Οι φιλελεύθερες προτάσεις της ΝΔ για υγεία, κοινωνική ασφάλιση και αλληλεγγύη

Τη μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση των τομέων της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, με παράλληλη διατήρηση και ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αποκαλύπτουν τα όσα δήλωσαν στη διάρκεια του 3ου προσυνεδρίου της ΝΔ στα Γιάννενα, τα στελέχη του κόμματος, από τους αντίστοιχους τομείς κοινοβουλευτικής δράσης.

Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής του στον τομέα Υγείας της ΝΔ, μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, στο πλαίσιο του προσυνεδρίου, έκαναν γνωστό για παράδειγμα, πως η ΝΔ ως κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει εντελώς διαφορετικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τα ΤΟΜΥ που προσπαθεί να συστήσει το Υπ. Υγείας συναντώντας όμως, την αδιαφορία των γιατρών, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν όπως εκτίμησε ο κ. Οικονόμου και η επόμενη κυβέρνηση θα στηρίξει ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου ο πολίτης θα επιλέγει από τους ιδιώτες γιατρούς, τον οικογενειακό του γιατρό. Το σχέδιο αυτό είναι κοστολογημένο και θα στοιχίζει σίγουρα λιγότερο, από τα ΤΟΜΥ.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε παράλληλα, στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του χάρτη των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας. Χαρακτηριστικό του προγράμματος της ΝΔ για το χώρο της υγείας, είναι η δημιουργία δομών για χρόνιες ασθένειες, ρόλο που μπορούν να παίξουν κάποια από τα λειτουργούντα νοσοκομεία που έχουν μικρή κάλυψη στη δυναμικότητα των κλινών τους. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 16 νοσοκομεία στο ένα γεωγραφικό κομμάτι της Αθήνας.

Των πολιτικών που δημιούργησαν προγράμματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υπεραμύνθηκε ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης μίλησε αναλυτικά για την εισαγωγή του προγράμματος από την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2013-2014, του οποίου η σημερινή συγκυβέρνηση άλλαξε το όνομα.