Το καθυστερημένο "μέτωπο" και η απάντηση του Συνδέσμου της ΒΙΠΕ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ως έχουμε υποχρέωση, την παρακάτω ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ιωαννίνων Λευτέρη Αραμπατζή αναφορικά με το θέμα της αδειοδότησης των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Σε απάντηση των «Δηγμάτων» της Τρίτης και όχι μόνο, ο κ. Αραμπατζής υποστηρίζει πως ο Σύνδεσμος των εγκατεστημένων έκανε παν τι το δυνατό για να αποτρέψει την αδειοδότηση των πέντε μονάδων που θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή, εφόσον και όταν λειτουργήσουν, με τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων, υπολειμμάτων γάλακτος, ενσιρώματος κτλ.

Αξιότιμε κ. Μπούρχα,

Εκτιμούμε το ενδιαφέρον σας για το θέμα της εγκατάστασης των μονάδων βιοαερίου στη ΒΙ.ΠΕ και τη συμβολή σας στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών -και όχι μόνο- ζητημάτων, που προκύπτουν, όπως και για την προβολή των θέσεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.).

Ωστόσο, θα μας επιτρέψετε μια σειρά από επισημάνσεις, προκειμένου να αποκαταστήσουμε ορισμένα ζητήματα, που οφείλονται σε εσφαλμένη πληροφόρηση από λάθος ανθρώπους που εκπροσωπούν μόνον τον εαυτό τους. (Παρακαλώ επικοινωνήστε με τον ΠΑΣΕΒΙΠE για να μάθετε ποιον εκπροσωπεί ο κος Γιώτης…)

Κύριε Μπούρχα, ο ΣΕΒΙΠΙ είναι ένας σύνδεσμος επιχειρηματιών με άποψη και πρωτοβουλία, πάντα όμως στο πλαίσιο ενός ευνομούμενου κράτους.

Δεν είμαστε ένα κίνημα διαμαρτυρίας, που κλείνει δρόμους και αναρτά πανό…

Σεβόμαστε τους νόμους και ακολουθούμε τις διαδικασίες, που αυτοί προβλέπουν.

Στα πλαίσια αυτά σας θυμίζω:

  • Στις 17 Ιανουαρίου 2018, πριν δηλαδή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, υπήρξε έγγραφη παρέμβαση μας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, όπου εκθέταμε τις αντιρρήσεις μας και κάναμε λόγο για «περιβαλλοντολογική βόμβα». Παρακαλώ διαβάστε τις ΑΕΠΟ και θα δείτε σχετική μνεία στα σχετικά (Νο 97).
  • Στις 19 Ιανουαρίου 2018 συνεδρίασε το Δ.Σ. και συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση.
  • Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία παρέστη η πλειονότητα των 150 επιχειρήσεων που εκπροσωπούμε, καθώς και ο Δήμαρχος Ζίτσας και εκπρόσωποι των κατοίκων θιγόμενων Τοπικών Κοινοτήτων, με τους οποίους ήδη είχε υπάρξει σχετική επικοινωνία για τον συντονισμό των ενεργειών μας.
  • Μετά την ομόφωνη εξουσιοδότησή του Δ.Σ., ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες, ενημερώνοντας αρχικά τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκη, για την ομόφωνη εναντίωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης. Παράλληλα, απευθύνθηκε με επιστολές στους βουλευτές Ιωαννίνων, για να ζητήσει τη συνδρομή τους στο να αποτραπεί η λειτουργία των μονάδων βιοαερίου, ενώ ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες και προσωπικές επαφές.
  • Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, μετά από αίτημα του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι., το θέμα συζητήθηκε στην τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, όπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λευτέρης Αραμπατζής αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους μια τέτοια δραστηριότητα είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα ήταν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων να αποφασίσει ομόφωνα να εκφράσει την αρνητική του θέση στην εγκατάσταση των πέντε μονάδων.
  • Παράλληλα, φροντίσαμε να αναδείξουμε το θέμα με παρουσίες του προέδρου σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και με την έκδοση δελτίων τύπου με την προβολή των θέσεών μας.

Γενικά, ήμασταν οι πρώτοι (όπως και προχθές με τις 5 ΑΕΠΟ) και οι πιο ενημερωμένοι.

Είμαστε επαγγελματίες σε ό,τι και αν κάνουμε, και το αποδείξαμε.

Δυστυχώς, ο κ. Μιχελάκης υπέγραψε και τις πέντε και όχι μόνο μία απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για τις μονάδες βιοαερίου, όπως αναγράφετε σε ρεπορτάζ και σε σχόλια σας. Και οι πέντε αποφάσεις αναρτήθηκαν την Παρασκευή 16 Μαρτίου στη «Διαύγεια» και σχετικά σας επισυνάπτουμε τους σχετικούς συνδέσμους.

Η εξέλιξη και το τελικό αποτέλεσμα θα δείξουν πάλι πόσο επαγγελματικά δρούμε, στo πλαίσιο, όμως, των νόμων της χώρας μας.

Αν πιστεύαμε κύριε Μπούρχα ότι είμαστε «μπανανία», δε θα επενδύαμε σε αυτήν την χώρα.

Επισυναπτόμενα

«BIOENERGY PLANTS Μ.Ι.Κ.Εhttps://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%99%CE%9F2%CE%9F%CE%A11%CE%93-66%CE%A9?inline=true

«BIOMETHANE M.I.K.E.»

https://diavgeia.gov.gr/doc/66%CE%A9%CE%9A%CE%9F%CE%A11%CE%93-%CE%A4%CE%982?inline=true

«BIOKOMPOST ENERGY Μ.Ι.Κ.Ε

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9482%CE%9F%CE%A11%CE%93-%CE%A5%CE%91%CE%9C?inline=true

«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μ.Ι.Κ.Ε.»

https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%973%CE%A1%CE%9F%CE%A11%CE%93-%CE%9E5%CE%96?inline=true

«KIEFER TEK E.Π.E.»

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A95%CE%A4%CE%93%CE%9F%CE%A11%CE%93-%CE%95%CE%94%CE%9E?inline=true

Απάντηση συντάκτη

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΠΙ, «η εξέλιξη και το τελικό αποτέλεσμα θα δείξουν πάλι πόσο επαγγελματικά δρούμε, στo πλαίσιο, όμως, των νόμων της χώρας μας». Η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων ωστόσο, δε δικαιώνει όσους χειρίστηκαν από θεσμικής θέσεως το όλο ζήτημα και προφανώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πάτησε στους νόμους για να διατυπώσει θετική γνωμοδότηση.

Ο χρόνος της πρώτης αντίδρασης του ΣΕΒΙΠΙ έρχεται δύο περίπου μήνες, μετά τη συζήτηση του σχετικού θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας κατά τη γνωμοδοτική συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ. Η πρώτη ενημέρωση των εγκατεστημένων της ΒΙΠΕ, δια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, γίνεται με καθυστέρηση 70 ημερών. Δέχομαι ότι τηρεί το γράμμα του νόμου και τις διαδικασίες ο ΣΕΒΙΠΙ αλλά δεν νοιώθουν οι άνθρωποί του να βρίσκονται πάντα, ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις;

Πολιτική παρέμβαση ζητήθηκε όπως παραδέχεται ο κ. Αραμπατζής, δε λειτούργησε ως τώρα όμως. Ευχόμαστε ειλικρινά, να λειτουργήσει στη φάση που ο Υπουργός Περιβάλλοντος έχει λόγο.

Είναι αλήθεια τέλος, ότι η διοίκηση του Συνδέσμου δέχεται εκ των έσω αμφισβήτηση με την παραίτηση μέλους του Δ.Σ. μετά τις τελευταίες εξελίξεις και μετά από παλιότερες παραιτήσεις, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να πάει σε εκλογές;

Όσον αφορά επίσης, τον Χρήστο Γιώτη, στον οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση υποτιμητικά, παραβλέπω τις προσωπικές διαφορές και μένω μόνο στο ότι αφενός είναι πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, άρα έχει λόγο, είναι εγκατεστημένος επιχειρηματίας της ΒΙΠΕ και τον ακούω όπως θα άκουγα κάθε επιχειρηματία που αγωνιά για το μέλλον της επιχείρησής του και όλων των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ και αφετέρου, έχει θεσμικό ρόλο, ως εκλεγμένος ταμίας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ - εδώ.