Ντεμπίνα και μαυροδάφνη στο ίδιο "ποτήρι"...

Με τέσσερα όπλα, ονόματα βαριά στην ελληνική οινοποιητική παραγωγή βγαίνουν στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στην εγχώρια αγορά κρασιού, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Αχαΐας, ΖΟΙΝΟΣ και ΠΑΤΡΑΙΚΗ.

Η ντεμπίνα, το βλάχικο από πλευράς Ιωαννίνων και το μοσχάτο και η μαυροδάφνη από την Πάτρα μπαίνουν υπό κοινή επιχειρηματική σκέπη. Ένα σημαντικό επιχειρηματικόdeal, μεγαλώνει την οινοποιία ΖΟΙΝΟΣ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην επιχειρηματική δραστηριότητα των οινοποιητικών συνεταιρισμών. Η ΖΟΙΝΟΣ και η ΠΑΤΡΑΙΚΗ ενώνουν τις δυνάμεις τους και ο οινοποιητικός συνεταιρισμός της Ηπείρου αναλαμβάνει τη μεταποίηση και το εμπορικό δίκτυο της Ένωσης Πατρών ενώ η τελευταία θα συνεχίσει να δίνει την πρώτη ύλη που είναι μεγάλη σε ποσότητα συγκριτικά με τον μικρό αμπελουργικό κλήρο της Ηπείρου.

Το εγχείρημα είναι σημαντικό και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τους πρωταγωνιστές των δύο συνεταιρισμών και των δύο οινοποιητικών επιχειρήσεων. Πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η οινοποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας αφού το να ενώνονται δυο μεγάλοι συνεταιρισμοί και οι θυγατρικές τους συνεταιριστικές επιχειρήσεις δεν είναι συνηθισμένο.

«Συμφωνήσαμε να κάνουμε καλύτερα ο καθένας αυτό που μπορεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΖΟΙΝΟΣ Βαγγέλης Αργύρης αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά αυτής της συμφωνίας που όπως είπε, γίνεται προς όφελος του παραγωγού των δύο περιοχών. Συμφωνήθηκε συγκεκριμένα, ότι η παραγωγή της πρώτης ύλης, δηλαδή των σταφυλιών θα βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Συνεταιρισμού Πατρών και η ΖΟΙΝΟΣ αναλαμβάνει τη μεταποίηση και την εμπορία – προώθηση των προϊόντων των δύο επιχειρήσεων. «Θα συνεργαστούμε με διαφορετικά όχι ανταγωνιστικά προϊόντα αλλά συμπληρωματικά κι αυτό θα είναι προς όφελος των αμπελουργών. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οινοποιητικής οικογένειας οι αμπελουργοί, να θεραπευτεί»… σημείωσε ο κ. Αργύρης. Δεν μπορεί να υπάρξει αμπελουργός αν δεν υπάρχει οικονομικό όφελος πρόσθεσε, καθώς η ελληνική αμπελουργία είναι ακόμα δομημένη με τον παραδοσιακό τρόπο, με μικρό κλήρο ειδικά στη δική μας περιοχή που είναι και ο χαμηλότερος κατά μέσο όρο αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Αχαΐα όπου κυριαρχούν οι μεγάλες εκτάσεις.

Στόχος τα ΠΟΠ

Ο Αθανάσιος Κατσανάκης Διευθύνων Σύμβουλος της ΖΟΙΝΟΣ, τόνισε πως σήμερα υπό την ίδια ομπρέλα τίθενται τέσσερα «όπλα» που ακούν στο όνομα ντεμπίνα, βλάχικο από πλευράς Ιωαννίνων και μοσχάτο και μαυροδάφνη από πλευράς Αχαΐας. Τα τέσσερα αυτά όπλα ενώνονται για να ισχυροποιήσουν το κοινό προϊόν προς όφελος του παραγωγού. «Έχουμε τέσσερα μεγάλα μπραντ να αναδείξουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα προσπαθήσουμε στις εξαγωγές αλλά και στην ελληνική αγορά. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα» σημείωσε.

Το ίδιο τόνισε και ο Βαγγέλης Αργύρης πως είναι ο πρώτιστος στόχος αν και δεν απέκλεισε πως από τη συνεργασία θα προκύψουν πέρα από τη διαφύλαξη των τεσσάρων ΠΟΠ προϊόντων και νέοι κωδικοί για την αγορά.

Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος πρόεδρος της ΠΑΤΡΑΙΚΗΣ, χαρακτήρισε πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα τη συνεργασία μεταξύ των δύο συνεταιρισμών ενώ από πλευράς Ενώσεων Ιωαννίνων και Αχαΐας ο Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης και ο Παναγιώτης Γερασιμόπουλος αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Πάτρας υπογράμμισαν τα οφέλη της συμφωνίας, με τον Πατρινό αντιπρόεδρο να προβλέπει πως μπαίνουν τα θεμέλια για να ζήσει ακόμα 100 χρόνια η ΠΑΤΡΑΙΚΗ που φέτος, συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 24/2/2018)