Το τσίπουρο που παράγουμε… νόμιμα

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η αποστακτική περίοδος και οι τελωνειακές αρχές «κάνουν ταμείο» για τον απολογισμό της φετινής χρονιάς.

Πλέον έχουμε περάσει στη διαδικασία του σφραγίσματος των αμβύκων και ως τώρα έχουν σφραγιστεί οι 500. Η διαδικασία συνεχίζεται γιατί και η μη σφράγιση άμβυκα συνιστά παράβαση που τιμωρείται με πρόστιμο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τελωνείου των Ιωαννίνων, οι πολίτες που παρήγαγαν τσίπουρο στο Νομό μας ξεπέρασαν τα 4.000 άτομα και όλοι μαζί έβγαλαν συνολικά τσίπουρο που ανέρχεται στους 87 τόνους.

 

Η ποσότητα αυτή ωστόσο, δεν είναι ούτε το 1/10 της αναμενόμενης κατανάλωσης τσίπουρου στο Νομό Ιωαννίνων και όπως εξήγησε ο Πέτρος Λυκίδης, πρόεδρος της 6ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδος αυτό σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι γίνεται εισαγωγή τσίπουρου και από άλλες περιοχές της χώρας είτε ότι η υπόλοιπη καταναλωνόμενη ποσότητα παράγεται παρανόμως.

 

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, ο κ. Λυκίδης παρατήρησε ότι αυτή η αποστακτική περίοδος κύλησε χωρίς πολλές παραβάσεις, στοιχείο που δείχνει διάθεση προσαρμογής στα νομίμως προβλεπόμενα από τους πολίτες. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που βλέπουν την παραγωγή τσίπουρου ως ένα έξτρα εισόδημα και παρανομούν…

 

10 παραβάσεις με πρόστιμα ύψους 140.000 ευρώ καταγράφηκαν από τους 10 τελωνειακούς υπαλλήλους σύμφωνα με το κ. Λυκίδη, γεγονός που συνιστά σχεδόν άθλο, αν αναλογιστούμε το μέγεθος του Νομού Ιωαννίνων με τα πολλά χωριά.

 

 

Επικίνδυνες προσμείξεις

 

Οι έλεγχοι βέβαια θα συνεχιστούν γιατί διενεργούνται και κατά την κατανάλωση, οπότε και άλλες παραβάσεις ίσως και διαφορετικού τύπου αναμένεται να διαπιστωθούν.

 

Κάθε έλεγχος όμως, περιλαμβάνει και το χημείο άρα ελέγχονται και για την ποιότητά τους τα παραγόμενα προϊόντα. Συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται για πρόσμειξη και άλλα προϊόντα που ασυνείδητοι αξιοποιούν προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους. Πρόκειται για επικίνδυνα προϊόντα που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

«Σε ποσοστό 90% το τσίπουρο ήταν καλό ποιοτικά και πολύ λίγες περιπτώσεις δεν ήταν καλό για τη δημόσια υγεία» παρατήρησε ο κ. Λυκίδης, «αλλά γενικά» είπε, «ελπίζουμε να συμμορφωθεί όλος ο κόσμος».

 

 (Tο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τρίτης, 19/12/2017)