Στην Καβάλα δεν φοβούνται τις εξορύξεις υδρογονανθράκων...

Από την εκδήλωση στην Καβάλα, πριν από μία εβδομάδα... Από την εκδήλωση στην Καβάλα, πριν από μία εβδομάδα...

Έχω εκφραστεί επανειλημμένως θετικά και αρνητικά, για πτυχές της υπόθεσης έρευνας και ακολούθως, πιθανώς, εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Κατά το διάστημα, πριν και μετά, τις δύο ενημερωτικές συναντήσεις σε Ζαγόρι και Βουτσαρά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στα συν και τα πλην, στους προβληματισμούς τους λογικούς και τους ακραίους, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών μας, γύρω από το κεφάλαιο «πετρέλαια στην Ήπειρο». Εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ μερικά δείγματα γραφής… μου.

Δε μπορώ να μην αντιπαραβάλλω όμως, στους ειλικρινώς ανησυχούντες Ηπειρώτες, απόδημους και εδώ διαμένοντες, ένα γεγονός που αποτυπώνει μια διαφορετική αντιμετώπιση της πραγματικότητας και όχι της πιθανότητας… εξόρυξης υδρογονανθράκων, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα από την Ήπειρο, στον Πρίνο.

Πριν από μία εβδομάδα, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και διοικητικών αρχών της Καβάλας (Μητροπολίτης, Δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχες, πρώην βουλευτές κα.), παρουσιάστηκε το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Epsilon στη Λεκάνη του Πρίνου από τη διοίκηση της Energean Oil & Gas, της ελληνικής εταιρείας που συμμετέχει στην κοινοπραξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας. Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Διευθύνων Σύμβουλος για τις δραστηριότητες της Energean στην Ελλάδα, στο Epsilon υπάρχουν 18,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, θα πραγματοποιηθούν έως και εννιά γεωτρήσεις ανάπτυξης με στόχο η παραγωγή από το συγκεκριμένο κοίτασμα να έχει υπερβεί τις 5.000 βαρέλια στην επόμενη διετία και, βεβαίως, να προστεθεί στην παραγωγή από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο, όπου συνολικά έχουν προγραμματισθεί έως και 16 γεωτρήσεις μέχρι το 2021.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας επεσήμανε ότι με αφετηρία την Καβάλα, η Energean έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν όμιλο με 13 άδειες έρευνας και παραγωγής σε 4 χώρες και με 390 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου δυνητικά αποθέματα και με περισσότερους από 400 εργαζόμενους. Μέσα σε διαδοχικές κρίσεις τιμών στην πετρελαϊκή βιομηχανία και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας, η Energeanκράτησε ζωντανή την παραγωγή πετρελαίου, διπλασίασε τις θέσεις εργασίας και προσέλκυσε ισχυρούς εταίρους από τον χρηματοοικονομικό τομέα. Σύναψε στρατηγικές συνεργασίες και με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, όπως η BP, η οποία αγοράζει το σύνολο της παραγωγής από την Λεκάνη του Πρίνου έως το 2025, και η Repsol, με την οποία η εταιρεία συνεργάζεται στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Ιωάννινα καθώς και στην παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας.

Ποιο το ενδιαφέρον για την περιοχή μας από την παραπάνω είδηση; Ότι μια εξόχως τουριστική περιοχή όπως η Καβάλα, απέναντι από τις εγκαταστάσεις της υποθαλάσσιας εξόρυξης υδρογονανθράκων στον Πρίνο, καλοδέχεται την περαιτέρω ανάπτυξη των γεωτρητικών εργασιών, παρά το αυξημένο ρίσκο της εξόρυξης στο βυθό έναντι της εξόρυξης σε χερσαία περιοχή, όπως στην περίπτωσή μας…

Στην Καβάλα πώς είναι δυνατόν να συμβαδίζει η τουριστική ανάπτυξη με την υποθαλάσσια εξόρυξη υδρογονανθράκων; Δεν υποστηρίζω ότι ντε και καλά πρέπει το ίδιο να γίνει στο Ζαγόρι… αλλά μήπως τελικά η ιδιωτική πρωτοβουλία σε τέτοια επίπεδα, λειτουργεί άψογα ως προς τη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών όρων και δεν έχουμε δίκιο όσοι ανησυχούμε για το αντίθετο;