Σχέδιο να γίνουν Άλπεις τα Κεντρικά Τζουμέρκα με τις ευλογίες Τσίπρα

Οι… Άλπεις της Ηπείρου φιλοδοξούν να γίνουν μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, τα Κεντρικά Τζουμέρκα, με βάση τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής του Μαρίνου Γαρνέλη και τη συνεπικουρία ή καλύτερα… τις ευλογίες, της κυβέρνησης. Ένεκα γαρ της καταγωγής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την περιοχή του Αθαμανίου των Κεντρικών Τζουμέρκων, ο στόχος που έχει τεθεί στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, έχει μπει στις ράγες της υλοποίησης…

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, έλαβε χώρα, στο Υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Γ. Δέδε, σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων υπό την προεδρία του, στην οποία παρέστησαν οι Δήμαρχοι Κεντρικών και Βορείων Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης και Γιάννης Σεντελές αντίστοιχα, καθώς και ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Τζουμέρκων.

Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι δράσεις και ο τρόπος κατασκευής του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων, που πρόκειται να δημιουργηθεί στη θέση «Σταυρός» στο Λιβάδι Θεοδωριάνων.

Το σχέδιο σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, προβλέπει την κατασκευή πίστας χιονοδρομίας (δύο πίστες, μία για ενήλικες και μία για ανήλικους), στίβου εκμάθησης ιππασίας μετά των απαραίτητων ζώων και στάβλων, τοξοβολίας, πίστα Paintball και κατάστημα αγοράς εξοπλισμού για ορεινές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία εστιατορίου για πρόχειρα εδέσματα και υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν κι άλλες δράσεις σε ένα συνολικό χώρο εμβαδού 200 στρεμμάτων. Η συνολική αξία του πάρκου προϋπολογίστηκε στα 3 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος Κ. Τζουμέρκων ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει ώριμη μελέτη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να κινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «η σύνταξη της μελέτης θα ολοκληρωθεί εντός λίαν συντόμου χρονικού διαστήματος, λόγω του ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο κατεπείγον του θέματος (Υπουργείο και Δήμος)».

Χιονοδρομικό κέντρο με διαδικασίες κατεπείγοντος δηλαδή…

Στα μέσα Δεκεμβρίου, έγινε όντως, ανοικτός διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, με σκοπό την εκπόνηση της προμελέτης του έργου. Η προμελέτη θα στηριχθεί σε μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία που έγινε το 2010, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκου. Τις επόμενες μέρες υπογράφει ο οριστικός ανάδοχος – τεχνικός σύμβουλος και η προμελέτη εκπονείται…

 

Οι «κακές γλώσσες»

Παράγοντες από την περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων βλέπουν τις τελευταίες μέρες, να «τρέχει» το πρότζεκτ και το θέμα έγινε αντικείμενο συζήτησης τις ημέρες των γιορτών, στα καφενεία της περιοχής.

Αν και το όλο σχέδιο, έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Γιάννης Σεντελές βάζει «πλάτη» προκειμένου να βοηθηθεί το κυβερνητικό εγχείρημα, αλλά αντιτάσσουν τα ανύπαρκτα όπως υποστηρίζουν, οφέλη που θα αποκομίσει η δική τους περιοχή, λόγω της δυσκολίας οδικής πρόσβασης στα Θεοδώριανα. Αντ’ αυτού του σημείου, υποστηρίζουν πως ενδείκνυται περισσότερο για χιονοδρομικό κέντρο περιοχή στους Μελισσουργούς.

Ανάμεσα στα άλλα προτάσσουν και το εξής επιχείρημα: για να βγουν τα νούμερα και για να είναι βιώσιμο το έργο, ο μηχανικός που εκπόνησε τη διπλωματική εργασία, έκανε την παραδοχή ότι στη συγκεκριμένη θέση έχει χιόνια 150 ημέρες το χρόνο. Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως η υπόθεση αυτή δεν ακουμπά στην πραγματικότητα και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που συμβαίνει στο Μέτσοβο και το Ανήλιο: λίγες μέρες λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου που στην προκειμένη περίπτωση όμως, θα έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει μια σειρά από δραστηριότητες και επιπλέον, θα έχουν δαπανηθεί 3 εκατ. ευρώ για ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας έργο.

Η προμελέτη ενδεχομένως και μια απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη, θα μπορούσαν να δείξουν την απόδοση της επένδυσης. Και ίσως είναι εξίσου απαραίτητη η τελευταία…

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" την Παρασκευή 5/1/2018)