Αρνητικά ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και για το πρόστιμο στη ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων κατά πλειοψηφία, η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών για την επιβολή προστίμου ύψους σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, για την έλλειψη άδειας εμπορίας πόσιμου ύδατος.

Ήταν η δεύτερη πράξη μιας υπόθεσης που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέληξε στην αντίστοιχη καταψήφιση της εισήγησης της πλειοψηφίας του Δήμου για την επιβολή προστίμου 1,4 εκατ. ευρώ, για τον ίδιο λόγο, στην «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» του Πέτρου Σεπετά.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης δεν είχε την ένταση της προηγούμενης συζήτησης και πιο συνειδητοποιημένα η παράταξη της πλειοψηφίας όδευσε στο διχασμό της ως προς την ψήφιση του θέματος, αφού δεν τέθηκε και πάλι, ζήτημα πειθαρχίας. Άλλωστε, ήταν χαρακτηριστική η προσπάθεια του Δημάρχου να αποσείσει από τους ώμους της παράταξής του την υπόνοια της ευθύνης για την εισήγηση του προστίμου και τόνισε πολλές φορές πως η εισήγηση γίνεται από την διαπαραταξιακή οικονομική επιτροπή (στην οποία παρεμπιπτόντως την πλειοψηφία έχει η δική του παράταξη) Υπέρ του προστίμου στην εταιρεία ΒΙΚΟΣ ΑΒΕΕ ψήφισαν οι Γιώργος Βίνης, Βασίλης Τσαμπαλάς, Γωγώ Γιώτη, Θωμάς Γιωτίτσας, Ντίνα Μπακολά, Δημήτρης Παππάς, Δημήτρης Τασούλας και Λάζαρος Νάτσης

Λευκό ψήφισαν από την πλειοψηφία οι Θανάσης Μανταλόβας, Δημήτρης Νάστος, Ελένη Βασιλείου, Δημήτρης Κατηρτσίδης, Κώστας Γκέκας, ο Δημήτρης Πάνου από το «Γιάννενα Τώρα» και Βαγγέλης Καραμπίνας από την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή». Όλοι οι υπόλοιποι παρόντες ψήφισαν κατά του προστίμου, με την παράταξη του Νίκου Γκόντα να είναι ουσιαστικά η μόνη παράταξη που τήρησε ομόθυμη στάση στο θέμα. Όλες οι άλλες παρατάξεις, με σύνθεση άνω των δημοτικών συμβούλων, διασπάστηκαν. Πολλοί τέλος δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν διαφορετικά στις δύο συνεδριάσεις για «ΒΙΚΟ» και «Ζαγόρι».

Αυτό που ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας στην αρχική εισήγηση ήταν πως «η δημοτική αρχή δε θέλει να τιμωρήσει τις επιχειρήσεις». Απάντησε σε όσους την κατηγορούν πως δε σκέφτεται την επιχειρηματικότητα και πως επιδεικνύει τιμωρητική διάθεση έναντι των δύο εταιρειών. Ωστόσο κατέληξε πως «είναι υποχρέωση των υπηρεσιών του Δήμου να τηρούν τη νομιμότητα και το συμβούλιο να λαμβάνει τις αποφάσεις».

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου που γνωμάτευσε και για την εταιρεία «ΒΙΚΟΣ» προ καιρού, σημείωσε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις αφού η «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ» επικαλείται την ύπαρξη άδειας εμπορίας την οποία έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και σφραγίσει η πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων και νυν Περιφέρεια Ηπείρου. Κατέληξε ωστόσο πως «Κατά την άποψή μου κανένα έγγραφο δεν αλλάζει τόσο την ουσία όσο και το διατακτικό της προηγούμενης γνωμοδότησης και εξακολουθώ να θεωρώ ότι υπάρχει έλλειψη της απαιτούμενης άδειας, δεν την κατέχει η εταιρεία και γι’ αυτό θα πρέπει να επιβληθεί το αντίστοιχο πρόστιμο που ορίζει η διάταξη του σχετικού νόμου».

Ο Βασίλης Χήτος, μέτοχος της εταιρείας, περιέγραψε τις επιπτώσεις που είχε για την εταιρεία του η ανακίνηση του θέματος του προστίμου. «Ξέρετε ότι φαίνεται να λειτουργεί μη σύννομα η εταιρεία μου και το ενδεχόμενο για πρόστιμο τον τελευταίο καιρό γι’ αυτή τη συζήτηση, ξέρετε τι τσουνάμι ήρθε στην επιχείρησή μου;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στο σώμα. Αποκάλυψε πως δέχεται τηλεφωνήματα από καταναλωτές που αμφιβάλλουν για την ποιότητα του νερού του αλλά και από μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών που προτείνουν να αναλάβουν της υπόθεση… «Με αυτή την κατάσταση κάποιοι ανταγωνιστές βρήκαν την αφορμή για να προσβάλλουνε την φήμη και το κύρος των δύο λαμπρών επιχειρήσεων του τόπου μας» σημείωσε και κάλεσε το σώμα: «Σας παρακαλώ σταματήστε το τώρα, είναι άδικο επικίνδυνο». Νέο πάντως δεδομένο είναι ότι η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ παρ’ ότι αναγνωρίζει πως βρίσκεται ανάμεσα στις Συμπληγάδες των αλληλοκαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Δήμο, δέχεται να κινήσει τη διαδικασία για την έκδοση της άδειας εμπορίας νερού από το Δήμο.

Την άποψη της πλειοψηφίας συνόψισε η καταληκτική τοποθέτηση του Δημάρχου, ο οποίος πολλές φορές, εντελώς αντικανονικά και με την ανοχή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, διέκοπτε συμβούλους της αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να καθορίσει την πορεία και τις εντυπώσεις της όλης κουβέντας.

Ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή ο όρος παράνομη λειτουργία των επιχειρήσεων, σημείωσε. Η Οικονομική επιτροπή εισηγείται, είναι δύο ίδιες υποθέσεις, η διαφοροποίηση προέρχεται από την άλλη επιχειρηματολογία των δύο επιχειρήσεων και γι’ επανήλθε με νέα γνωμοδότηση ο νομικός σύμβουλος. Δε ζημιώνεται ο Δήμος Ιωαννιτών και δεν έχει κόστος για τις εταιρείες η αδειοδότηση, κατέληξε.

Οι προειδοποιήσεις του Νίκου Γκόντα πως υπάρχει κίνδυνος αγωγών από τη ζημιά που υφίσταται λόγω της δυσφήμησης η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, ίσως προκάλεσαν και ορισμένες τοποθετήσεις…