Το Δ(Ζ-)ΕΝ του Ζαγορίου...

ΤΟ Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (ΖΕΝ) για όσους δεν το γνωρίζουν, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι μία συλλογική πρωτοβουλία που προέκυψε στην περιοχή, μέσα από τη συνεργασία μίας ομάδας επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση και τις δραστηριότητες αναψυχής, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία μίας ποιοτικής πρότασης τουρισμού και πολιτισμού για το ευρύτερο Ζαγόρι. Είναι άνθρωποι από τα Γιάννενα αλλά και κάποιοι από περιοχές όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη που επένδυσαν στον τουρισμό του Ζαγορίου.

Μέσα από την προβολή του τοπικού τουριστικού προϊόντος, αναμένουν να κερδίσουν οι ίδιοι αλλά και ασφαλώς όλοι όσοι μετέχουν σε αυτό που ορίζεται ως τουρισμός του Ζαγορίου. Αναπτύσσουν δράσεις καινοτόμες, έξω από τα τετριμμένα και συνάμα πρωτοποριακές για ολόκληρη την επικράτεια, όπως το πρόγραμμα Sense Zagori Project.

Το Sense Zagori Project βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Με το έργο αυτό, οι επαγγελματίες του τουρισμού:
- διεκδικούν τη διασύνδεση με το «παγκόσμιο χωριό» προσβλέποντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στη δημιουργία κινήτρων μέσω πρωτότυπων συστημάτων loyalty (πιστότητας) που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη στο χωροχρόνο του Ζαγορίου.
Με απλά λόγια, το Sense Zagori Project με ολοκληρωμένη την πρώτη φάση του, επιβραβεύει μέσω μιας απλής εφαρμογής που εγκαθίσταται στο smartphone, την εμπλοκή του επισκέπτη με την περιοχή: αν δε μείνει δηλαδή μόνο στο φαΐ και τον ύπνο αλλά επισκεφθεί χώρους φυσικού κάλλους και πολιτιστικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή, ανταμείβεται με εκπτώσεις και πόντους από τις επιχειρήσεις και τα μουσεία της περιοχής.
Στόχος άρα του προγράμματος είναι να παρατείνει την εμπειρία του επισκέπτη σε μια περιοχή και άρα, τις μέρες διαμονής του. Να τον παρακινήσει επίσης, να ζήσει τις εμπειρίες που προσφέρει το μέρος: να κάνει μια βόλτα σε ένα σημείο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, ή να πάει σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι, γνωρίζοντας τα έθιμα του χωριού.

Η παρουσίαση
Το μεσημέρι της Τετάρτης, στο συνεδριακό κέντρο των Άνω Πεδινών, έγινε η παρουσίαση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου, και η επίδειξη της λειτουργίας της εφαρμογής Sense. Η πρώτη φάση της λειτουργίας ολοκληρώθηκε με τη δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και η παρουσίαση του σχεδίου ολοκλήρωσης του έργου έγινε παρούσης της Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Εμπορικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Νέλλης Τζάκου. Η εμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας στο όλο project προκύπτει από το σχεδιασμό επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος που ξεκινά από το Ζαγόρι, και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε η εφαρμογή του σχεδίου να ανταποδίδει οφέλη στον τουρίστα, ο οποίος κινείται σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχής της επισκέψιμης Ελλάδας. Οπότε από μόνη της η παρουσία ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Εθνικής Τράπεζας στο Ζαγόρι κατά την παρουσίαση του έργου, μαρτυρά τη σπουδαιότητά του.
Τη σπουδαιότητα αυτή ωστόσο, φαίνεται πως δεν αντιλήφθησαν ή δε θέλησαν να αναγνωρίσουν οι Ζαγορίσιοι, καθώς η παρουσίαση έγινε μεταξύ ελάχιστων επαγγελματιών. Το έργο προσδοκά να εφαρμοστεί στο Ζαγόρι, άρα έχει την ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερων επαγγελματιών του τουρισμού.
Είναι όμως αλήθεια πως οι Ζαγορίσιοι βλέπουν ως σήμερα με καχυποψία το ΖΕΝ, είτε λόγω μιας ελιτιστικής αντίληψης που οι ντόπιοι χρεώνουν στα μέλη του είτε λόγω της επιφύλαξης απέναντι στο ξένο - δεν παίρνω θέση αλλά εκφράζω τις δύο κρατούσες αντιλήψεις στο Ζαγόρι για το ΖΕΝ. Απούσα όμως, από την εκδήλωση, ήταν και η δημοτική αρχή του Ζαγορίου, χωρίς να γνωρίζω αν εκλήθη.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, κανείς δε μπορεί να πάει μόνος του. Οι πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, είναι λιγοστοί και οφείλουμε να τους εκμεταλλευτούμε.