Τα τουριστικά Γιάννενα στο μικροσκόπιο του ΣΕΤΕ (βίντεο)

Tην ανάγκη των συνεργειών μεταξύ των φορέων του τουρισμού, μεταξύ τους, και των φορέων του τουρισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την πολιτεία, υπογράμμισε από τα Γιάννενα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο εδώ και περίπου μισό χρόνο πρόεδρος του ΣΕΤΕ βρέθηκε τους τελευταίους μήνες, στις μισές και πλέον Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να διαβουλευτεί, να ακούσει και να προτείνει στους φορείς της κάθε περιοχής τρόπους αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων  γύρω από τον τουρισμό. Με τα Γιάννενα έκλεισε αυτός ο κύκλος για τη χρονιά που μας πέρασε και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μετά τις γιορτές... Είναι ουσιαστικά ένα νέο ξεκίνημα και για τη λειτουργία του ΣΕΤΕ που επί προεδρίας Ανδρεάδη έμεινε σε έναν περίκλειστο χώρο, απομονωμένος σε σχέση με το ρόλο του που είναι να εκπροσωπήσει το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.

"Μια ακόμα διαβούλευση; Μια ακόμα σύσκεψη για τον τουρισμό;" θα μπορούσε να αναρωτηθεί ίσως κανείς. Η διοίκηση του ΣΕΤΕ όμως, απαντά πως όχι. Θέλει να δώσει ουσία και περιεχόμενο σε αυτές τις συναντήσεις, με την προαίρεση ο τουρισμός που είναι σήμερα το πιο δυναμικό κομμάτι της μνημονιακής Ελλάδας και που κράτησε σε μεγάλο βαθμό όρθια στην κρίση την ελληνική οικονομία, να πάρει από το χέρι και τους άλλους παραγωγικούς τομείς. "Οι υπηρεσίες μόνο δεν αρκούν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση" δήλωσε στους "ΝΑ" ο κ. Ρέτσος. Χρειάζεται μαζί και τη μεταποίηση αλλά και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. 

Κρουαζιέρα, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, γαστρονομία είναι κάποια κεφάλαια που μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο από τον τουρισμό της Ηπείρου, αρκεί να υπάρξουν οι απαιτούμενες συνέργειες, για δε την τεχνοκρατική στήριξη, ο ΣΕΤΕ απλώνει σήμερα το χέρι. Θα το πιάσει η περιοχή μας;

Η αγροδιατροφή

Για την Ήπειρο, η δυναμική αυτής της συζήτησης με τον ΣΕΤΕ είναι διττή: πρώτον αφορά τον τουρισμό, στο μοντέλο "ήλιος - θάλασσα"  που εντοπίζεται όμως, στα παράλια της Ηπείρου, τη διασύνδεσή του με τον ορεινό όγκο και με τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα ενδότερα της Ηπείρου και δεύτερον, αφορά την ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας, ώστε αυτή να έλθει να καλύψει μέρος ή καλύτερα το όλον, των αναγκών σε αγαθά των τουριστικών μονάδων (φαγητά κατά κύριο λόγο αλλά και όχι μόνο).

Η πρόσφατη μελέτη της PwC, για τη συσχέτιση αγροδιατροφής και τουρισμού που έγινε με δημόσια παρουσίαση στην Αθήνα, παρουσία και με τη στήριξη τριών Υπουργείων, έγινε γνωστή στην Ήπειρο από τον Περιφερειάρχη. Προ ημερών, σε δηλώσεις του ο Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε τη δυσφορία του επειδή όπως είπε, η μελέτη αγνόησε μια σειρά από προϊόντα της Ηπείρου - φέτα, νερό, εσπεριδοειδή κτλ. Η μελέτη ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, είναι ένα δυναμικό εργαλείο και στα σημεία όπου εντοπίζονται κενά, όπως αυτά για την Ήπειρο, ασφαλώς και μπορεί να βελτιωθεί.

Είναι ωστόσο, ένα πρώτο σημαντικό βήμα που στηρίχτηκε από τρία Υπουργεία. Το αν θα αυξηθούν τα προϊόντα που καταναλώνονται στις ξενοδοχειακές μονάδες, είναι ένα θέμα που αφορά και τον προσανατολισμό των ίδιων των επιχειρήσεων που τα παράγουν - αν για παράδειγμα, προκρίνουν τις εξαγωγές αντί της εγχώριας αγοράς. Σε ό,τι αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες όμως, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος υπάρχει η κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, έστω και αν αυξάνουν τα κόστη τους, να χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα. Για τις μονάδες της περιοχής αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, τόνισε ο κ. Ρέτσος και υπογράμμισε την ανταπόκριση για το λεγόμενο ελληνικό πρωινό. Ήταν μια πρωτοβουλία που πέτυχε.

Επιμόρφωση

Μαζί με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ και τη Μarketing Greece, ο ΣΕΤΕ σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, διαθέτει τα τελευταία χρόνια, τα εργαλεία για την ενίσχυση των δραστηριοποιούμενων στον τουρισμό.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια είναι ο ένας τρόπος για τη βελτίωση του επαγγελματικού προφίλ των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό και το δεύτερο είναι η ανάπτυξη πλατφορμών για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών κράτησης δωματίων, προβολής και διαφήμισης των τουριστικών μονάδων. Τα εργαλεία αυτά υπάρχουν αρκεί να τα εκμεταλλεύεται ο ασχολούμενος με τον τουρισμό.

 

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Γιάννη Ρέτσου στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση: https://youtu.be/nOmAXYf_feM?t=471