Μια ιδέα από το πρόγραμμα της ΝΔ σε υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη στο 3ο προσυνέδριο

Τους βασικούς άξονες στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης, από τα Γιάννενα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κλείσιμο του 3ου προσυνεδρίου του κόμματος που έφερε ως βασικό μότο το… «για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη».

Έπειτα από μια γεμάτη διαδικασία τεσσάρων ωρών, κατά τις οποίες τα στελέχη προγράμματος της ΝΔ άκουσαν τις προτάσεις των ομιλητών που συμμετείχαν στις τρεις ξεχωριστές συνεδρίες, ο Κυριάκης Μητσοτάκης συνόψισε βασικές αρχές ενός προγράμματος που πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ως το συνέδριο αρχών και θέσεων της ΝΔ, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Βασική διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε εισαγωγικά ο κ. Μητσοτάκης είναι η στάση της έναντι των επιδομάτων. Στόχος μιας κυβέρνησης ΝΔ θα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης πρωτίστως.

Το μεγαλύτερο ίσως κομμάτι της ομιλίας του αφιέρωσε ο κ. Μητσοτάκης στην κοινωνική πολιτική. Ειδική ήταν η αναφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο η σημερινή συγκυβέρνηση μετονόμασε σε κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του προγράμματος με 1 δισ. ευρώ και τόνισε τη διάσταση του προγράμματος που δεν έχει αξιοποιηθεί ως τώρα, αποτελεσματικά, αυτή της επανένταξης των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας, για την οποία παρουσίασε και την προοπτική της ενίσχυσης συμπολιτών με μικροπιστώσεις, μέσω μιας ειδικής τράπεζας.

Για το κομμάτι της υγείας, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εξαγγελίες που θα χαρακτηρίζονταν μεταρρυθμιστικές, τη βούληση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της πρόληψης και ανακοινώσεις που ακούγονται απλές αλλά είναι πολύ σημαντικές, για χρόνια πάσχοντες συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται στην εξυπηρέτησή τους για να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακα. Έτσι, μια τέτοια εξαγγελία ήταν η αποστολή με courierτων φαρμάκων στα σπίτια χρόνια πασχόντων.

Για την προωθούμενη σύσταση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τη σημερινή κυβέρνηση που καθυστερεί και αντιμετωπίζει την απροθυμία των νέων γιατρών να συμμετέχουν σε αυτό, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα ΤΟΜΥ ως ένα σοβιετικού τύπου κρατικό σχέδιο, πολύ ακριβό, και περιέγραψε το σχέδιο της ΝΔ να εντάξει ιδιώτες γιατρούς, ως οικογενειακούς στο σύστημα που θα είναι μάλιστα επιλογή του καθενός πολίτη.

Το βάρος στην πρόληψη προτίθεται να ρίξει μια κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας τον αντικαπνιστικό νόμο και επιβάλλοντας πολιτικές πρόληψης ασθενειών που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποκλίθηκε στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας που τα κρατά όρθια σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Δεσμεύτηκε για προσλήψεις νοσηλευτών αλλά και ιατρών όπου χρειαστεί, μίλησε για αναδιάρθρωση του χάρτη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, με μετατροπή νοσοκομείων σε κέντρα για ειδικές παθήσεις, ενώ εξήγγειλε και την ταύτιση των ΥΠΕ με τις αιρετές Περιφέρειες, άρα την αύξηση των Υγειονομικών Περιφερειών σε 13 από 7 που είναι σήμερα. Τέλος, μίλησε για ένα νέο τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων της χώρας από μάνατζερ και όχι από αποτυχημένα κομματικά στελέχη και επίσης, εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πραγματική επανάσταση, αν εφαρμοστεί.

Για το σύστημα ασφάλισης, μετά από την κριτική του στο νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ρήτρα ανάπτυξης στην εθνική σύνταξη που κατοχυρώθηκε επί προηγούμενων κυβερνήσεων και προαιρετικότητα στον πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης που θα εισαχθεί υποστηρικτικά σε ένα μελλοντικά κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνει η ΝΔ στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας όπως φάνηκε από την ομιλία Μητσοτάκη και ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για αφορολόγητο 1.000 ευρώ στο πρώτο παιδί, και αφορολόγητο 2.000 ευρώ στο δεύτερο παιδί, καθώς και για την καθολική κάλυψη των ελληνόπουλων από την προσχολική αγωγή.