"Πάγωμα" του "Εξοικονομώ κατ' οίκον" ζητούν διοίκηση κι αντιπολίτευση του ΤΕΕ Ηπείρου

«Ταλαιπωρώ κατ’ οίκον» ή «Εξοικονομώ κατ’ οίκον (ανοχής)» ήταν μερικές από τις προτάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, για την ονομασία του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» που τόσο πολύ αναμένονταν από τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και από πολίτες που επιθυμούν να πάρουν μια κάποια επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Το αποτέλεσμα βέβαια, της ανοργανωσιάς και της προχειρότητος με την οποία λειτούργησε και γι’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών. Στην πρώτη απόπειρα το σύστημα έπεσε και δόθηκε παράταση στην έναρξη του προγράμματος, με την υποβολή προτάσεων να μετατίθεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ανά περιφέρεια, ώστε να αποφευχθεί το κρασάρισμα του συστήματος. Ούτε αυτό δούλεψε όμως, όπως φαίνεται, γιατί η Ήπειρος για παράδειγμα, θα υπέβαλε αιτήσεις από την Δευτέρα 19 Μαρτίου αλλά ούτε μια μέρα δεν κράτησε το θαύμα…

«Απλή λογική… τίποτα παραπάνω!». Αυτό ζητάει με δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήματος Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης.

Ο κ. Λυκοτραφίτης ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) άμεσα να σταματήσει η διαδικασία υποβολών, να «παγώσει» δηλαδή το πρόγραμμα και προτείνει συγκεκριμένα:

-          Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία υποβολών σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να την υποστηρίξει.

-          Να διορθωθούν τα συνεχή λάθη του συστήματος, με το σύστημα απαραίτητα εκτός λειτουργίας.

-          Να δοθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η πλατφόρμα με πρόσβαση για εξοικείωση σε όλους.

-          Να οριστεί νέα ημερομηνία έναρξης υποβολών, όταν έχει απαραίτητα διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητα του συστήματος με παράλληλη υιοθέτηση και των προτάσεων του ΤΕΕ για όλα τα ζητήματα εφαρμογής.

Η δήλωση του κ. Λυκοτραφίτη ακολούθησε αυτήν της παράταξης ΔΚΜ – Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί στο ΤΕΕ Ηπείρου. Προέτρεψε δε ο επικεφαλής της ΔΚΜ Γιάννης Τσίγκρος, ενόψει της σύγκλισης της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ την Τετάρτη, να συγκεντρωθούν υπογραφές με αίτημα την αναβολή του προγράμματος, έως ότου, λυθούν όλα τα προβλήματα (τεχνικά και νομικά) κατόπιν διαβούλευσης με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

«Η σπουδή να ξεκινήσει μία -ανέτοιμη όπως επιβεβαιώνει η πραγματικότητα - πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων φανερώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός, η ενεργειακή θωράκιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας οφείλουν να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίγκρος, επικρίνοντας τη διοίκηση του τοπικού ΤΕΕ για την αφωνία του, ως το μεσημέρι της Τρίτης.