ΔΗΓΜΑΤΑ 18/11/2017

Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέντευξη τύπου που θα δώσουν την ερχόμενη εβδομάδα, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος Ιωαννιτών και εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων για τα αποτελέσματα της αποστολής στην Κύπρο, από όπου γύρισαν με τα εισιτήρια μιας… αεροπορικής εταιρείας, η οποία ξεκινά οσονούπω πτήσεις στα Γιάννενα, από και προς τη Μεγαλόνησο.

Μήπως είναι οριστικό ότι ο Καχριμάνης κατεβαίνει για Δήμαρχος;

Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέντευξη τύπου που θα δώσουν την ερχόμενη εβδομάδα, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος Ιωαννιτών και εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων για τα αποτελέσματα της αποστολής στην Κύπρο, από όπου γύρισαν με τα εισιτήρια μιας… αεροπορικής εταιρείας, η οποία ξεκινά οσονούπω πτήσεις στα Γιάννενα, από και προς τη Μεγαλόνησο.

Ο Περιφερειάρχης δε συνηθίζει να παίρνει μέρος στις αποστολές με τουριστικό στόχο αλλά εδώ, όπως και στην Κίνα παλιότερα, βάζει τη «φανέλα» των Ιωαννίνων και παίζει μπάλα για τον τόπο του.

Δεν ξέρω αν αυτό συνέβη, γιατί αναθεωρεί την προοπτική της τρίτης θητείας στην Περιφέρεια Ηπείρου και μπαίνει στον πειρασμό να φέρει τον εαυτό του στη θέση του Θωμά Μπέγκα, το τελευταίο ωστόσο, φέρεται να το συζητάει υπό την προϋπόθεση ότι θα δώσει τη δική του θέση σε κάποιο δοκιμασμένο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο Σταύρος Καλογιάννης. Ο Σταύρος έχει ξεκαθαρίσει πως ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική σκηνή και μόνο, επομένως δε μένουν στον Αλέκο επιχειρήματα για να τολμήσει το μεγάλο άλμα, της μεταπήδησης από τον δεύτερο, στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν όντως, το έχει πάρει απόφαση.

Ή κάνει λοιπόν, το μετέωρο βήμα χωρίς βοήθειες ή εγκαταλείπει την αυτοδιοικητική καριέρα…

Μια ιστορία εσωκομματικής τρέλας…

Θα σας διηγηθώ μια παλιά ιστορία, κάνοντας την τελευταία αναφορά μου στις εσωκομματικές εκλογές της Κεντροαριστεράς, πριν την ανάδειξη του επικεφαλής της, την ερχόμενη Κυριακή. Η αναφορά μου σχετίζεται με τη δημοτική αρχή της πόλης μας.

Ήταν που λέτε, δύο υποψήφιοι βουλευτές, το 2015, ένας πράσινος και ένας κοκκινο-πράσινος… Λέει λοιπόν, ο πρώτος στον δεύτερο: «δεν πάμε και στο Δημαρχείο, να μαζέψουμε κανά ψηφαλάκι;». Και του απαντά ο δεύτερος: «ξύπνα ‘σύντροφε’ και τα παλιά ‘συντρόφια’ γινήκαν ΣΥΡΙΖΑ. Μην αποζητάς στήριξη από δαύτους τώρα…».

Τα ’φερε λοιπόν έτσι ο καιρός και τα ‘συντρόφια’ του Δημαρχείου ξαναγίναν ΠΑΣΟΚ και πιάνουν στασίδι σήμερα δίπλα στον πράσινο της ιστορίας μας και στηρίζουν Φώφη κι Ανδρουλάκη, βάζοντας με το νου τους να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές. Ο πράσινος το δικαιούται. Θα αντέξει όμως, να δει το όνομά του στο ψηφοδέλτιο της Συμπαράταξης, πάνω από τα ονόματα των νέων μουσαφίρηδων; Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, σήμερα ρίχνει καντήλια…

Στα υπαρκτά πρόσωπα της ιστορίας, δεν ανήκουν όσοι στήριξαν από την αρχή υποψήφιους όπως ο Καμίνης - Γκόλας και Τσουμάνης.

Ο Σύλλογος του Αντώνη Μπέζα για το Τσάμικο

Μεγάλη απήχηση έχει βρει όπως μου έλεγε προχθές, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας, η πρωτοβουλία του για την ίδρυση του Συλλόγου Απογόνων Συγγενών Θυμάτων των Τσάμηδων.

Ο Σύλλογος έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολιτών και πολιτικών και στο επόμενο στάδιο, θα διοργανώσει δύο μεγάλες εκδηλώσεις, η πρώτη εκ των οποίων με τον καθηγητή και μελετητή του Τσάμικου, Θανάση Γκότοβο, στη Θεσπρωτία, στις αρχές του 2018. Θα ακολουθήσει περί την άνοιξη, μια δεύτερη, μεγαλύτερη εκδήλωση, το πιθανότερο στα Γιάννενα, για την οποία έχουν δηλώσει στον πρώην Υπουργό, το ενδιαφέρον να παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και οι πρώην Πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Μέχρι τότε βέβαια, δεν αποκλείεται ο πρώην Υπουργός να είναι ξανά, βουλευτής της ΝΔ… Όχι από εκλογές…

Η συζήτηση για τον απολογισμό στο Δήμο Ιωαννιτών

Οι αριθμοί των οικονομικών καταστάσεων του 2016 του Δήμου Ιωαννιτών, θα έλεγα ότι τον πάνε… τρένο τον Θωμά Γιωτίτσα, μαρτυρώντας μια κατάσταση σχετικής ευημερίας και νοικοκυρεμένης οικονομικής διαχείρισης στην πόλη.

Οι περισσότεροι αριθμοί τουλάχιστον… γιατί για παράδειγμα, είπε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο αντιδήμαρχος οικονομικών χωρίς όμως, να δώσει λεπτομερή νούμερα αλλά τον συμπλήρωσε ο εισηγητής από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Σπύρος Κωνσταντόπουλος. Ο τελευταίος τόνισε πως αποκλίσεις στον προϋπολογισμό εξακολουθούν να υφίστανται, στο μεν σκέλος των εσόδων παρατηρείται υστέρηση 65 εκατ. ευρώ – εισπράχθηκαν 55 εκ. από τα 120 εκ. προϋπολογισμένα - στο δε σκέλος των εξόδων ο Δήμος πλήρωσε 50,1 εκ. ευρώ από τα 120 εκ. που είναι ο διαμορφωμένος στο σύνολο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα να φτιάχνεται και το απόθεμα – βλέπε τακτικές Τσακαλώτου… Η απόκλιση αυτή βέβαια στα έσοδα, έχει να κάνει και με τις τακτικές επιχορηγήσεις του Δήμου από το κράτος.

Οι «λαϊκίζοντες δεξιοί»…

«Στρέψτε τις κάμερες να γράψουν το λαϊκισμό της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» αναφώνησε προς τους συναδέλφους εικονολήπτες, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, κάποια στιγμή το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη συζήτηση του αιτήματος των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να καλυφθούν με κάθε τρόπο οι ανάγκες στέγασης των πρωτοετών που δεν εξυπηρετούνται από τις υπάρχουσες δομές του τοπικού ΑΕΙ, την ώρα μάλιστα που η προσπάθεια του Πρύτανη να βρει δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλης, δεν βρίσκει ανταπόκριση από τους επαγγελματίες – και πώς να βρει, θα μου πείτε, όταν τα Γιάννενα πάνε καλά τουριστικά, έχουν πληρότητες κοντά στο απόλυτο κάθε Σαββατοκύριακο και το Πανεπιστήμιο δεν πληρώνει το ίδιο καλά με τους τουρίστες…

Το θέμα είναι δύσκολο, χρόνιο και μόνο εσχάτως, οι τοπικές αρχές άρχισαν να συγκινούνται και να συζητούν το ενδεχόμενο να δώσουν κάποια χρήματα στο Πανεπιστήμιο για να καλύψεις τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών.

Το ξέσπασμα του Δημάρχου αφορούσε την ευκολία με την οποία οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πλειοδοτούν υπέρ των φοιτητών, αγνοώντας πως η κάθε δαπάνη που… οραματίζεται ο καθένας, δεν περνά εύκολα από τον περιβόητο «Επίτροπο» - του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Και να πλειοδοτούν οι κομμουνιστές Μαλάμος και Τασιούλας πάει στον κόρακα… Αλλά να λέει ο φίλος ο Βασίλης ο Κοσμάς που ξέρει από οικονομικά, «δώστε ένα εκατομμύριο στο Πανεπιστήμιο»… ας με συγχωρήσει που θα το πω, αλλά αυτό είναι λαϊκισμός. Βέβαια, στη συνέχεια και μετά την αντίδραση του Δημάρχου, ο Βασίλης το ’σωσε και παραδέχτηκε πως υπερέβαλε.

Η χθεσινή επέτειος

Ημέρα εθνικής μνήμης η χθεσινή.

Πέρσι, αυτή τη μέρα η εθνοσωτήριος είχε δώσει γραμμή στα στελέχη της να διατυμπανίζουν το πόσο αριστεροί είναι οι ίδιοι και πόσο επίκαιρα τα μηνύματα της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Φέτος δεν εξεδόθη ανάλογος φετφάς, αντίθετα ο Μανιός του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως μόνο η κυβέρνηση του Τσίπρα θα μπορούσε να κάνει τη 17η Νοέμβρη εθνική επέτειο (!), ο δε Τσίπρας πήγε στην πατρίδα του Ούλωφ Πάλμε να διδάξει κοινωνική πολιτική – ντόινννννννννν- για να αποφύγει και άλλα απρόοπτα: πριν ένα μήνα ήταν με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο, τον έχω ικανό όμως, να ήταν εδώ χθες και να διαδήλωνε στην Αμερικάνικη Πρεσβεία για να μας θυμίσει πόσο αντισυστημικός είναι…