Η ευθύνη της Μερόπης Τζούφη

Εισαγωγικά, εύχομαι συγχαρητήρια και καλή θητεία στην βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη για την υφυπουργοποίησή της. Όλοι πρέπει να χαιρόμαστε γιατί μια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ιωαννίνων τοποθετείται σε ένα κυβερνητικό πόστο.

Το πως και γιατί την επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας ίσως να αφορά μόνο τους Γιαννιώτες συναδέλφους της που θα ήθελαν σίγουρα, να ήταν εκείνοι κι όχι αυτή που θα δέχονταν το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού… Ένα υφυπουργικό χαρτοφυλάκιο δίνει άλλα περιθώρια παρέμβασης «κατόπιν ενεργειών μου» που μπορεί να μετρήσουν ψηφοθηρικά στις εκλογές.

Είμαι από αυτούς που έχουν ασκήσει σκληρότατη κριτική στη Μερόπη Τζούφη, όπως και στους άλλους τρεις Γιαννιώτες συναδέλφους της, για την απουσία αποτελεσματικής παρέμβασης στα μείζονα προβλήματα του Νομού μας και για την πολιτικάντικη διαχείριση ήσσονος σημασίας θεμάτων… Δείτε μερικά άρθρα μου, εδώ και εδώ. Η κ. Τζούφη είναι από τους βουλευτές που λόγω της ανασφάλειας της επανεκλογής τους, έχουν ως αρχή το «νυν υπέρ πάντων το… κόμμα»…

Αν και όμως, δεν είναι τώρα η ώρα της μιζέριας και αν και η κ. Τζούφη δικαιούται να απολαύσει τις δάφνες της σημαντικότερης στιγμής για έναν πολιτικό, και μάλιστα πολιτικό μόλις τριών ετών (!), χρειάζεται κάποιος να τη συμβουλέψει πως δεν είναι ορθό πολιτικά να βιάζεται να κάνει δηλώσεις, δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της υφυπουργοποίησής της και χωρίς να ξέρει ακόμα, τις ακριβείς αρμοδιότητες που θα χωρέσουν στο χαρτοφυλάκιό της… Αν το χαρτοφυλάκιο είναι το στενό… που χειρίστηκε ο «τραγικός» Ζουράρις, θα της μείνει μόνο ο τίτλος της πρώην Υπουργού – η προσφώνηση μένει εφ’ όρου ζωής ακόμα και για κάποιον που διετέλεσε Υφυπουργός.

Είναι σημαντικό η κ. Τζούφη να διεκδικήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες, στον τομέα των ΑΕΙ ίσως που γνωρίζει ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, και να προλάβει για παράδειγμα, το κακό που πάει να γίνει με τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Οτιδήποτε πέραν των αρμοδιοτήτων του Ζουράρι {(α) της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων, β) εκ της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, γ) εκ της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων} καταφέρει η κ. Τζούφη για να βοηθήσει το Νομό μας θα είναι σημαντικό, γιατί κακά τα ψέματα, η Ιστορία εκδικείται τα Γιάννενα τα τελευταία τρία χρόνια και τα παίρνει όλα η Άρτα…

 

Ποια είναι η νέα Υφυπουργός

Σύμφωνα με το κυβερνητικό nonpaper:

Η Μερόπη Τζούφη είναι βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ειδικευμένη στην Παιδιατρική και έπειτα στην Παιδιατρική Νευρολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εργάσθηκε ως Επιμελήτρια του ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στη συνέχεια εξελέγη στη βαθμίδα του Λέκτορα το 2002 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έπειτα από συμπληρωματική εκπαίδευση στο Imperial College του Λονδίνου εργάζεται έως σήμερα ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής -Παιδονευρολογίας.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων ήταν μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Στη συνέχεια υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Συνασπισμού της Αριστεράς & της Προόδου», ενώ στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων με το συνδυασμό «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή».

Στις Ελληνικές Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανεξελέγη στις Βουλευτικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Στην τρέχουσα περίοδο της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.