Πινγκ πονγκ Πατούλη και Αγοραστού - Καχριμάνη για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης

Κοινό μέτωπο άμυνας στη νέα επίθεση που δέχτηκε η δευτεροβάθμια τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Περιφερειάρχες από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, έστησαν ο Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας στη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου της ΚΕΔΕ σήμερα το πρωί.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κατ’ αρχάς, στο χαιρετισμό του επέλεξε να απαντήσει ουσιαστικά στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ που κατά καιρούς τον έχει προκαλέσει λέγοντας πως οι Περιφέρειες πρέπει να αποδεσμευτούν από τη διαχείριση του συνόλου των χρηματοδοτικών πακέτων. Χθες ο κ. Πατούλης μίλησε για Εμίριδες του Κατάρ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απάντησε επακριβώς στον όρο «παρκαρισμένοι πόροι» στις Περιφέρειες που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη συνέντευξή του την Τετάρτη. «Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε ούτε παρκαρισμένους πόρους ούτε παραπάνω χρήματα όπως συμβαίνει οι αστικές περιφέρειες να έχουν ανεξέλεγκτες πηγές εσόδων λόγω των ΚΑΠ. Εκείνο που έχουμε είναι αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος όλης της τοπικής
κοινωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πιο αιχμηρός ήταν για τις προκλήσεις που δέχονται οι Περιφερειάρχες, ο επικεφαλής τους, πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο κ. Αγοραστός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως χαιρετίζει το συνέδριο ως εκπρόσωπος των Περιφερειαρχών και όχι των «Εμίριδων»… «Να αλλάξουμε την Ελλάδα αλλά να αλλάξουμε κι εμείς όχι μόνο η Ελλάδα» κάλεσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζητώντας «να αφήσουμε στην άκρη τις αντιπαραθέσεις με υπερκομματική ταυτότητα κι όχι με απειλητική ετερότητα, προτάσσοντας τα πολλά που μας ενώνουν και όχι τα λίγα που μας χωρίζουν».
«Ποιος ωφελείται αν επικρατήσει η ένταση;» διερωτήθηκε και τόνισε πως υπάρχουν διαδικασίες συγκεκριμένες με σφραγίδα, αξιολόγηση έλεγχους στην έγκριση έργων, υπάρχει στοχοθεσία. «Νομίζω ότι οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είμαστε μια γροθιά για να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας» είπε.
O πρόεδρος της ΚΕΔΕ βέβαια, κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Ιωαννίνων, στο κλείσιμο του πρώτου κύκλου ομιλιών και χαιρετισμών, το μεσημέρι της Πέμπτης, επανήλθε στις κατηγορίες κατά των Περιφερειαρχών  και Υπουργών. Έκανε λόγο για bullying και για μπλακ λιστ στην οποία τίθενται οι απαιτητικοί Δήμαρχοι.
«Εμείς δεν πιστεύουμε ούτε σε πασάδες ούτε σε εμίριδες. Προφανώς όμως έχουμε υποστεί τις συνέπειες να είναι στη μπλακ λιστ αν ένας δήμαρχος
δεν είναι αρεστός. Το είπα και το ξαναλέω: βασικός πυλώνας της δημοκρατίας και της αυτοδιοικητικής προσπάθειας είναι αυτός αρκεί να είναι δίκαιες οι αποφάσεις. Αυτό το bullying υπάρχει πανελλαδικώς, όποιος Δήμαρχος το υπέστη είναι γιατί υπέστη την αδικία. Υπάρχουν αυτές οι εικόνες στην πανελλαδική μας έρευνα».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ είχε προκαλέσει λέγοντας πως αν οι Περιφερειάρχες έκαναν έρευνες με ερωτηματολόγια, δεν θα ρωτούσαν αν οι περιφερειακοί σύμβουλοι επιθυμούν την κατάργηση των Δήμων…