Ο Χρήστος Μαντάς έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα, όσο νωρίς κρίνει ο ίδιος, ιδίως μάλιστα, όταν έχει να καλύψει ένα κενό παρατεταμένης απουσίας από την εκλογική του περιφέρεια, για απόλυτα δικαιολογημένο, προσωπικό λόγο.

Ίσως μάλιστα, ο βουλευτής Ιωαννίνων, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει και καλύτερη πληροφόρηση για τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, περί τον χρόνο των πρόωρων εκλογών αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ένας Δήμαρχος Ιωαννιτών, εκλεγμένος με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το ψηφοδέλτιο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και επικεφαλής ενός δημοτικού συμβουλίου, αποτελούμενου από συμβούλους έξι διαφορετικών παρατάξεων, θα μπορούσε να διοικήσει το Δήμο;

 

Το γεγονός της ταύτισης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή διορισμένοι σε διάφορα κρατικά πόστα, κάνει κακό κυρίως στους εκλεγμένους, γιατί οι εν λόγω άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν διακριτά τα όρια των υποχρεώσεών τους στη θέση της αντιπολίτευσης όπου τους έταξε ο λαός το 2014, και της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής.

«Αύξηση του κατώτατου μισθού», «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και… ου γαρ είδε τι άλλα κοινότοπα αντιμνημονιακά συνθήματα θα σκαρφιστεί η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο πλησιάζουμε προς τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Μηχανισμό ελέγχου και υλοποίησης όλων όσα εξαγγέλλονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια έχει συστήσει το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο στόχος απλός: η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσα από το παρατηρητήριο, να καταδείξει ότι υπάρχει «επόμενη ημέρα» μετά τα συνέδρια και πιο πρακτικά, ότι τα έργα που εξαγγέλλονται και που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, υλοποιούνται.

Ένας ακριβώς μήνας μεσολαβεί ως τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, για την ανάδειξη των νέων προέδρων, των μελών των ΝΟΔΕ και των αντίστοιχων προέδρων και μελών των ΔΗΜΤΟ.

Βαγγέλης Αργύρης, Νίκος Γκόλας, Σωτήρης Ζαρπαλάς, Μιχάλης Κασσής και Χάρης Λιούρης.

Αυτοί είναι οι κεντρικοεπιτροπάριοι των Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής. Δείτε εδώ ολόκληρη την Κεντρική Επιτροπή που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Υψηλές πληρότητες αναμένονται τις ημέρες του Πάσχα για τους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής. Κι όταν λέμε τουριστικός προορισμός εννοούμε πια το brand«Ιωάννινα» και μιλώντας για κίνηση, ακόμα και οι υπεύθυνοι του Δήμου Ιωαννιτών εννοούν Γιάννενα, Ζαγόρι, Μέτσοβο και Τζουμέρκα.

Με ελάχιστες διαφορές σε σχέση με τον προκάτοχό της Κ. Ζουράρι, εκ των οποίων η κύρια είναι η ανάληψη της αρμοδιότητας της Ειδικής Αγωγής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ.

Η ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Άρτα, το βράδυ του Σαββάτου, είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες της Άρτας, μιας και ακούστηκαν από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη προγραμματικές θέσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Νομό της Ηπείρου, το Νομό που όπως παρατήρησε, ήταν ο μόνος που δεν έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στον Αλέκο Καχριμάνη στις εκλογές του 2014 – πήρε 43,34% στο «σπίτι» της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έλαβε 36,17%.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπαράθεση μεταξύ Περιφερειακής αρχής και αντιπολίτευσης δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο ούτε στα όσα καταλογίζει στην πλειοψηφία η αντιπολίτευση τρεισήμισι χρόνια τώρα, ούτε στα όσα διατείνεται η περιφερειακή αρχή ότι έχει καταφέρει με το έργο της.

Μια σειρά από μεγάλα έργα του Δήμου Ιωαννιτών έχουν μπει στο στάδιο της τελικής ωρίμανσης και της υλοποίησης, ανοίγοντας έναν τελευταίο κύκλο δράσεων από πλευράς της δημοτικής αρχής που θα την βάλει στην προεκλογική περίοδο.

Σε αυτά τα έργα για τα οποία εργάστηκε και ο ίδιος από την άποψη του σχεδιασμού και της ωρίμανσης, μίλησε αναλυτικά το βράδυ της Τρίτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού και ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών Θανάσης Μανταλόβας.

«Λαμβάνω την τιμή να αναφέρω κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι: Λακκούβες εντοπίσαμε 190, κλείσαμε 132, απομένουν 58!»

Την τοποθέτησή του στο πλευρό του Δήμου Ζίτσας και του Συνδέσμου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, έκανε γνωστή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης 21 Μαρτίου, στην Ελεούσα, με το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Αντιδημάρχους.

Στην αντικατάσταση όπως είχε προϊδεάσει πριν από 15 περίπου μήνες, όλων των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, προχώρησε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή 16 Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η παρουσία του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το περασμένο Σάββατο, σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής για την παράταξη της πλειοψηφίας της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Εδώ και τρεισήμισι χρόνια, ο Θωμάς Μπέγκας πολιτεύτηκε έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με περισσή ανεκτικότητα σε σημείο που δικαιολογημένα κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους του για σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ, σε καταστροφικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιλογές, αν και στις εξόφθαλμα λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως η διάθεση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, το 2015, στάθηκε καθαρά απέναντι.

Εν αναμονή της άφιξης μαζικά, των πρώτων τουριστικών λεωφορείων που με κατεύθυνση το Μώλο, θα μποτιλιάρουν όπως και πέρσι, τον κεντρικό άξονα της πόλης, Δωδώνης – Αβέρωφ, η δημοτική αρχή και εν προκειμένω, η αντιδήμαρχος αρμόδια για την κινητικότητα, Ελένη Βασιλείου, θα κάνει κάτι πρωτοποριακό μεν, πολύ διπλωματικό δε, προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό του αλαλούμ που προκαλεί στην καθημερινότητα της πόλης, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, η αυξημένη κίνηση…

Θα ρωτήσει τους πολίτες! Πώς; Με μια διαδικασία ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, διαδικτυακής που θα τρέξει για μερικές ημέρες.

Από τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και από τις υποσχέσεις για ψευτοεπιδόματα ή και πιο παλιά, για το περίφημο άνοιγμα των 167 εργοστασίων, για τα οποία η τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Τζάκρη υπόσχονταν να «ξανακαπνίσουν τα φουγάρα τους»… έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια και ένα «διδακτορικό» στην πολιτική εξαπάτηση των Ελλήνων…

Το τελευταίο απονέμεται στους νυν κυβερνώντες γενικά και ειδικά σε ένα εξαίρετο μέλος αυτής της ηγεσίας. Στον Ανδρέα Νεφελούδη…

Νικητής η αποχή, στις εκλογές για την ανάδειξη του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών δασκάλων των Ιωαννίνων…

Σε σύνολο 473 μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διοίκησης του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, ψήφισαν μόλις οι 78!

Αρκετή συζήτηση με πολλά θολά σημεία να παραμένουν στο θέμα της προμήθειας των δημόσιων υπηρεσιών με καύσιμα, έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε προς το προεδρείο η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής». Ο τίτλος του δελτίου τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατατοπιστικές απαντήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους διαγωνισμούς προμήθειας», ελέγχεται ως προς την ακρίβειά του…

Μετά από δύο απαξιωτικές αναφορές στα μέλη της νεοϊδρυθείσας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου υποβαθμίζει για τρίτη φορά τον φορέα που φιλοδοξεί να ενώσει τους ασχολούμενους με το σημαντικότερο ΠΟΠ προϊόν της χώρας μας, κτηνοτρόφους, βιομηχανίες κτλ.

Μετά τις δηλώσεις του σε δύο εκδηλώσεις κτηνοτρόφων και νέων αγροτών, σε Θεσπρωτία και Γιάννενα αντίστοιχα, αναφορικά με τα μέλη της ΔΟΦ, η Οργάνωση απάντησε σε σκληρό τόνο ζητώντας του «να μην γκρεμίζει γέφυρες»…

Ο Θεόδωρος Τζαρούχης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μάχιμος κομματικά τα τελευταία χρόνια, έχων την ευθύνη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εκ μέρους της ΝΔ, άνοιξε την κούρσα διαδοχής του Σπύρου Βασιλείου στην τοπική ΝΔ, καταθέτοντας την πρώτη υποψηφιότητα για τις εκλογές που για πρώτη φορά, θα γίνουν στη βάση του κόμματος (με πρόσφατη αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, τα όργανα της ΝΔ θα προκύπτουν με καθολική ψηφοφορία για τα εγγεγραμμένα μέλη – κατόχους της κάρτας μέλους και όχι δια αντιπροσώπων, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος).

Σε δύο μήνες θα κατατεθεί στην τελική μορφή του, το νομοσχέδιο για το «νέο Καλλικράτη», εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί από τις αλλαγές που θα περιέχει.

Πίσω από τις λέξεις επιχειρεί να κρυφτεί η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να σώσει τις εντυπώσεις, καθώς εκτέθηκε στο θέμα της αλληλογραφίας της με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για το επίμαχο θέμα της προμήθειας πετρελαίου του ιδρύματος και της σχετικής τιμοληψίας. Και εκτίθεται ξανά, απαντώντας στη δημοσιοποίηση του εγγράφου της διοίκησης του νοσοκομείου, το οποίο αρνήθηκε με την προηγούμενη ανακοίνωσή της για το θέμα της προμήθειας καυσίμων από τους δημόσιους φορείς (το θέμα πάντως, αποκτά πανελλήνιες διαστάσεις τις τελευταίες ώρες). 

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που η Περιφέρεια Ηπείρου διατείνεται πως δεν έχει λάβει μια επιστολή ή ένα επίσημο έγγραφο που την αφορά.

Την πρώτη φορά, ο Περιφερειάρχης διατείνονταν πως δεν είδε ποτέ την επιστολή του τουριστικού πράκτορα από το Ισραήλ, με την οποία προειδοποιούσε την Περιφέρεια και το Υπουργείο Τουρισμού ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου τουριστικού ιστοτόπου και διαδικτυακής πύλης στο Ισραήλ για τις επιπτώσεις της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος ζητά από τους Υπουργού Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών να διαταχθεί έρευνα για τις καταστροφές του γεφυριού της Πλάκας και του αρχαιολογικού μνημείου Θεογέφυρο στην Ήπειρο.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος αναδεικνύει το ζήτημα επειδή θεωρεί ότι δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας και πως τέτοια έρευνα ΔΕΝ έγινε, ακριβώς για να μην αναδείξει ευθύνες, που είναι υπαρκτές και συγκεκριμένες.

«Πυρά» κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη, εξαπέλυσαν την επομένη της υπερψήφισης του νομοσχεδίου ο τομεάρχη υγείας της ΝΔ και ο αναπληρωτής του, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας αντίστοιχα.

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και ο βουλευτής Αχαΐας, επέκριναν το νομοσχέδιο γιατί όπως είπαν, αφήνει περιθώρια για να πάμε γενικά σε απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης, αφού δε διακρίνεται η φαρμακευτική από την κοινή. Με δυο λόγια, όπως τόνισαν οι δύο βουλευτές, δίνεται ανεξέλεγκτα το δικαίωμα της καλλιέργειας κάνναβης σε ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω και δεν εξετάζεται το ποιος ζητά να ασχοληθεί με το αντικείμενο.

Περιοδεία στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή στελέχη του κοινοβουλευτικού τομέα υγείας της ΝΔ.

«Περιοδεία διάγνωσης» των προβλημάτων του τομέα της υγείας σε όλη την Ελλάδα χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία καλωσορίζοντας το κλιμάκιο, με δηλώσεις του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας, ο οποίος συνόδευε στην επίσκεψή τους στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας τον τομεάρχη υγείας της ΝΔ και τον αναπληρωτή του, Βασίλη Οικονόμου και Ιάσωνα Φωτήλα αντίστοιχα.

Όσοι ήλπιζαν ότι ο ανακοινωθείς την Τετάρτη, ανασχηματισμός θα φέρει τέτοιου μεγέθους αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, ικανές να ανατρέψουν δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις… ή «μεταρρυθμίσεις» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διαψεύστηκαν οικτρά…

Ο ανασχηματισμός του Κουβέλη όπως θα μείνει στην ιστορία – κάθε ανακάτεμα τράπουλας, είχε πάντα ένα πρόσωπο - σημείο αναφοράς – ο ανασχηματισμός της τελευταίας μέρας του Φλεβάρη, δεν έχει τα φόντα για την ανατροπή δρομολογημένων πολιτικών. Κάθε άλλο, μάλλον…

«Φρένο» στη σπέκουλα εσωκομματικών αντιπάλων του Αντώνη Μπέζα που την τελευταία εβδομάδα, επιχειρούν να χρεώσουν στον πρώην Υπουργό αυτά που δεν απέδωσαν ούτε οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην επίμαχη δικογραφία της Novartis… έβαλε το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο πρώην Υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το μήνυμα της ηγεσίας του κόμματος είναι σαφές, το υποστήριξε εδώ και καιρό μεταξύ άλλων ο Θεσπρωτός πρώην Υφυπουργός Υγείας και τη γραμμή ακολουθεί από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη: στήριξη όλων όσων κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στο φάκελο Novartis και άμυνα στις κατηγορίες, με τον ισχυρισμό ότι τα ως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα σαθρό και ασυνάρτητο κατηγορητήριο, με πολιτικά κίνητρα.

Εισαγωγικά, εύχομαι συγχαρητήρια και καλή θητεία στην βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη για την υφυπουργοποίησή της. Όλοι πρέπει να χαιρόμαστε γιατί μια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ιωαννίνων τοποθετείται σε ένα κυβερνητικό πόστο.

Το πως και γιατί την επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας ίσως να αφορά μόνο τους Γιαννιώτες συναδέλφους της που θα ήθελαν σίγουρα, να ήταν εκείνοι κι όχι αυτή που θα δέχονταν το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού… Ένα υφυπουργικό χαρτοφυλάκιο δίνει άλλα περιθώρια παρέμβασης «κατόπιν ενεργειών μου» που μπορεί να μετρήσουν ψηφοθηρικά στις εκλογές.

Ανακοινώθηκε, από την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής», η κατανομή των 2.000 συνέδρων που θα εκλεγούν τη Κυριακή 11 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για τους μισούς συνέδρους, καθώς έχει αποφασιστεί ότι οι υπόλοιποι μισοί θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στον νέο φορέα και θα λάβουν μέρος αριστίδην. Όπως είναι γνωστό, η διεξαγωγή του συνεδρίου έχει προγραμματισθεί, για τις 16-18 Μαρτίου αλλά υπήρξε κατά μία εβδομάδα, αναβολή στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των αντιπροσώπων του συνεδρίου.

Όσοι περίμεναν να δουν τον Σπύρο Ριζόπουλο πάνω σε άλογο, ως άλλο Στρατάρχη Βασιλέα Κωνσταντίνο, απογοητεύτηκαν… Θα ήταν κρίμα για το ζώο, γιατί οι χώροι του GrandSeraiXeniaείναι στενόχωροι για ένα τόσο περήφανο πλάσμα…

Όσοι περίμεναν να ακούσουν τον επικοινωνιολόγο να αναλύει στρατηγικές «απελευθέρωσης» της Ηπείρου από τον «κατακτητή» Καχριμάνη, επίσης, δε δικαιώθηκαν…

Αναβάλλονται οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων που ήταν προγραμματισμένες για την προσεχή Κυριακή, εν όψει ιδρυτικού συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής» που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 16 - 18 Μαρτίου.

Η εκλογική διαδικασία μεταφέρεται μια εβδομάδα αργότερα και θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα πληροφορίες, την αναβολή ζήτησαν όλες οι πλευρές του νέου φορέα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

Η πρόσκληση είναι σαφής:

«Ομιλία, με θέμα «Από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων στην “Απελευθέρωση” της Ηπείρου» θα εκφωνήσει ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος στις 26 Φεβρουαρίου 2018, στις 19:00, στα Γιάννενα στο GrandSerai.

Σε τροχιά συνεδρίου έχουν μπει οι οργανώσεις της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και του «Ποταμιού», νυν ενιαίου φορέα υπό το όνομα «Κίνημα Αλλαγής», καθώς απομένουν μόλις 20 μέρες για την έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου πολιτικού φορέα.

Υπέρτερο καθήκον όλων… το κομματικό!

Το κόμμα υπεράνω όλων…

Οι αρχές αυτές φαίνεται πως χαρακτηρίζουν τον τριετή κοινοβουλευτικό βίο των τεσσάρων εκλεγμένων με το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, εκπροσώπων του Νομού Ιωαννίνων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και πιθανώς, η παρουσία του Χρήστου Μαντά, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απαραίτητη στην κοινοβουλευτική μάχη της Novartisτην Τετάρτη. Δεν είναι ωστόσο συνηθισμένο, στα χρονικά της πόλης να μην τιμάται η ημέρα της απελευθέρωσης από τους εκλεγμένους βουλευτές των Ιωαννίνων και τη διαφορά έκανε μόνο, ο Κώστας Τασούλας, της ΝΔ.

Υπό βροχή αλλά με αρκετό κόσμο κορυφώθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, υπό το βλέμμα του πρώτου πολίτη της χώρας, Προκόπη Παυλόπουλου, οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ενώ από τους τοπικούς βουλευτές, το παρόν έδωσε μόνο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας καθώς φαίνεται πως η συζήτηση για τη Novartisστη βουλή κράτησε μακριά από τα Γιάννενα και τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές.

Τα «μεταξωτά βρακιά» θέλουν και επιδέξιους… πισινούς λέει ο θυμόσοφος λαός μας, για εκείνους που δε μετρούν σωστά το μπόι τους, στο φως του μεσημεριού και καμώνονται τους καμπόσους, χωρίς τα επαρκή προσόντα.

Μπορεί να βρίσκω τον τίτλο της εκδήλωσης λίγο υπερβολικό. Το ομολογώ…

Το «από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στην «Απελευθέρωση» της Ηπείρου»… (αντιγράφω επακριβώς την ορθογραφία).

Κάποιος επικοινωνιακός εγκέφαλος στην κυβέρνηση συμβούλεψε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως πλέον, «πουλάμε στο πόπολο ό,τι έχουμε… Έχουμε έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ; Τα πουλάμε ως μέγιστο επίτευγμα της κυβέρνησης και ο λαός σε λίγο θα μας παρακαλάει… Μη φύγετε, κάντε μας κι άλλα έργα…»…

Η Μ. Τζούφη δεν θα πάει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, την Κυριακή.
Ο Κ. Τασούλας δήλωσε στη  ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα και ότι ναι, θα κατέβει στο συλλαλητήριο, αφού είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν το ελεύθερο...

 

Μια σύντομη συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως προκάλεσε με τις ερωτήσεις του προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Σπύρος Πάικας, αναφορικά με το θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες και την επένδυση των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Θέμα που αφορά την κυβέρνηση και το εθνικό κοινοβούλιο είναι η διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, απαντώντας στο αίτημα του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης της «Χρυσής Αυγής» στην Ήπειρο Κώστα Αναγνώστου να εκδοθεί ψήφισμα για το θέμα και για τα συλλαλητήρια.

Σε έναν ακριτικό Δήμο της χώρα μας, τον οποίο δεν επισκέπτονται συχνά πολιτικοί, σε περίοδο πέραν των προεκλογικών ημερών…

Συνεδρίασε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των Βουλευτών Ηπείρου του κόμματος, των συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ηπείρου, μέλους του Οργανωτικού και των υπολοίπων μελών της. Αυτή είναι κατ’ αρχάς, η πρώτη είδηση της ανακοίνωσης του συντονιστικού οργάνου, όπως μας κάνει γνωστό ο συντονιστής του Κώστας Μπασιούκας. Ότι υπάρχει συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο και ότι συνεδριάζει…

Το ευχετήριο μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος για το 2018, είναι όπως είναι λογικό… υπέρ το δέον αισιόδοξο. Παραθέτουμε το μήνυμα, ελαφρώς συμπληρωμένο και όπως θα έπρεπε να είναι:

Το 2018 μπορεί να είναι και «σωτήριον» αν αποδειχθεί προεκλογικό, για εκείνους που θεωρούν πως μια κυβερνητική εναλλαγή στη χώρα, κατά τους επόμενους μήνες, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από κάποια πολιτική δύναμη, από εκείνες που έχουν ασπαστεί το «thereisnoalternative» των μνημονίων, και βασικά της ΝΔ, μόνης και αυτοδύναμης ή συνεπικουρούμενης από λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις…

Από το «να γίνει (το έργο) κι όπου να ’ναι (η χάραξη)» που είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) πριν από 15 περίπου μήνες, ούτε η Ήπειρος κέρδισε ούτε η κεντρική Ελλάδα είδε να προχωρά αποφασιστικά ο ένας από τους πέντε «Δρόμους Ανάπτυξης» του Γιώργου Σουφλιά που αποδείχτηκε τελικά, ο πιο προβληματικός…

Ένας πολιτικός που θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς για την ασκούμενη πολιτική της χώρας μας σε σχέση με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ήταν ο υψηλός προσκεκλημένος του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Ο σημαντικότερος προσκεκλημένος του ΟΠΚΠΙ ως σήμερα αναμφίβολα, ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που δε συνηθίζει να μιλάει σε ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια.

Στην αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων που «πουλάει» τους τελευταίους μήνες στην περιφέρεια της χώρας γνωστή δημοσκοπική εταιρεία, προχωρά ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας με άρθρο του στην ιστοσελίδα ntokoumenta.gr.

Ξεκινάω αυτό το σημείωμα με την παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λατρεύει τα μπάχαλα και ότι προ της εξυπηρέτησης του μικροκομματικού του οφέλους, δεν θα ορρωδήσει προ ουδενός... 

Την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν και από μεγάλο αριθμό αιρετών στην αίθουσα του ξενοδοχείου, υπογράμμισε μιλώντας στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που φιλοξενείται στα Γιάννενα, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Κοινό μέτωπο άμυνας στη νέα επίθεση που δέχτηκε η δευτεροβάθμια τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Περιφερειάρχες από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, έστησαν ο Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας στη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου της ΚΕΔΕ σήμερα το πρωί.

«Πόλεμο» στους Περιφερειάρχες κήρυξε από τα Γιάννενα ενόψει του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης.

Μία η γκρίνια του Πατούλη για λογαριασμό των Δημάρχων της περιοχής και η κόντρα του με τον Περιφερειάρχη που είπε πως «ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου», μία η επιστολή των τριών Δημάρχων Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας που ζητούν χρήματα από το πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων του ΕΣΠΑ… κάνουν το zougla.grνα ασχοληθεί με την Ήπειρο και ένα παραπολιτικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Κυριακής, κάνει λόγο για άδικες μοιρασιές κονδυλίων στην Ήπειρο, με ευθύνη του Περιφερειάρχη.

Η «Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ» μια εταιρεία με καλό όνομα στον κατασκευαστικό κόσμο που έχει εμπλακεί στην κατασκευή δύο μεγάλων
έργων στην περιοχή μας, ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης στην προκήρυξη της Περιφέρειας Ηπείρου για την σύνδεση της Ιόνιας Οδού με
τα Τζουμέρκα στον κόμβο του Τερόβου.

Η Φώφη Γεννηματά είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Με σχεδόν το σύνολο των ψηφισάντων ενσωματωμένο στην καταμέτρηση, η κ. Γεννηματά λαμβάνει το 56,66% (83.266 ψήφοι) έναντι 43,34% (63.690 ψήφοι) του Νίκου Ανδρουλάκη. Συνολικά ψήφισαν 155.500 σε όλη την Ελλάδα.

Σε μια καίρια στιγμή για την Ευρώπη και το μέλλον της, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών για την Κεντροαριστερά, ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, διοργανώνει μια ακόμα εκδήλωση, με το σημαντικότερο αναμφίβολα, πολιτικό πρόσωπο που έχει προσκαλέσει ως σήμερα στα Γιάννενα, στο διάστημα αυτό το ολιγόμηνο, της ουσιαστικής παρέμβασής της στα τοπικά δρώμενα.

Αναμένω με ενδιαφέρον τη συνέντευξη τύπου που θα δώσουν την ερχόμενη εβδομάδα, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος Ιωαννιτών και εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων για τα αποτελέσματα της αποστολής στην Κύπρο, από όπου γύρισαν με τα εισιτήρια μιας… αεροπορικής εταιρείας, η οποία ξεκινά οσονούπω πτήσεις στα Γιάννενα, από και προς τη Μεγαλόνησο.

«Ουσιαστική δουλειά» και «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» στα ανοικτά διμερή θέματα Ελλάδας και Αλβανίας δήλωσαν ότι έγιναν κατά τις συνομιλίες που είχαν στην Κρήτη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς και της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Τις επτά τομές που προτείνει το DiEM 25 για άμεση εφαρμογή παρουσίασε από τα Γιάννενα ο Γιάνης Βαρουφάκης, το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια ομολογουμένως, επιτυχημένη πολιτική εκδήλωση, μιας και με τα σημερινά δεδομένα για την πολιτική στην Ελλάδα, δεν είναι κι εύκολο να γεμίσεις τη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου DuLac

Την ένταξη των Δήμων Αρταίων, Πρεβέζης και Ηγουμενίτσας στο Πρόγραμμα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ζητούν με κοινή επιστολή τους από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, οι Δήμαρχοι Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, Πρεβέζης Χρ. Μπαΐλης και Ηγουμενίτσας Γ. Λώλος. Οι τρεις Δήμαρχοι ζητούν «τροποποίηση του εγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020 με τη συμμετοχή και των Δήμων Αρταίων, Πρεβέζης και Ηγουμενίτσας, ως δικαιούχους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου που θα χρηματοδοτηθεί από το χρηματοδοτικό εργαλείο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης». «Με το αίτημά μας» λένε, «δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε και διεκδικούμε ίση αντιμετώπιση της περιοχής μας…».

Σε ενδοπασοκική υπόθεση εξελίσσεται ο β’ γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της α’ Κυριακής.

Την κάθοδο του DiEM25 στις επόμενες εκλογές ως ανεξάρτητου κόμματος, ανακοινώνει μέσω της αποκλειστικής συνέντευξής του στους «Νέους Αγώνες» και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ενόψει του ερχομού του στα Γιάννενα για την εκδήλωση του νέου πανευρωπαϊκού φορέα, ο πρώην Υπουργός μιλά για το ταραχώδες 2015 θέλοντας ωστόσο να πάρει αποστάσεις πια, από εκείνη την περίοδο και να θέσει τις συνθήκες για το επόμενο πολιτικό βήμα, τόσο όσον αφορά τον ίδιο ως πρόσωπο, όσο και γενικότερα για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Η εκδήλωση για τον εκλογικό βραχίονα των Ιωαννίνων θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου στις 19:30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Dulac.

Μια ανακοίνωση στήριξης στην υποψηφιότητα Καμίνη, πρωτοβουλία τοπικών στελεχών της Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού, έχει ανάψει τα αίματα σε τοπικό επίπεδο, για τις μεθαυριανές εκλογές για επικεφαλής στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Μια ισχυρή παρουσία σε τοπικό επίπεδο, ικανή να του δώσει την πρωτιά στο Νομό Ιωαννίνων και ενδεχόμενα και σε ολόκληρη την Ήπειρο, εμφάνισε η κινητοποίηση για την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, το πρωί της Κυριακής, στο χώρο όπου αντίστοιχες εκδηλώσεις έκαναν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Κων/νος Γάτσιος.

Τους βασικούς άξονες στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης, από τα Γιάννενα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κλείσιμο του 3ου προσυνεδρίου του κόμματος που έφερε ως βασικό μότο το… «για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη».

Τη μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση των τομέων της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, με παράλληλη διατήρηση και ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αποκαλύπτουν τα όσα δήλωσαν στη διάρκεια του 3ου προσυνεδρίου της ΝΔ στα Γιάννενα, τα στελέχη του κόμματος, από τους αντίστοιχους τομείς κοινοβουλευτικής δράσης.

Με μόλις δύο Γιαννιώτες, τιμά την περιοχή μας η ΝΔ στο 3ο προσυνέδριο του κόμματος που φιλοξενεί η Ήπειρος την Τετάρτη. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών, ο ιατρός Γιάννης Γιαννακάκης είναι μεταφορικά Γιαννιώτης, μιας και ο άνθρωπος εδώ σπούδασε και εδώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά, κοινωνικά και πολιτικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο έτερος είναι ο Λ. Ρουμπάτης.

Σε τρεις διαφορετικές θεματικές θα διεξαχθεί το 3ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο Epirus Palace, επικεντρωμένο στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί, κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια και που θα έχει ως στόχο να καταδείξει πως η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί μόνον με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Αυτό που θα μπορούσαν να καταλογίσουν στη δημοτική αρχή οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν πως δεν διαβουλεύτηκε αρκετά για να καταλήξει στις δύο ομιλίες που εκφώνησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο και κυρίως, στην ομιλία με την οποία καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό itvκαι τον δημοσιογράφο Β. Ντόκα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης εκτίμησε πως η διοργάνωση αποτέλεσε «μεγάλο κέρδος για την περιοχή» - η επιβεβαίωση βρίσκεται στο βίντεο της συνέντευξης.

Μια πραγματικά ξεχωριστή υποψηφιότητα είναι αυτή του πρώην Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Κωνσταντίνου Γάτσιου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Στο δρόμο προς το 3ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στα Ιωάννινα και θα έχει ως αιχμή του θέματα που απασχολούν τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει στη δημοσιότητα το ερωτηματολόγιό της και καλεί τους πολίτες να τοποθετηθούν επάνω σε κρίσιμα ζητήματα.

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του 5ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου που έλαβε χώρα στην πόλη μας και που όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε με κατά γενική ομολογία μεγάλη επιτυχία, εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ

Πόσες φορές μπορεί να αναθεωρήσει ένας Υπουργός, των υποδομών, εν προκειμένω, τις θέσεις του για ένα μεγάλο έργο όπως είναι ο σιδηρόδρομος, ή ο άξονας της Ιόνιας Οδού από τα Γιάννενα μέχρι την Κακαβιά;

Με παρέμβαση Τσίπρα – όπως παλιότερα λέγαμε, με «εντολή Σαμαρά» - λύθηκε το πρόβλημα του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί και μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα αυτόματης προσγείωσης – g-bass - προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναβολές πτήσεων, λόγω των καιρικών φαινομένων του χειμώνα.

Μια θολή υπόσχεση για την έλευση, οδικώς από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, του φυσικού αερίου στην Ήπειρο και δη στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της, ήταν η μοναδική εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά το κλείσιμο του διήμερου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που έλαβε χώρα στα Γιάννενα.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν στη συγχώνευση πανεπιστημίων και ΤΕΙ αναφέρθηκε διεξοδικά κατά τη συνεδρία για την παιδεία, του 5ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που φιλοξενεί από χθες η πόλη μας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Την πρόκληση προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να πάρει θέση στο νέο πολιτικό σκηνικό του διπολισμού ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απηύθυνε προς τον υπό διαμόρφωση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, από τα Γιάννενα την Τρίτη το πρωί.

Τι μένει από την πρώτη ημέρα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου;

Χαμηλωμένες προσδοκίες για την ανάπτυξη της περιοχής καθώς αν συνδέσουμε την ανάπτυξη με την υλοποίηση των κεντρικών αιτημάτων της περιφέρειας, τα αποτελέσματα της πρώτης μέρας του συνεδρίου θα χαρακτηρίζονταν μάλλον φτωχά.

Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγή και την Ανασυγκρότηση, στα Ιωάννινα, θα παρουσιάσει τις παρεμβάσεις του υπουργείου που αλλάζουν τον χάρτη της περιοχής. Πρόκειται για μια από τις υπουργικές παρουσίες του διημέρου που έχουν να πουν κάτι για την περιοχή, καθώς έχει παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη μιας σειράς θεμάτων και έχει παρέμβει αρκετές φορές ως τώρα, δίνοντας λύσεις.

Τις θέσεις της ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Γιάννενα, έδωσε στη δημοσιότητα η περιφερειακή παράταξη "Συμμαχία Ηπειρωτών".

Νέα παρέμβαση με άρθρο του στην ιστοσελίδα του rizopoulospost.com κάνει ο δυνάμει, κατά δική του ομολογία, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος ενόψει του 5ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που θα λάβει χώρα Δευτέρα και Τρίτη στα Γιάννενα, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τα αντικείμενα των έξι παράλληλων συνεδριών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου από τα οποία απουσιάζει η θεματική τουρισμός – πολιτισμός, εκφράζει τις τελευταίες ώρες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στο προσχέδιο του προγράμματος που είχε στα χέρια της η Περιφέρεια ως τις αρχές της εβδομάδας, περιλαμβάνονταν η συγκεκριμένη θεματική, ωστόσο στην πορεία παραλήφθηκε και η ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Ελ. Κουντουρά δεν θα ενσωματωθεί καν στην πρώτη μέρα του συνεδρίου και συγκεκριμένα στην γενικότερου περιεχομένου θεματική «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Τουρισμός και Αναπτυξιακή Πολιτική», γιατί τελευταία στιγμή το πρόγραμμα άλλαξε και η Υπουργός Τουρισμού δεν θα επισκεφθεί καν τα Γιάννενα.

Η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υπουργού Οικονομικών, στο κλείσιμο της πρώτης μέρας του 5ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου (ΠΑΣ) της κυβέρνησης στην Ήπειρο, θα κάνει διακριτή αυτή την πέμπτη συνεδριακή διαδικασία στη σειρά των 13 συνεδρίων που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κατά τόπο Περιφέρειες, από τη Δυτική Μακεδονία, τον περασμένο Ιούλιο.

Γιατί συνέντευξη με τον Σπύρο Ριζόπουλο; «Τι τον θες αυτόν;», «τι να μας πει ο τύπος;» και άλλα τέτοια ερωτήματα μου τέθηκαν τις τελευταίες μέρες, η δε προβολή της επικείμενης για το βράδυ της Τετάρτης (18/10), συνέντευξης στη «ΒΗΜΑ Τηλεόραση» έβαλε κυριολεκτικά, φωτιά στα τόπια… - εδώ το βίντεο της συνέντευξης https://www.youtube.com/watch?v=8XkPibq8NwA&feature=youtu.be

Ο Φίλιππος Τσουμάνης υποστηρίζει πως ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε τα τελευταία 24ωρα περί δήθεν σύρραξης στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής, προκλήθηκε από offtherecordδηλώσεις του, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιδεοντολογικά, κατά τη διάρκεια μιας άσχετης με το θέμα των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ συνέντευξης.

Πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρις»… επιβεβαιώθηκαν όσα έγραφα στη στήλη των «Νέων Αγώνων» της Τετάρτης - εδώ – για τον προεκλογικό αγώνα συγκεκριμένων υποψηφίων προέδρων του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για την Παιδεία στην Ήπειρο έκανε ο κατά τα φαινόμενα, υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται περνά από την τεκμηριωμένη και με προτάσεις κριτική σε βάρος του Αλ. Καχριμάνη, σε καινοτόμες δράσεις αξιοποίησης των λιγοστών, διαθέσιμων δημόσιων πόρων.

 

Η τοποθέτηση του Αλέκου Καχριμάνη στην 3η συνδιάσκεψη των ειδικών κομματικών οργανώσεων (ΕΚΟ) της ΝΔ που έλαβε χώρα στο Μέτσοβο στις 14-15 Οκτωβρίου, έχω την αίσθηση ότι παρήγαγε το πιο ενδιαφέρον πολιτικό αποτέλεσμα της φιέστας που έστησε ο πρώην γραμματέας Οργανωτικού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Σπανάκης, στην εκλογική πορεία του προς τη Β΄ Αθηνών.

Έντονο παρασκήνιο αλλά και «μαγειρέματα» φαίνεται οτι έχει η συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στο Μέτσοβο.

Την διακριτή φωνή που έρχεται να αρθρώσει πολιτικό λόγο χωρίς πατριωτικούς συναισθηματισμούς για τον Αντρέα Παπανδρέου για παράδειγμα, άκουσαν όσοι αρκετοί βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Du Lac, στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του υποψήφιου προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Πολλές σελίδες με αιτήματα των δεκάδων φορέων που συνάντησαν στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μέχρι την περασμένη εβδομάδα, έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι της περιφερειακής οργάνωσης Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου που θα λάβει χώρα στα Γιάννενα, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

 

Με στοχευμένο προγραμματικό λόγο που προσαρμόζει σε κάθε περιοχή που επισκέπτεται και τον οποίο συνδέει με την αποτελεσματικότητα της υπουργικής του παρουσίας στις κυβερνήσεις που συμμετείχε από το 2009 μέχρι το 2015, εμφανίστηκε στα Γιάννενα την περασμένη Παρασκευή, ο βουλευτής Αργολίδος Γιάννης Μανιάτης.

Ένα από τα θεωρούμενα αουτσάιντερ της εσωκομματικής αναμέτρησης, το πρώτο φαβορί και το αουτσάιντερ που δύο φορές ανέτρεψε τα δεδομένα και κέρδισε το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας…

Προς τη Σολομώντεια λύση της παροχής στηρίξεων στους υποψηφίους προέδρους και τους συνδυασμούς τους, στις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου, προσανατολίζεται η ΝΔ Ιωαννίνων και έτσι, θα αποφύγει τις εντάσεις και τα προβλήματα με την επιχειρηματική βάση της. Θα μπορεί άλλωστε, να δηλώνει και νικήτρια στις 3 Δεκεμβρίου, όταν η κάλπη των εκλογών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων βγάλει το αποτέλεσμα, έχοντας εκφραστεί θετικά υπέρ δύο ή τριών προσώπων… Ότι δεν έγινε με τις εκλογές του ΤΕΕ δηλαδή…

Αν και αποφεύγω να σχολιάζω από τούτη δω τη στήλη, ζητήματα γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος, επιμένοντας περισσότερο σε θέματα με τοπικό χρώμα, θα αναφερθώ στην Κυριακάτικη συνέντευξη τύπου του ΠΘ μας, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, διατυπώνοντας ορισμένες σκέψεις που αφορούν το σινάφι μας – και βάζω το δημοσιογράφος σε εισαγωγικά, όσον αφορά εμένα, γιατί αυτοί που μοιράζουν «πιστοποιητικά», μου απαγόρευσαν να δηλώνω επαγγελματίας…

Από τα όσα άλλα ακούστηκαν κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη ΔΕΥΑΙ, δεν θα σχολιάσω τίποτα παρά μόνο κάτι που είπε ο Άρης ο Μπαρτζώκας. Το έχει ξαναπεί και άλλες φορές, το επανέλαβε και σε μια τηλεοπτική μας συζήτηση την Πέμπτη, το διατυπώνει και στο δελτίο τύπου της παράταξής του.

Δύο στιγμιότυπα ξεχώρισαν από το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, ιστορικό, αναμφίβολα, καθώς αφενός συνασπίστηκαν οι παρατάξεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ΚΚΕ και ΛΑΕ για να προκαλέσουν τη συζήτηση για τη ΔΕΥΑΙ και αφετέρου, γιατί η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΙ είχε αποκτήσει τη διάσταση ενός «άβατου» για τη δημοτική αρχή, με την άρνησή της εδώ και τρία χρόνια, να κάνει τη συνεδρίαση που ζητούσε η αντιπολίτευση…

Για την απόδοσή της στα έργα υποδομής, θα κριθεί μέσα στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, στο Δήμο Ιωαννιτών.

Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, την Δευτέρα, θέλω να ελπίζω ότι πείστηκαν και οι τελευταίοι δύσπιστοι για τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, γύρω από την περίφημη αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Προσπάθειες σύγκλισης μεταξύ των παρατάξεων του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γίνονταν ως και χθες το βράδυ, προκειμένου και το αδιέξοδο να αρθεί στην εκλογή των οργάνων διοίκησης, μιας και η αντιπολίτευση μπορεί εσαεί να μπλοκάρει με τη μη συμπλήρωση της απαρτίας τις νόμιμες διαδικασίες, και ο μελλοντικός εμφύλιος μεταξύ των παρατάξεων να αποφευχθεί, γιατί αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά που το ΤΕΕ θα αποκτήσει αντιπολίτευση…

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, θα βρεθεί στα Γιάννενα ο υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Μανιάτης – γεια σου ρε πατρίδα!

Λόγω επαγγελματικής διαστροφής, διαβάζω καθημερινά πολλά δελτία τύπου και ομολογώ πως τα δελτία του περί ου ο λόγος πολιτικού, ενίοτε με συναρπάζουν, λόγω της ταπεινότητας με την οποία περιβάλλει στις περιγραφές του, την αφεντιά του και ασφαλώς, την συγκυβέρνηση του Πάνου και του Αλέξη.