Γ. Καββαθάς: «Ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε γίνεται...»

Η διάρθρωση της επιχειρηματικότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δεν αλλάζει, όσο και αν το επιθυμούν οι μεγάλοι εθνικοί και πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να μονοπωλήσουν την αγορά. Αυτό το μήνυμα έστειλε από τα Γιάννενα, ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στο πλαίσιο της παρουσίας του για την παρουσίαση προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα τόσο για την ενίσχυση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας όσο και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βασιζόμενη στα συμπεράσματα ερευνών που έχουν διεξαχθεί από το Ινστιτούτο ΜΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ όσο και από άλλα ινστιτούτα που υποδεικνύουν τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Καββαθάς αναγνώρισε πως τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες στη χώρα μας τείνουν βελτιούμενοι. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως ούτε οι επιχειρήσεις ούτε τα ελληνικά νοικοκυριά εισπράττουν αυτή τη βελτίωση αλλά αντίθετα βλέπουμε όλοι πως μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανάμεσα στα πλούσια και τα φτωχά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, το ιδιωτικό χρέος μεγαλώνει και ανταγωνίζεται το δημόσιο χρέος ενώ το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 210 δισ. ευρώ. Τις επιχειρήσεις μαστίζει η έλλειψη ρευστότητας.

«Δε μπορώ να δω βελτίωση της οικονομίας μέσα στο επόμενο δίχρονο» εκτίμησε ο κ. Καββαθάς και υπογράμμισε πως μετά από 8 χρόνια μνημονίων και 10 χρόνια ύφεσης, η επόμενη μέρα δε μπορεί να ειδωθεί με αισιοδοξία και η οικονομία να αναταχθεί εάν δεν ξεπεραστούν τα τρία βασικά διαρθρωτικά προβλήματα: η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η υπερχρέωση και η έλλειψη χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.

Η εικόνα για το πρώτο δίμηνο του 2018 όσον αφορά το ισοζύγιο ανοίγματος και κλεισίματος επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα μητρώα των ανά την Ελλάδα επιμελητηρίων, δείχνει πως το ισοζύγιο είναι θετικό. Το πρόβλημα ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι και παραμένει, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων: ενώ στο παρελθόν ο κύκλος ζωής κατά μέσο όρο των επιχειρήσεων ήταν 5 με 7 χρόνια, τα τελευταία χρόνια, έχει συρρικνωθεί και οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που στο 90% καλύπτουν το ενδιαφέρον των νέων ανοιγμάτων, δεν ξεπερνούν συνήθως, τον ένα χρόνο ζωής. Αυτοί μένουν για λίγο αλλά συρρικνώνουν την ήδη μικρή πίτα και είναι πρόσθετη δυσκολία για όσους κατάφεραν να επιβιώσουν στα χρόνια της κρίσης…

 

Δύο προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει δύο βασικά μέτρα κατεύθυνσης σχεδιασμού της οικονομίας και πολιτικής στήριξης:

  1. Προσανατολισμός σε νέες βιοτεχνίες: «Για να υπάρξει ανάπτυξη και για να υπάρξει βιομηχανία στη χώρα, πρέπει πρώτα να υπάρξει βιοτεχνία που να στηρίζει τη βιομηχανία» σημείωσε φέρνοντας δύο παραδείγματα. Την Mercedesη οποία δεν παράγει παρά μόνο το αμάξωμα του αυτοκινήτου στη Γερμανία αλλά συνεργάζεται με 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τις δίνουν όλα τα απαραίτητα υλικά και την IZOLA που πρόσφατα αγοράστηκε ως brand nameαπό τον Όμιλο Σαράντης. Η βιομηχανία πήγε στην Πολωνία γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχουν βιοτεχνίες για να καλύψουν τα υλικά κατασκευής των συσκευών. Στην Ελλάδα οι μεταποιητικές μονάδες έκλεισαν ή υπολειτουργούν.
  2. Από τις 670.000 ΜΜΕ ελληνικές επιχειρήσεις, οι 250.000 είναι εργοδότες και όλοι οι άλλοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι δηλαδή όπως είπε «επιχειρηματικότητα ανάγκης» που δεν αποσκοπεί στο κέρδος. «Πρέπει να δει η πολιτεία αυτή την επιχειρηματικότητα ως οιονεί μισθωτή απασχόληση με τα ευεργετήματα των μισθωτών» σημείωσε ο κ. Καββαθάς. Οι δε εργοδότες να στηριχθούν για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Οι μικρομεσαίοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στην κρίση με την απώλεια 800.000 θέσεων εργασίας και είναι απαίτηση να πάρει κομμάτι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από την ανάπτυξη όταν αυτή έρθει, το αποτύπωμα της ανάπτυξης. «Το μεγαλύτερο κομμάτι πρέπει να έρθει σε μας γιατί βάλαμε πλάτη στα δύσκολα, γιατί διατηρήσαμε θέσεις εργασίας και τα κέρδη τα επενδύσαμε στη χώρα. Παραμένουμε ο μεγάλος εργοδότης της χώρας…» τόνισε.

«Δεν είμαι κατά των επενδύσεων αλλά χρειάζονται 100 δισ. επενδύσεις για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Οι μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις χρειάζονται έναν χρόνο ωρίμανσης και αυτές είναι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου όχι εντάσεως εργασίας» σημείωσε. «Αν δε δώσουμε ελπίδα στην επόμενη γενιά, έχουμε καταστραφεί ως χώρα ως έθνος» κατέληξε.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τετάρτης 7/3/2018)