Χάλασε το φαξ της Περιφέρειας ή λένε ψέματα;

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που η Περιφέρεια Ηπείρου διατείνεται πως δεν έχει λάβει μια επιστολή ή ένα επίσημο έγγραφο που την αφορά.

Την πρώτη φορά, ο Περιφερειάρχης διατείνονταν πως δεν είδε ποτέ την επιστολή του τουριστικού πράκτορα από το Ισραήλ, με την οποία προειδοποιούσε την Περιφέρεια και το Υπουργείο Τουρισμού ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου τουριστικού ιστοτόπου και διαδικτυακής πύλης στο Ισραήλ για τις επιπτώσεις της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Ετούτη τη φορά, για θέμα που σχετίζεται πάλι με το πετρέλαιο αλλά όχι τους υδρογονάνθρακες, συγκεκριμένα με το υγρό καύσιμο που προμηθεύονται οι φορείς του Δημοσίου, η Περιφέρεια Ηπείρου διέψευδε χθες την ύπαρξη του υπηρεσιακού εγγράφου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στο οποίο αναφέρθηκε κατά τις δηλώσεις του την περασμένη Δευτέρα, ο διοικητής του ιδρύματος Βασίλης Τσίκαρης, μιλώντας για τις αποκλίσεις στις τιμοληψίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που παρουσιάζουμε, το φαξ έγγραφο με την υπογραφή του Διευθυντή Διοικητικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, έφυγε στις 14:03 της 15ης Φεβρουαρίου και εστάλη προς τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο υπηρεσιακός παράγοντας του ΠΓΝΙ με το διαβιβαστικό του έγγραφο κάνει γνωστό πως αποστέλλει προς την Περιφέρεια επίσης, τη νέα σύμβαση προμήθειας πετρελαίου κίνησης για θέρμανση και άλλες χρήσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος. Στη σύμβαση προβλέπεται ότι: η νόμιμα διαμορφούμενη μέση τιμή λαμβάνεται αποκλειστικά από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (όπως ισχύει σήμερα) για την περιοχή των Ιωαννίνων, όπως τούτο προβλέπεται από το άρθρο του σχετικού νόμου του 2014. «Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και τις αντίστοιχες τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών» καταλήγει το έγγραφο.

Είναι σαφές λοιπόν, ότι η διοίκηση του νοσοκομείου καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου να εφαρμόσει το νόμο που επιβάλλει την προμήθεια των υπηρεσιών του δημοσίου με πετρέλαιο στην τιμή που καθορίζει το Παρατηρητήριο Τιμών του αρμόδιου Υπουργείου. Δε μπορεί να γίνει πιο σαφές δηλαδή, ότι με αυτό το έγγραφο το νοσοκομείο απευθύνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου και τις εφιστά την προσοχή για τις αποκλίνουσες τιμοληψίες, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος για τους φορείς που προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ωστόσο, στην Περιφέρεια Ηπείρου είτε δεν βλέπουν τα faxείτε λένε ψέματα στην προκειμένη περίπτωση καθώς η χθεσινή ανακοίνωση – απάντηση στις καταγγελίες Τσίκαρη, αρνούνταν δύο φορές πως υπήρξε έγγραφη όχληση της Περιφέρειας για το θέμα αυτό, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σε δύο σημεία συγκεκριμένα τονίζονταν πως «Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν λάβαμε κανένα έγγραφο- όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα- για παροχή διευκρινήσεων στον τρόπο τιμοληψίας και ύπαρξης διαφορών στις τιμές. Όσες φορές ζητήθηκε προφορικά η άποψή μας από τις υπηρεσίες (Προμηθειών, Οικονομική Υπηρεσία κ.ά.), δόθηκε και η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή». Και παρακάτω ξανατονίζονταν πως: «Η απάντηση στο αναφερόμενο σε δημοσιεύματα ερώτημα της Διοίκησης προς την Περιφέρεια- στην οποία ποτέ δεν περιήλθε τέτοιο έγγραφο - και που έχει να κάνει με το πώς είναι δυνατόν οι λιανικές τιμές να είναι πολλές φορές μικρότερες των χονδρικών είναι…» κτλ. κτλ.

Τώρα, και μετά από αυτή την αποκατάσταση της αλήθειας, είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια Ηπείρου να δώσει εξηγήσεις είτε γιατί δεν λειτουργεί το faxτης… είτε γιατί λέει ψέματα…