Σημίτης στην εκδήλωση του ΟΠΚΠΙ: «Παραμύθι» η έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018

Ένας πολιτικός που θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς για την ασκούμενη πολιτική της χώρας μας σε σχέση με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ήταν ο υψηλός προσκεκλημένος του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Ο σημαντικότερος προσκεκλημένος του ΟΠΚΠΙ ως σήμερα αναμφίβολα, ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που δε συνηθίζει να μιλάει σε ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια.

Το έκανε όμως, για το κοινό των Ιωαννίνων, το βράδυ της Τετάρτης, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Dulac και για το λόγο αυτό δε θα μπορούσαν παρά να τον ευχαριστήσουν οι οικοδεσπότες της βραδιάς, ο πρόεδρος του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Βενετσάνος Μαυρέας και το μέλος του ΟΠΚΠΙ Μωυσής Ελισάφ, oοποίος ευχαρίστησε τον πρώην Πρωθυπουργό για την τιμή να μιλήσει σε μια εκδήλωση στα Γιάννενα. «Δεν αποσυρθήκατε στην πολιτική σιωπή και ιδού που είστε μαζί μας και μάλιστα μεσούντος του χειμώνα σε μια απόμακρη περιοχή όπως είναι η Ήπειρος» του επεσήμανε ο καθηγητής.

Η ομιλία

Το θέμα της ομιλίας του Κώστα Σημίτη ήταν η ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά από την εξέλιξη της ομιλίας του πρώην Πρωθυπουργού, είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι αναφορές του στο μέλλον της Ευρώπης υπό το πρίσμα των μέχρι σήμερα προτάσεων των Ευρωπαίων οικονομολόγων, για τις οποίες κατέληξε να πει πως με βάση την εμπειρία του, δεν παράγουν αποτέλεσμα, αν πρώτα δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως τα σενάρια διαχείρισης της κρίσης της Ευρώπης μιλάνε για μια ενιαία εκτελεστική εξουσία, μια ενιαία κυβέρνηση με δικαίωμα επέμβασης στην οικονομική πολιτική των κρατών – μελών, με δικό της προϋπολογισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα περιέγραψε την πρόταση θέσπισης θέσης Υπουργού Οικονομικών που θα έχει αποφασιστική βούληση. Η Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση είναι το ένα θέμα, το άλλο είναι το θέμα των πόρων για τις ενωσιακές πολιτικές, ενώ προτείνεται και ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για κοινή πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης.

«Που βρισκόμαστε τώρα;» διερωτήθηκε ρητορικά. Ο πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου Ντ. Τουσκ παρουσίασε τα θέματα που μέχρι τον Ιούνιο του 2019 θα αποτελέσουν τη Leadersagenda- «Ημερήσια διάταξη ηγεσιών ΕΕ». Προχθές μάλιστα, αναμένονταν στο Συμβούλιο ηγετών της ΕΕ να τεθεί το θέμα αλλά ακούστε τι προέβλεψε ο κ. Σημίτης: «αύριο δε θα γίνει τίποτα, γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση στη Γερμανία και για να παρθούν αποφάσεις, χρειάζεται να πει το ναι γερμανική κυβέρνηση».

Στο σημείο ακριβώς αυτό, ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε πως οι διεργασίες στην Ευρώπη πάντοτε, δεν ήταν αποτέλεσμα των αποφάσεων των Συμβουλίων Κορυφής αλλά των τεχνοκρατών που προηγούνταν. Και από αυτές τις διεργασίες η χώρα μας ανέκαθεν απουσίαζε, όπως είπε χαρακτηριστικά. Θυμήθηκε δε έναν πρώην Πρωθυπουργό που μάλλον ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά μνημόνευσε και τον Γιάνη Βαρουφάκη ως κάκιστο παράδειγμα διαπραγματευτή. Ο πρώτος είχε φωνάξει κάποτε «Ευρώπη και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»… μέσα σε ένα Συμβούλιο, όπως θυμήθηκε ο επί χρόνια Υπουργός του Παπανδρέου. «Δε λες τέτοιες σαχλαμάρες στα Συμβούλια της ΕΕ» παρατήρησε ο κ. Σημίτης, κάνοντας το κοινό να γελάσει. Για τον δεύτερο είπε απλά πως «ήταν μια ιδιαίτερα κακή περίπτωση που μιλούσε πολύ και στο τέλος είπαν οι συνάδελφοί του, «τέλος δε μπορούμε να τον ακούμε πια»…

Υπέρ της Ευρώπης

Ο κ. Σημίτης υποστήριξε με σθένος πως η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί να απομακρυνθεί από τον πυρήνα των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης στον οποίο η συμμετοχή μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο, και τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ειλικρίνεια των πολιτικών ηγεσιών απέναντι στους πολίτες. «Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια που απαιτεί γνώση, σχεδιασμό και στενή συνεργασία με τις άλλες χώρες και τις υπηρεσίες της ΕΕ και τη συνεργασία με την κοινωνία, τον ελληνικό πληθυσμό. Πρέπει να υπάρχει πληροφόρηση και προπαντός ειλικρίνεια, κάτι που ακόμα σπανίζει. Πρέπει να γνωρίζει ο πληθυσμός τι θα γίνει…» σημείωσε.

Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα ανειλικρινούς πολιτικής ηγεσίας σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, είναι η σημερινή συγκυβέρνηση, για την οποία παρατήρησε πως λέει «παραμύθια» στο λαό, υποσχόμενη την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την οριστική αποδέσμευσή της από την επιτροπεία των δανειστών τον Αύγουστο του 2018. Ανέτρεξε στον κανονισμό 472/2013 που ορίζει ότι τα κράτη - μέλη που δανείζονται, παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα μέχρι εξόφλησης του 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής. Συνεχίζονται οι έλεγχοι και παρεμβάσεις. «Θα χρειαστεί καιρό ωσότου γίνει αυτό και μέχρι τότε, θα έρχονται οι κύριοι να μας λένε τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε» είπε.

Ο πρώην Πρωθυπουργός σχολίασε τέλος, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχει δεσμεύσει την Ελλάδα η σημερινή συγκυβέρνηση για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, όπως τόνισε με έμφαση, και εκτίμησε πως θα έπρεπε να προβλεφθεί δημοσιονομικός χώρος για ανάπτυξη με πολύ μικρότερα πλεονάσματα της τάξης του 1,5%. Για το στόχο αυτόν παρατήρησε πως «μακροπρόθεσμα είναι άπιαστος, άπιαστος»…

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου 16/12/2017)