Να ενταχθούν σε ρύθμιση του ΥΠΑΑΤ και τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου ζητά ο ΓΑΣ

Βάσιμες ελπίδες επίλυσης του χρόνιου προβλήματος της ρύθμισης των άτοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έλαβαν από την ΑΤΕ πριν από δέκα και πλέον χρόνια, παραγωγοί και πτηνοτρόφοι, δίνει η δρομολόγηση ψήφισης ρύθμισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

πρωτοβουλία του Υφυπουργού έχεις ως στόχο να οδηγήσει στην οικονομική «ανακούφιση» χιλιάδων δανειοληπτών αγροτών και κτηνοτρόφων και με βάση τις προθέσεις του, θεσπίζεται για πρώτη φορά δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη, βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του.

Συγκεκριμένα, για την διαμόρφωση του οφειλομένου ποσού από τον εκάστοτε δανειολήπτη, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν αφενός μεν το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους του, μέσω ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών, αφετέρου δε η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου όπως θα προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο την βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο της ρύθμισης για παράδειγμα, οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμη 85.000 ευρώ στο πιστωτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς, ήτοι πάνω από 70% έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου, μπορεί να οδηγηθεί σε έκπτωση έως και 15% επί του λογιστικού υπολοίπου. Επίσης η ρύθμιση αφορά και σε οφειλές ανεπαρκώς εξασφαλισμένες ή και χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση, των οποίων η εξόφληση θα αφορά μόνο στο 60% του λογιστικού υπολοίπου και έκπτωση του 40%, εφόσον ο συγκεκριμένος οφειλέτης αδυνατεί να παράσχει κάποια εξασφάλιση και ταυτόχρονα από τα οικονομικά του δεδομένα δεν παρέχονται εχέγγυα βιώσιμης λύσης μιας ενδεχόμενης ρύθμισης.

Το παρόν πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Τι ζητά η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων

Αυτό ωστόσο που «καίει» τους παραγωγούς των Ιωαννίνων είναι η ρύθμιση των παλιών δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ιστορία που έχει παρελθόν από το 2006 και μετά. Είναι η γνωστή ιστορία των δανείων που έλαβαν σε μεγάλο αριθμό πτηνοτρόφοι, λόγω της γρίπης των πτηνών η οποία προκάλεσε τεράστια κρίση στον κλάδο. Έκτοτε οι παραγωγοί έλαβαν μόνο υποσχέσεις για τη ρύθμιση των δανείων τους και κάποια στιγμή άρχισαν και οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για όσους δεν είχαν καθόλου ενήμερα τα δάνειά τους.

Αυτό που έχει ζητήσει ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η ένταξη και αυτών των δανείων στη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο για τα παλιά δάνεια της ΑΤΕ. Υπάρχει σε πρώτη φάση, η προφορική δέσμευση του κ. Κόκκαλη και όπως τόνισε στους «ΝΑ» ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης αναμένει πως με την απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα καλυφθεί και αυτός ο κόσμος που ταλαιπωρείται εδώ και τόσα χρόνια.

Δήλωση Καραγιάννη

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, σημειώνει πως «Στην ανακούφιση χιλιάδων δανειοληπτών αγροτών και κτηνοτρόφων αναμένεται να οδηγήσει η κυβερνητική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης / συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν.3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο».

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 1/3/2018)