Ο ΟΠΕΚΑ αυτοσυστήνεται…

Ο νεοσύστατος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) είναι ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η πρώτη δημόσια παρουσίαση του οργανισμού για την Ήπειρο, έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την υπεύθυνη.

Η Παρασκευή Παπαδοπούλου είναι η περιφερειακή διευθύντρια του ΟΠΕΚΑ Ηπείρου και στο πλαίσιο συνέντευξης μίλησε αναλυτικά για τους δύο πυλώνες άσκησης της κοινωνικής πολιτικής από το κράτος που τίθεται υπό τη σκέπη του ΟΠΕΚΑ. Ο Οργανισμός αυτός υποκαθιστά τον ΟΓΑ στο κομμάτι που ο τελευταίος υλοποιούσε τη λεγόμενη πολιτική των προνοιακών επιδομάτων. Ο άλλος πυλώνας είναι τα λεγόμενα κέντρα κοινότητας. Τέτοια λειτουργούν σήμερα εννέα στην Ήπειρο και συγκεκριμένα, στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας, Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού και Άρτας ενώ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του κέντρο κοινότητας και στο Δήμο Δωδώνης.

Στα κέντρα κοινότητας δίνονται πληροφορίες στους πολίτες και δέχονται τις αιτήσεις για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Τέλος, τα κέντρα κοινότητας έχουν εξειδικευμένο προσωπικό και παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη σε πολίτες χωρίς καμία προϋπόθεση.

 

Τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ

Το όραμα που σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, έρχεται να υλοποιήσει ο ΟΠΕΚΑ είναι για ένα σύστημα κοινωνικής φροντίδας με ενιαίους κανόνες, χωρίς πελατειασμούς, με διαφάνεια και ταχύτητα όπου όλα γίνεται χωρίς την παρέμβαση τρίτων, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Το πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ έχει τεθεί από τις 22 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου σε πιλοτική εφαρμογή. Μέχρι τις 30 Ιουνίου πρόκειται να ψηφιστεί ο κανονισμός λειτουργίας και να τεθούν σε λειτουργία οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα επιδόματα και τις λοιπές έξι παροχές του οργανισμού που θα είναι οι εξής:

-          επίδομα παιδιού: πρόκειται για το γνωστό επίδομα που δίνεται με την αίτηση Α21

-          Επίδομα ανασφάλιστου υπερήλικα που και τώρα δίνει ο ΟΓΑ αλλά θα γίνεται πλέον με νέα ηλεκτρονική φόρμα

-          Θα συνεχίσει την παλιά σύνταξη υπερήλικα

-          Θα συνεχίσει το παλιό πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας για τα παιδιά των αγροτών και

-          Θα προσθέσει δράσεις όπως κατασκηνώσεις για παιδιά αγροτών

-          Θα προσθέσει προνοιακά επιδόματα που δίνουν οι ΟΤΑ όπως το ΚΕΑ

 

Τα επιδόματα παιδιού

Μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να καταβληθεί η πρώτη δόση για 2018 στις οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα παιδιού. Σύμφωνα με τις ισχύουσες πια προβλέψεις, το συγκεκριμένο επίδομα θα δίνεται κάθε δύο μήνες από δω και πέρα και συγκεκριμένα, 25 μέρες μετά τη λήξη του διμήνου. Στο τέλος Μαρτίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η πρώτη δόση του 2018 που θα γίνει με υπολογισμό των εισοδημάτων του 2016.

Αλλάζει στο εξής ο τρόπος αίτησης και για το συγκεκριμένο επίδομα, αφού αντί του Α21, η αίτηση θα γίνεται με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε ατομικά από τον κάθε πολίτη είτε με τη βοήθεια των κέντρων κοινότητας.

 

Υποστελεχωμένη αλλά…

Δεν είναι στελεχωμένη επαρκώς η περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ όπως παραδέχτηκε η κ. Παπαδοπούλου. Την υπηρεσία στελεχώνουν σήμερα εννέα υπάλληλοι μόνο, που δουλεύουν για όλη την Ήπειρο και την Κέρκυρα και Λευκάδα που θα ενταχθούν μελλοντικά. «Δεν είμαστε στελεχωμένοι επαρκώς, ελπίζουμε όμως ότι με την ολοκλήρωση του ψηφιακού συστήματος λειτουργίας του οργανισμού, δεν θα είναι αισθητή η έλλειψη προσωπικού και ότι δεν αφορά τον πολίτη γιατί θα μπαίνει να κάνει την αίτησή του, θα γίνεται η διασταύρωση εκείνη τη στιγμή με έξι βάσεις δεδομένων και θα σταματάει όταν δεν πληροί κάποια προϋπόθεση. Ο ΟΠΕΚΑ έρχεται μετά για τους ελέγχους ακρίβειας των δηλωθέντων στοιχείων» σημείωσε τονίζοντας ότι αυτή είναι η καινοτομία του νέου οργανισμού. Κανένα ραντεβού όλα ηλεκτρονικά…

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 24/3/2018)