Έφερε το φυσικό αέριο στην Ήπειρο ο Τσίπρας

Μια θολή υπόσχεση για την έλευση, οδικώς από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, του φυσικού αερίου στην Ήπειρο και δη στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της, ήταν η μοναδική εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά το κλείσιμο του διήμερου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που έλαβε χώρα στα Γιάννενα.

Θολή γιατί τις μέρες αυτές κρίνεται το μέλλον της ΔΕΠΑ, στη διαπραγμάτευση Σταθάκη με τους δανειστές, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί επιμένουν σε αναδιάρθρωση της αγοράς φυσικού αερίου και του ρόλου της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ με τρόπο που να μη δημιουργεί εμπόδια στον ανταγωνισμό.

Άρα: τίθεται ελαφρώς εν αμφιβόλω η πρωθυπουργική εξαγγελία πως θα προχωρήσει το σχέδιο της νεότευκτης Δημόσιας Εταιρίας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ), 100% θυγατρικής της ΔΕΠΑ, το οποίο σχέδιο στις πρώτες εξαγγελίες της νέας εταιρείας, προ μηνών, δεν περιλαμβάνονταν όλως τυχαίως η Ήπειρος

Τι είπε λοιπόν ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης; Ότι η ΔΕΔΑ έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων αυτών πόλεων. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το φυσικό αέριο θα είναι για οικιακούς καταναλωτές αλλά και για τα δημόσια κτίρια, ώστε να μειωθούν τα κόστη της ενέργειας για το κράτος.

Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει το 2020 ως έτος έναρξης των κατασκευών στην περιοχή και θα χρησιμοποιείται φυσικό αέριο είτε σε υγρή μορφή (LNG), είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG) που θα μεταφέρεται δια θαλάσσης πιθανά από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μιας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα λιμάνια της χώρας, που είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON-MED ΙΙ για τον ανεφοδιασμό των πλοίων με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Πέραν όλων των άλλων, δεν είναι μια απλή δεξαμενή η συγκεκριμένη και στο παρελθόν έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αυτό, σε άλλες περιοχές.