Π. Πεβερέτος στο ΒΗΜΑ: "Πάμε για μία Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας" (βίντεο)

Τις δικές του απαντήσεις έδωσε στα όσα του καταλογίζουν οι της πλευράς της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση (βίντεο εδώ), ο κ. Πεβερέτος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συνένωσης όλων των δυνάμεων για την συγκρότηση μιας και μόνης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, γιατί έτσι όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, οδεύουμε σε διάσπαση του χώρου και αποδυνάμωση της όποιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης υπογραφεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απαντώντας στα όσα είχε πει στο ίδιο δελτίο ειδήσεων πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της ΔΟΦ, αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» Γιάννης Βιτάλης, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΚ δήλωσε πως τυπικά προηγείται για να εγκριθεί από τον αρμόδιο Υπουργό, ο φάκελος που κατατέθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ) στις 3 Ιουλίου του 2017 και ακολούθησε η αντίστοιχη αίτηση με τον φάκελο της ΔΟΦ. Σύμφωνα με το νόμο, ο Υπουργός υποχρεούται να υπογράψει εντός τεσσάρων μηνών τη σχετική αίτηση αλλά η ύπαρξη δύο φακέλων στο γραφείο του, αυτό το διάστημα τον έχει αποτρέψει από το να πάρει την τελική απόφαση και η άλλη πλευρά τον κατηγορεί πως προωθεί τα δικά του συμφέροντα μέσω του Πεβερέτου, για τον έλεγχο του κλάδου. Αυτούς του ισχυρισμούς τους απέρριψε ως αβάσιμους ο κ. Πεβερέτος και έκανε γνωστό πως έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εγκριθεί ο φάκελος της ΕΔΟΦ, ωστόσο ακόμα και τώρα, δηλώνει διατεθειμένος να κάνει πίσω και να υπάρξει μια συμφωνία για να πάνε παραγωγοί, τυροκόμοι και γαλακτοβιομήχανοι όλοι μαζί, ώστε να συσταθεί μια ισχυρή Διεπαγγελματική που θα προάγει το συμφέρον του κλάδου.

Ο νόμος επιτρέπει την ύπαρξη μιας και μόνης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης αλλά ο κ. Πεβερέτος πιστεύει πως είτε με τη μία είτε με την άλλη, η φωνή των εκπροσώπων της φέτας θα είναι ανίσχυρη αν επικρατήσει η διάσπαση. Η μεν ΕΔΟΦ εκπροσωπεί την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων μέσω του ΣΕΚ και μετέχουν ακόμα η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ) και ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, η δε ΔΟΦ εκπροσωπεί τις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου αλλά και παραγωγούς.

Η διαφορά μεταξύ τους προέκυψε σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, εξαιτίας της άρνησης του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστου Αποστολόπουλου, να δεχθεί τη ρητή διατύπωση στο καταστατικό της ΕΔΟΦ, του σκοπού της προστασίας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Κάθε άλλη αιτίαση ότι δήθεν η Διεπαγγελματική που προτείνει ο ίδιος θα έχει γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είπε.

Στο διάστημα αυτό, ο ΣΕΚ επιχειρεί να ενώσει τους κτηνοτρόφους ολόκληρης της χώρας υπό κοινή σκέπη, προωθώντας το σχέδιο συνένωσης ΣΕΚ και ΠΕΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων) και η εκπλήρωση του στόχου είναι πολύ κοντά. Μέσω αυτού, εκτιμάται πως θα πιεστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συναινέσουν στη συγκρότηση μίας διεπαγγελματικής.

 

Οι παράνομες εισαγωγές γάλακτος

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ο κ. Πεβερέτος τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την κτηνοτροφία πέρα από τη μείωση των τιμών – απέφυγε να μιλήσει ευθέως για καρτέλ, γιατί δεν έχει επαρκή στοιχεία και αποδείξεις, ωστόσο τόνισε πως όταν από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη πέφτουν με τον ίδιο τρόπο οι τιμές κάτι μη φυσιολογικό συμβαίνει...  – είναι οι εισαγωγές γάλακτος που βαφτίζεται ελληνικό και χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας. Ο ΕΛΟΓΑΚ δεν κάνει ελέγχους, το κράτος δεν θέλει να ελέγξει το πρόβλημα, ήταν ο ισχυρισμός του κ. Πεβερέτου και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΚ για τον αποτελεσματικό έλεγχο στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από τα Βαλκάνια και τη Σαρδηνία.

«Εισαγωγές γίνονται και στην Ήπειρο» τόνισε κατηγορηματικά, ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου που τις τελευταίες μέρες, διατείνεται με κάθε ευκαιρία πως το πρόβλημα υπάρχει σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα και όχι στην Ήπειρο…