Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2018 (όπως θα έπρεπε να είναι…)

Το ευχετήριο μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος για το 2018, είναι όπως είναι λογικό… υπέρ το δέον αισιόδοξο. Παραθέτουμε το μήνυμα, ελαφρώς συμπληρωμένο και όπως θα έπρεπε να είναι:

Το 2017, παρά τις δυσκολίες και τη σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης και της διαπλοκής, τέθηκαν οι βάσεις για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, κι έγιναν αποφασιστικά βήματα για την επόμενη μέρα (Η αντιπολίτευση και η διαπλοκή κυβερνούν τη χώρα μας ακόμα, γιατί όπως έχει πει και ο Πολάκης, «δεν έχουμε ακόμα την πραγματική εξουσία»).

Παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, και τις συνθήκες στις οποίες βρισκόταν το κράτος, μετά από την σαραντάχρονη επικράτηση του δικομματισμού (στον οποίο ανήκουν επιφανή στελέχη του κυβερνώντος ομίλου αλλά κάνουμε τους Κινέζους (βλέπε Καμμένος, Παπαγγελόπουλος, Κοτζιάς, Τόσκας, Μάρδας, Κουρουμπλής, Τζάκρη κα. ων ούκ έστι αριθμός…) η σημερινή κυβέρνηση, στο μέσον της θητείας της, κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα της σε κρίσιμους τομείς, βάζοντας στο επίκεντρο τις έγνοιες και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας.

Η αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία, την Έρευνα, την Υγεία (μείον 350 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία αλλά οκ) την Πρόνοια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (με μικρές μειώσεις και στα οικονομικά των Δήμων και των Περιφερειών) οι δράσεις όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (θεσμοθετημένο από τους προηγούμενους αλλά δεν έχει σημασία, εμείς του αλλάξαμε όνομα…), η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων (για οικογένειες με δύο παιδιά μόνο), η βαθιά μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (λέμε τώρα…), αλλά και οι πολιτικές στο πεδίο της διεύρυνσης δικαιωμάτων και ελευθεριών, με το Σύμφωνο Συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου (που ψηφίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία με τους συνεταίρους μας ΑΝΕΛ δεν αρκούσε…), η μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας (κάναμε ρεκόρ εποχών: περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης!), η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (η Αχτσιόγλου υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν πεθαίνει… την ώρα που είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε το δικαίωμα στην απεργία), είναι χαρακτηριστικά στοιχεία μιας άλλης, αριστερής πολιτικής, παρά και ενάντια στον κυρίαρχο νεοφιλελευθερισμό… (τι λέμε οι άτιμοι!!! Ούτε ευχετήριο τουί του Κοτζιά τέτοια πετυχεσιά!).

Αλλά και οι μεγάλες μάχες που δόθηκαν, τόσο στην ΕΕ όσο και στη χώρα μας, για το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό ζήτημα της εποχής μας, το προσφυγικό, μάχες βασισμένες στις θεμελιώδεις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το λαό, έδειξαν ότι υπάρχει κι αυτή η Ευρώπη, πέρα από εκείνη της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού (δεν έγινε και τίποτα αν μας πέθαναν μερικοί πρόσφυγες στο μεταξύ… Σημασία έχει ότι δε μπαίνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι προβοκάτορες δημοσιογράφοι… Ξεφεύγουν προς το παρόν, μόνο κάποια ξένα μέσα ενημέρωσης).

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Τα δύσκολα βρίσκονται πίσω μας.

Τη νέα χρονιά προχωράμε σταθερά προς την έξοδο από την επιτροπεία και προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Η χαλάρωση του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου, και της αυστηρής επιτήρησης θα μας επιτρέψουν να οργανώσουμε με καλύτερους όρους ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να ελαφρύνουμε φορολογικά βάρη, να συνεχίσουμε την πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο κράτος πρόνοιας, την Υγεία, την Παιδεία, τους θεσμούς.

Ταυτόχρονα, στις δύσκολες διεθνείς συνθήκες, με την άνοδο της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού, οφείλουμε να αγωνιστούμε, για μια Ευρώπη κι έναν κόσμο δημοκρατικό, χωρίς πολέμους (γι’ αυτό και ανακαλούμε αποφάσεις μας και του συνεταίρου μας Πάνου, να πουλήσουμε όπλα σε χώρες που σκοτώνουν αμάχους), ανοιχτό στις διαφορετικότητες και την ειρηνική συμβίωση.

Αλληλεγγύη, δημοκρατία, ανθρωπιά, εργασία (κανονική δουλειά μόνο για τους μετακλητούς μας!). Μια καλύτερη χώρα, ένας καλύτερος κόσμος μας αξίζει. Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, την οποία όλες κι όλοι δικαιούμαστε, δεν σταματά ποτέ.

Ευχόμαστε σε όλους τους πολίτες, καλή χρονιά με υγεία και ελπίδα – αυτή που έρχεται από το 2014…