνισμούς φορέων του Δημοσίου. Σε ο, τι αφορά τους διαγωνισμούς που διεξάγει για τις ανάγκες της, κατέστησε σαφές, ότι είναι διεθνείς δημόσιοι μειοδοτικοί που υπόκεινται σε προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και γίνονται με βάση τις λιανικές τιμές που εκδίδει η Περιφέρεια και οι οποίες συμπίπτουν με τις τιμές που εκδίδει και το Παρατηρητήριο Τιμών.

Επισήμανση σημαντική για τη διαφάνεια με την οποία λειτουργεί η Περιφέρεια, την οποία – όπως είναι δικαίωμά σας – δεν θεωρήσατε σκόπιμο να τη δημοσιεύσετε.

Στη ανωτέρω ανακοίνωση εξηγήθηκε ότι η Περιφέρεια δεν έλαβε έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με ερωτήματα για τη διαμόρφωση των τιμών από τις υπηρεσίες της, όπως υποστήριζε ο Διοικητής του κ. Β. Τσίκαρης.

Παρά ταύτα στο σημερινό σας φύλλο δημοσιεύετε έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (4849/15 Φεβρουαρίου 2018) προς τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας, το οποίο σύμφωνα με τον συντάκτη σας, «με αυτό το έγγραφο το νοσοκομείο απευθύνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου και της εφιστά την προσοχή για τις αποκλίνουσες τιμοληψίες, οι οποίες έχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου όπως είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ωστόσο, στην Περιφέρεια Ηπείρου είτε δεν βλέπουν τα Fax είτε λένε ψέματα στην προκειμένη περίπτωση, καθώς η χθεσινή ανακοίνωση- απάντηση στις καταγγελίες Τσίκαρη, αρνούνταν δύο φορές πως υπήρχε έγγραφη όχληση της Περιφέρειας για το θέμα αυτό, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

Βέβαια αποφύγατε σκόπιμα και προς παραπλάνηση των αναγνωστών σας, να δημοσιεύσετε το κείμενο του εγγράφου, στο οποίο δεν περιλαμβάνει τίποτε από τα ανωτέρω και δεν επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κ. Τσίκαρη, ότι με αυτό έθετε ερωτήματα και ζητούσε διευκρινίσεις για τις τιμές που αναρτώνται στην Περιφέρεια. Είναι προφανές ότι σκοπός σας δεν είναι η ενημέρωση ή διασταύρωση των πραγματικών γεγονότων, αλλά η πρόκληση εντυπώσεων.

Όσον αφορά το έγγραφο που δημοσιεύετε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας επισημαίνει τα εξής:

«Με την ανακοίνωση της 7ης Μαρτίου, απαντήθηκε δημοσίευμα για αναφορά της Διοίκησης του Π.Γ.Ν.Ι. Με αυτή εξηγήθηκε ότι δεν έχει ζητηθεί εγγράφως διευκρίνιση για την ύπαρξη των διαφορών των τιμών καυσίμων στην χονδρική τιμή μεταξύ Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και αυτών που εκδίδει η Περιφέρεια, ούτε για την δικαιολόγηση της ύπαρξης διαφοράς μεταξύ χονδρικής και λιανικής τιμής στις περιπτώσεις που η δεύτερη είναι μεγαλύτερη της πρώτης.

Το συγκεκριμένο έγγραφο που εστάλη με φαξ στις 15-02-2018 έχει συνημμένα την σύμβαση που καταρτίστηκε μεταξύ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου και της εταιρείας που έχει αναλάβει την προμήθεια καυσίμων για το έτος 2018. Το περιεχόμενό του δεν έχει κανένα από τα ερωτήματα στα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Μάλιστα για την λήψη του σχετικού εγγράφου που περιείχε την σύμβαση ενημερώθηκε η Δ/νση Διοικητικού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου. Οι φορείς που διενεργούν διαγωνισμούς αποστέλλουν στην Δ/νση Ανάπτυξης (Τμήμα Εμπορίου) αντίγραφα των συμβάσεων απλά για ενημέρωσή μας και δεν υπάρχει υποχρέωση ανάρτησης των συμβάσεων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας».

Προκειμένου να γίνει σε όλους κατανοητή η διαστρέβλωση που επιχειρείτε σας μεταφέρουμε το πλήρες περιεχόμενο του εγγράφου που δημοσιεύεται στην εφημερίδα σας μόνο με τον τίτλο και τον αποδέκτη, ακριβώς για να στηθεί η παραπληροφόρηση σε βάρος των υπηρεσιών της Περιφέρειας:

«ΘΕΜΑ: Τιμή καυσίμων

Σας αποστέλλουμε αντίγραφο της νέας σύμβασης προμήθειας πετρελαίου κίνησης για θέρμανση και άλλες χρήσεις. Στην σύμβαση προβλέπεται: Η νόμιμα διαμορφούμενη μέση τιμή λαμβάνεται αποκλειστικά από το παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητα (όπως ισχύει σήμερα) για την περιοχή των Ιωαννίνων, όπως τούτο επιβάλλεται από το άρθρο 63 ν. 4257/2014 (Α.93).

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για ανάρτηση στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Ηπείρου και τις αντίστοιχες τιμές του παρατηρητηρίου τιμών»».

Οι αναγνώστες σας μπορούν να κρίνουν αν αυτά είναι τα ερωτήματα που ισχυρίζεται ο συντάκτης σας ότι περιέχονται στο έγγραφο του ΠΓΝΙ και από πού προκύπτει η υποχρέωση (και για τι ακριβώς) να απαντήσει η Διεύθυνση.

Β) Ως προς την εισαγωγική αναφορά σας ότι «είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που η Περιφέρεια Ηπείρου διατείνεται πως δεν έχει λάβει μια επιστολή ή ένα επίσημο έγγραφο που την αφορά», επικαλούμενος επιστολή του Ισραηλινού τουριστικού πράκτορα, καλά θα ήταν να απευθυνθείτε και στον Δήμο Ιωαννιτών με τον οποίο συνεργάζεστε– που επίσης φερόταν ως αποδέκτης- για να πληροφορηθείτε αν κι εκείνος έχει λάβει τέτοια επιστολή. Ας γνωρίζετε πάντως ότι με τον συγκεκριμένο τουριστικό πράκτορα υπήρξε απόλυτα εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη κατά την συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση του Τελ- Αβίβ, παρόντος και του Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Ν. Γκόλα.

Επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, θεωρούμε υποχρέωσή σας τη δημοσίευση της απάντησής μας από την εφημερίδα σας, αλλά και από όσα Μέσα Ενημέρωσης ή Κοινωνικής Δικτύωσης αναπαρήγαγαν το δημοσίευμα σας.

Νέοι Αγώνες