Η Άρτα θέλει «ΠΙΝΔΟ»

Η αλλαγή στο τιμόνι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας φέρνει πιο κοντά τους συνεταιριστές των Νομών Άρτας και Ιωαννίνων…

Αυτό έγινε σαφές από τα λόγια του νέου προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Δημήτρη Πετανίτη, την περασμένη Κυριακή, κατά την απολογιστική γενική συνέλευση του εκεί Συνεταιρισμού. Ο κ. Πετανίτης έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας των Αρτινών πτηνοτρόφων και πέραν του οικονομικού απολογισμού, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έκανε τους τέσσερις τελευταίους μήνες, από όταν ανέλαβε δηλαδή τα καθήκοντά του.

Τα οικονομικά προβλήματα της συνεταιριστικής επιχείρησης της Άρτας, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, έχουν βάλλει σε μια δίνη τον συνεταιρισμό από την οποία δεν έχει καταφέρει να βγει τα τελευταία χρόνια. Από την αρχή αυτής της κρίσης, από εποχής ακόμα Μιχάλη Κασσή στην προεδρία του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) «Πίνδος», είχε ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο συνεταιρισμών. Ακολούθησε μια περίοδος καταγγελιών από τα Γιάννενα σε βάρος της Άρτας αλλά όλα αυτά ανήκουν μάλλον στο παρελθόν.

Το σενάριο της συγχώνευσης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας με μια από τις ενδιαφερόμενες δύο μεγάλες βιομηχανίες των Ιωαννίνων, «ΠΙΝΔΟΣ» και «Νιτσιάκος», είναι ζωντανό τον τελευταίο τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η Grant Thornton, στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας της με τον «ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ», τον τελευταίο καιρό ελέγχει τα οικονομικά δεδομένα του Συνεταιρισμού της Άρτας για να διαπιστωθεί εάν είναι προς το συμφέρον του Γιαννιώτικου Συνεταιρισμού η σύμπραξη, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία της εκκαθάρισης που θα γίνει στον Αρτινό Συνεταιρισμό. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα δείξουν και τα επόμενα βήματα σε κάθε ενδιαφερόμενο για την εξαγορά.

Ως εκ τούτου, προσώρας, δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται τίποτα. Η διοίκηση της «ΠΙΝΔΟΣ» δεν κάνει κανένα σχόλιο για τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των επαφών. Αναγνωρίζει μόνο, πως υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τι λέει η Άρτα

Σε αντίθεση πάντως, με την προηγούμενη διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, ο νέος πρόεδρος τάσσεται ένθερμα υπέρ της σύμπραξης με τον Συνεταιρισμό των Ιωαννίνων και όχι με την ιδιωτική επιχείρηση. Αυτό πάντως, είναι μια εντελώς υποκειμενική θέση.

Μάλιστα, στη γενική συνέλευση της Κυριακής, ο κ. Πετανίτης δήλωσε πως η προσπάθεια που κάνουν οι δύο διοικήσεις, είναι σε πολύ καλό δρόμο και όπως εκτίμησε, η προσπάθεια θα ευδοκιμήσει, προοπτική που θα εξασφαλίσει το αναβαθμισμένο μέλλον του Συνεταιρισμού, καθώς το μέγεθος που θα προκύψει απ’ την συνεργασία, θα είναι ο καθοριστικός παίχτης στον χώρο του ελληνικού κοτόπουλου, καλύπτοντας το μισό και πλέον της ελληνικής παραγωγής. Το ίδιο βέβαια, θα ισχύει και στην περίπτωση της σύμπραξης με τον «Νιτσιάκο».

Η συνένωση των δύο Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων φέρεται να έχει και τις ευλογίες της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα τους είπε στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι Ανδρέας Δημητρίου και Δημήτρης Πετανίτης, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος, αν ξεπεραστούν τα προβλήματα της οικονομικής διαχείρισης, αφορούν και τις νομοθετικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς κυβέρνησης για να προχωρήσει η συνένωση.

Οπότε σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Παρασκευής 22/12/2017)