Απάντηση της γαλακτοβιομηχανίας «Καράλης ΑΕ» για τις εισαγωγές γάλακτος

Ουδεμία σχέση έχει με εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή φέτας η Ηπειρώτικη βιομηχανία «Καράλης ΑΕ». Αυτό τονίζει σε γραπτή απάντησή της σε παλιότερο δημοσίευμα μας με θέμα το υπαρκτό πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών, το οποίο ανέδειξαν κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Πρέβεζας, σε συνάντησή τους με κυβερνητικό βουλευτή λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2017. Η εταιρεία ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζει πως χρησιμοποιεί μόνο ηπειρωτικό γάλα για τα προϊόντα της.

Δημοσιεύουμε όπως είχαμε υποχρέωση, το κείμενο της απάντησης που υπογράφει ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Σ. Καράλης:

«Με την ιδιότητα του προέδρου της Εταιρείας με την επωνυμία Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου Καράλης Α.Ε. και

Επειδή η εταιρεία μου βρίσκεται στην Ήπειρο και παράγει και εξάγει σε 23 χώρες τα γνωστά προϊόντα με το χαρακτηριστικό τοπωνύμιο «Ηπείρου», επειδή στο συγκεκριμένο άρθρο σας δεν αναφέρεται το όνομα της συγκεκριμένης γαλακτοβιομηχανίας που παραβατεί, επειδή τις τελευταίες ώρες πλήθος συνεργατών και καταναλωτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μας ερωτούν αν το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ή υπονοεί την εταιρεία μας,

Σας Ζητώ:

Α) Υπεύθυνα να κατονομάσετε την συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία που παραβατεί εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων των Ελλήνων καταναλωτών την Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που αφορά την παραγωγή των ΠΟΠ προϊόντων και ειδικά της Φέτας ΠΟΠ,

Β) Να ζητήσετε από τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. αναλυτικά στοιχεία όσον αφορά τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος στην χώρα μας (Ονόματα Εταιρειών, ποσότητες, Χώρα προέλευσης).

Τέλος σας καλώ:

Α) Να αποφεύγετε να δυσφημείτε το προϊόν φέτα και ειδικά τη «Φέτα Ηπείρου» χωρίς να έχετε συγκεκριμένα στοιχεία

Και

Β) Να ξεχωρίζετε εταιρείες - επειδή στο συγκεκριμένο άρθρο με ωραίο τρόπο ξεχωρίζετε μόνο τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» ως συμμορφωνόμενη με τον πρόσφατο νόμο να διορθώσετε την παρεξήγηση αυτή και να αναφερθείτε και στο όνομα της εταιρείας μου».

 

Η απάντηση του συντάκτη

Οι εταιρείες που παράγουν φέτα στην Ήπειρο και χρησιμοποιούν το γεωγραφικό όνομα, αν δεν κάνω λάθος είναι περισσότερες από δύο (;), ως εκ τούτου, θα ήταν δύσκολο να διακριβώσω αν όλες οι εταιρείες χρησιμοποιούν ντόπια πρώτη ύλη. Το παράδειγμα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» ήταν τυχαίο και δεν υπονοούσα ότι μόνο αυτή η γαλακτοβιομηχανία συμμορφώνεται με τις διατάξεις των ΠΟΠ Προϊόντων. Σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ άλλωστε, δεν ανέφερε ή φωτογράφησα εταιρείες που παραβατούν. Άλλωστε πόσο πιθανό θα ήταν μια εταιρεία που χρησιμοποιεί εισαγόμενο γάλα να το παραδεχτεί δημόσια;

Εξίσου δύσκολο είναι για το δημοσιογράφο να αποδείξει με στοιχεία την παρανομία (να φωτογραφήσει ας πούμε, τα φορτηγά που κουβαλούν το εισαγόμενο γάλα).

Σε ό,τι αφορά τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ για το εισαγόμενο γάλα, δεσμεύομαι να τα αναζητήσω και να επανέλθω με ένα επόμενο ρεπορτάζ.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αρκεί να αναζητήσει κανείς στο googleκαι θα βρει δεκάδες παραπομπές σε θέματα που μιλούν γι’ αυτό, με καταγγελίες και των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων των κτηνοτρόφων.

Η συνάντηση των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων με τον κυβερνητικό βουλευτή είναι επίσης γεγονός και εκεί, το πρόβλημα των εισαγωγών τέθηκε κατά προτεραιότητα από τους παραγωγούς στον βουλευτή, με αίτημα την άμεση κυβερνητική παρέμβαση.

Τέλος, το ρεπορτάζ που περιγράφει το σοβαρό πρόβλημα, έστω και χωρίς την απόλυτη τεκμηρίωση – κι αυτό είναι το σημείο για το οποίο μπορώ να απολογηθώ – δε μπορεί να κατηγορείται ότι θέλει την υπονόμευση της φέτας, το αντίθετο μάλλον…