"Ανένδοτος" Πατούλη κατά Περιφερειαρχών - "Όχι" στους Εμίρηδες...

Φωτογραφία από epirusgate.blogspot.com Φωτογραφία από epirusgate.blogspot.com

«Πόλεμο» στους Περιφερειάρχες κήρυξε από τα Γιάννενα ενόψει του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης.

Το κεντρικό μήνυμα του τακτικού συνεδρίου που φιλοξενείται επί ένα τριήμερο στα Γιάννενα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου ως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, μπορεί να είναι «Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα», η αλλαγή αυτή όμως, για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ συνδέεται άμεσα με την ανακατανομή αρμοδιοτήτων και κυρίως, με την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και του ΠΔΕ.
Παρ’ ότι σε γενικές γραμμές στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εμφανίστηκε με διάθεση να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε μια σοβούσα κόντρα ανάμεσα στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην κρίσιμη ερώτηση ξέσπασε κατά των Περιφερειαρχών. Μπορεί να είχε βέβαια στο μυαλό του την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου αλλά πολλοί έφεραν σίγουρα στο μυαλό τους και τις αιχμηρές ατάκες που έχει κατά καιρούς ξεστομίσει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου σε σχέση με το συγκεντρωτισμό των αποφάσεων στην κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, μεταφέροντας προφανώς παράπονα των Δημάρχων της Ηπείρου.
Η μεταρρύθμιση στο μοντέλο ανάπτυξης του κράτους οφείλει να θέσει στον πυρήνα του τους Δήμους, επιμένει να λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τα τελευταία τρία χρόνια κι εδώ άρχισε να αναφέρεται στα στρεβλά πρότυπα του κακέκτυπου ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα. «Είναι σίγουρο ότι εδώ και πολλά χρόνια μιλάμε για χρήματα που πηγαίνουν στις Περιφέρειες και είναι παρκαρισμένα στην κυριολεξία αλλά και στο κράτος μέσω του ΕΣΠΑ που είναι σε πολύ μικρή απορροφησιμότητα συγκριτικά με το τι θα έπρεπε να έχει η χώρα μας που είναι διψασμένη από ανάπτυξη και που έπρεπε να τρέχει επί δύο σε ταχύτητα στην απορρόφηση για να απαντήσει στην ύφεση έχει επί χρόνια υποστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αντ’ αυτού βλέπουμε πάρα πολύ μικρές ταχύτητες. Τι φταίει; Φταίει ότι δε μπορεί ο Περιφερειάρχης να είναι ο Εμίρης του Κατάρ και να αποφασίζει για τα πάντα μόνος του, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν και χωρίς καμίαπροϋπόθεση να αποφασίζει σε ποιον θα δώσει έργα και μελέτες και να μην υπάρχει ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι παθογενές, είναι κακό».
Ακολούθως, αυτονόητα ήρθε η ερώτηση από τον συνάδελφο προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ: «είναι Εμίρης ο Καχριμάνης;». Εκεί ο κ. Πατούλης ήταν αρνητικός: «Μιλάω γενικά» είπε, «δεν θέλω να πω για πρόσωπα». Προέβλεψε επίσης, χωρίς να είναι σίγουρο αν αναφέρονταν και σε τοπικά παραδείγματα πως «απομένει να αποδειχτεί από φοβισμένους δημάρχους πανελλαδικά και είναι σίγουρο ότι οι τελευταίες σταγόνες θα πέσουν και θα εκραγούν».
Ο κ. Πατούλης υποστήριξε πως ο κάθε Περιφερειάρχης θα πρέπει να αποδεικνύει ότι κάνει δίκαιη διαχείριση γιατί τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν τα έφερε από την πατρίδα του, από το σπίτι του. Τα χρήματα είναι των τοπικών κοινωνιών και θα πρέπει με προδιαγραφές που θα λέει δημόσια ο Περιφερειάρχης ποιες είναι, να αποδεικνύει ότι έκανε την κατανομή με δίκαιο τρόπο, «αλλιώς έχει μπλέξει σε μια διαδικασία που ένας Δήμος έχει πέντε πλατείες και ο άλλος δεν έχει καμία. Αυτό είναι αδιανόητο» τόνισε.
Στο σημείο αυτό έστρεψε τα βέλη του κατά της Δούρου κάνοντας και ένα εύστοχο λογοπαίγνιο: «Οι Περιφέρειες διαχειρίζονται τα περιφερειακά έργα, τα μεγάλα έργα, αυτά τα έργα της Μάνδρας που δε γίνονται και όχι τα έργα για τις μάντρες των παιδικών χαρών. Αυτά είναι χρήματα των τοπικών κοινωνιών, αυτά θα έπρεπε αμέσως να δίδονται σε ένα σύμπλεγμα Δήμων, όπως τόνισε.
«Οι Περιφέρειες δε μπορούν να μοιράζουν πορτοκάλια, αχλάδια και να κάνουν και γιοφύρια» κατέληξε παραστατικά ο κ. Πατούλης και προέβλεψε πως «Σε λίγο θα δέρνουν τους Περιφερειάρχες όπως η κ. Δούρου. Ωραία είναι τα μεγάλα τα λόγια αλλά σε λίγο τα μεγάλα έργα δε θα γίνονται, γιατί οι Περιφερειάρχες έχουν μπλέξει και στα μικρά». Κι όταν ρωτάς τον Περιφερειάρχη γιατί να πάρει ο ένας Δήμος 100 και ο άλλος 500 δεν έχει απάντηση. «Έτσι ο Εμίρης αποφάσισε και τα παιδιά μας φεύγουν γι’ αλλού και εμείς μένουμε με τους Εμίρηδες».


Απλή λογική και όχι αναλογική
Το συνέδριο της ΚΕΔΕ γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης «στόχος μας είναι να προβάλλουμε πολιτικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση και να αναδείξουμε το σημαντικό έργο των Δήμων στις χρονιές της κρίσης που έχουν κρατήσει την κοινωνία όρθια». Στο επίκεντρο του Συνεδρίου θα βρεθεί το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Παράλληλα θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η τοπική ανάπτυξη.
Αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη»… ουδέν νεότερο από το μέτωπο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η Τοπική
Αυτοδιοίκηση ζητά απλή αναλογική στη λειτουργία του κράτους και όχι απλή αναλογική στις εκλογές της ΤΑ. «Απλή αναλογική σημαίνει απλή λογική ώστε αντί για αλλαγή εκλογικού νόμου να γίνει ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων» τόνισε. Πρόσθεσε επίσης πως η ΤΑ λέει κατηγορηματικά «όχι» στη θέσπιση ορίου θητειών με μείωση της θητείας από 5 σε 4 έτη. «Αν να μπει όριο στους αιρετούς προφανώς και θα πρέπει να μπει όριο και στους βουλευτές» είπε. «Οι εκλογές δεν είναι κινητή εορτή ούτε να αλλάζει χρόνος διεξαγωγής τους ανάλογα με τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων».

Για προσλήψεις
Τέλος, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που προκήρυξε η κυβέρνηση για τους Δήμους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετέφερε τη θέση του οργάνου των Δημάρχων πως οι τοπικές κοινωνίες ανάλογα με τις ανάγκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν εργαζόμενους. Σήμερα το κράτος αποφασίζει για τους Δήμους και υποτάσσει όλες τις διαδικασίες στον κομματικό μηχανισμό.