Επιμελητήριο Ιωαννίνων: Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι αποκαλύπτονται… (video)

Μια ακριβώς εβδομάδα, πριν από τις επιμελητηριακές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ολόκληρη τη χώρα, οι επικεφαλής των τριών συνδυασμών που κατεβαίνουν στις εκλογές για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του εμπορο-βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, παρουσιάζουν τις προγραμματικές θέσεις τους, για τις οποίες ζητούν να αξιολογηθούν από τους επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στους «Νέους Αγώνες», οι Γρηγόρης Γκίκας (Ισχυρό Επιμελητήριο), Δημήτρης Δημητρίου (Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη) και Γιάννης Μήτσης (Ανεξάρτητο Επιμελητήριο) ξεδιπλώνουν το όραμά τους, απαντώντας σε πέντε ερωτήσεις. Σε πολλά προγραμματικά σημεία συμφωνούν, οι δύο κρίνονται και για το μέχρι σήμερα έργο τους στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ο τρίτος δοκιμάζεται για πρώτη φορά.

Οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι τρεις υποψήφιοι είναι οι εξής:

  1. Πώς θα βοηθήσετε τους ενεργούς επιχειρηματίες αλλά και τους νέους, ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην περιοχή μας ανθρώπους, με τις υφιστάμενες δομές του Επιμελητηρίου ή άλλες δομές που στο εξής θα δημιουργήσετε;
  2. Τρόποι συνεργασίας με τις τοπικές αρχές: προτείνετε συγκεκριμένα μοντέλα και πεδία συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων κτλ.
  3. Πώς θα πετύχετε την εξωστρέφεια του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και της τοπικής επιχειρηματικότητας;
  4. Η συμβολή του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη της Ηπείρου: πώς και με τι;
  5. Γιατί να ψηφίσουν την παράταξή σας τα μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων;


Γρηγόρης Γκίκας (συνδυασμός «Ισχυρό Επιμελητήριο»)

«Επιμελητήριο Ηπείρου μελλοντικά…»

  1. Στα προηγούμενα χρόνια η υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών ήταν άγνωστη λέξη για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Πρέπει να στρέψουμε τους νέους, με την ενημέρωση, να κάνουν κάτι… διαφορετικό από αυτό που είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια σε… εύκολες αλλά αντιπαραγωγικές επενδύσεις.

Έχουν ήδη δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να κινηθούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα παρατηρώ ότι πολλοί νέοι ακόμη και απόφοιτοι των πανεπιστημίων είναι αυτοί που θέλουν να συνεργαστούν σε ιδέες που έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες, με εφαρμογές της πληροφορικής, τη βιοτεχνία, τον τουρισμό ακόμη και σε πρωτοβουλίες αξιοποίησης των προϊόντων του πρωτογενή τομέα.

Πρέπει να περάσουμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο σε σχέση με αυτό που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Κι εδώ ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο πρωτοβουλιών για το Επιμελητήριο.

Πρέπει να υποστηρίξουμε τα όνειρα και τα σχέδια των νέων ανθρώπων πολύπλευρα, θα αξιοποιήσουμε εξωτερικούς συνεργάτες, θα δημιουργήσουμε δομές στο Επιμελητήριο για να συμβουλεύσουμε τους νέους, θα φροντίσουμε για την αξιοποίηση των προγραμμάτων ώστε να στηριχθούν στα πρώτα τους βήματα, θα διεκδικήσουμε καλύτερο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για το πρώτο διάστημα μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Θα ανοίξουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ώστε να αξιοποιηθεί το δυναμικό που μορφώνεται στον τόπο μας.

Μπορεί να γίνουν κι άλλα, όπως παράδειγμα να εκδοθεί ένας συνοπτικός οδηγός για την ίδρυση και λειτουργία, μιας επιχείρησης, που θα είναι χρήσιμο εργαλείο για κάθε νέο και νέα επιχειρηματία.

Για μας η νεανική, όπως και η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας.

Και όπως αντιλαμβάνεστε μας περιμένει πολλή δουλειά.

 

2. Σήμερα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων λειτουργεί χωρίς πνοή, ξεκομμένο από τη ζωή της περιοχής. Κατάντησε σαν τους παλιούς κοινοτάρχες που εξέδιδαν πιστοποιητικά γεννήσεων και θανάτων. Τώρα τα εκδίδει για τις επιχειρήσεις . Και είναι συνήθως θανάτου.

Το Επιμελητήριο πρέπει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς. Ήδη είχα μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη και ανοίξαμε ένα μεγάλο κατάλογο θεμάτων:

Η δημιουργία του εκθεσιακού κέντρου, η αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων, η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών από τις υπηρεσίες, η διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης – γιορτής για τους επιχειρηματίες, η δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων απόδημων ηπειρωτών είναι μερικά μόνο από τα θέματα που συζητήσαμε.

Οι σχέσεις του Επιμελητηρίου με όλους τους Δήμους της περιοχής μας, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Εδώ –εκτός των άλλων- θα επιδιώξουμε να μειωθούν τα βάρη στους επαγγελματίες (μείωση δημοτικών τελών, ρυθμίσεις κλπ.). Είμαι βέβαιος ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση θα με βοηθήσει η εμπειρία που αποκόμισα από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.

 

3. Για δεκαετίες οι επιχειρηματίες της περιοχής μας, εξαιτίας κυρίως της απομόνωσης της Ηπείρου, ήταν εσωστρεφείς, με κλειστούς ορίζοντες. Έτσι μεγάλωσαν πολλές γενιές. Οι νέοι μεγάλοι οδικοί άξονες, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και φυσικά η έκρηξη των τεχνολογιών ανέτρεψαν τα δεδομένα.

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα Επιμελητήριο εξωστρεφές, ανοιχτών οριζόντων. Θα δείξουμε μεγάλο ενδιαφέρον στα προγράμματα που επικεντρώνονται στην εξωστρέφεια. Αυτό δεν σημαίνει μόνο, ούτε αν θέλετε κυρίως, συμμετοχή σε εκθέσεις, περίπτερα κλπ. Αυτό είναι μόνο μια πτυχή του ζητήματος.

Το βασικότερο είναι να αλλάξουμε νοοτροπία, να δούμε την παραγωγή, την οργάνωσή της, ώστε να μπορεί να ανοίξει δρόμους για τα παραγόμενα προϊόντα. Ήδη υπάρχουν εταιρείες στον τόπο μας που δραστηριοποιούνται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, τα νερά, το κρασί κλπ. που τα καταφέρνουν και ανοίγουν δρόμους. Μας δείχνουν προς τα που πρέπει να πάμε.

 

4. Πρώτα ας συμφωνήσουμε ότι είμαστε πολύ πίσω. Τα τελευταία χρόνια δοκιμαζόμαστε σκληρά και οπισθοχωρήσαμε. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το Επιμελητήριο από μόνο του δεν μπορεί να εξαγγείλει, ούτε να φέρει την ανάπτυξη στον τόπο. Μπορεί όμως να βάλει ένα λιθαράκι. Κι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Με πολλούς τρόπους.

Δημιουργούμε ένα Επιμελητήριο αγωνιστικό που θα βρίσκεται στο πλάι του επιχειρηματία που περνάει δύσκολες μέρες, διεκδικώντας να αλλάξει η σκληρή κυβερνητική πολιτική. Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς φορείς, θέτοντας κοινούς στόχους. Ενισχύουμε την παραγωγή στην περιοχή μας, αξιοποιώντας προγράμματα με κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση. Με δυο λόγια είμαστε διαρκώς παρόντες.

Ορθά θέσατε το ερώτημα για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Δεν σας κάνει εντύπωση που τα τέσσερα Επιμελητήρια της Ηπείρου ακολουθούν χωριστούς δρόμους; Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν συνεργάζονται; Είναι παράδοξο. Η διοικητική δομή της χώρας έχει εδώ και πολλά χρόνια αλλάξει, υπάρχει η περιφερειακή διοίκηση αλλά τα Επιμελητήρια ακολουθούν μοναχική πορεία. Θα κινηθώ άμεσα και δραστήρια, ώστε να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας. Και στο βάθος βλέπω νωρίτερα ή αργότερα, τη δημιουργία ενός Επιμελητηρίου Ηπείρου.

 

5. Το Επιμελητήριο σήμερα έχει περιοριστεί σε ένα άχαρο διακοσμητικό ρόλο. Οι περισσότεροι συνάδελφοι μιλούν απαξιωτικά για το θέμα, δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον του, η συμμετοχή στις διαδικασίες είναι πολύ μικρή. Οι άλλες δύο παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων είχαν την ευθύνη για τις τύχες του τα τελευταία χρόνια. Συνεργάστηκαν. Δοκιμάστηκαν. Δεν τα κατάφεραν.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων σήμερα και με δικές τους ευθύνες είναι ένα «πουκάμισο αδειανό». Κι αυτό θα αλλάξει.

Στην παράταξη «Ισχυρό Επιμελητήριο», συναντηθήκαμε και συμπορευόμαστε δεκάδες άνθρωποι, ενεργοί πολίτες με διάθεση για προσφορά στον τόπο μας. Άνθρωποι που ξέρουμε τα προβλήματα, που ζούμε με αυτά και μπορούμε να αποδώσουμε έργο ευρισκόμενοι δίπλα σε κάθε επιχείρηση.

Εκπροσωπούμε τη «ραχοκοκκαλιά» της τοπικής οικονομίας. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε το Επιμελητήριο να γίνει ένα μεγάλο, φιλόξενο σπίτι για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, «ετικέτες» και διαχωρισμούς.

Οι επιχειρηματίες και ο τόπος χρειάζονται ένα ισχυρό Επιμελητήριο. Εμείς το εγγυόμαστε.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.


Δημήτριος Δημητρίου (συνδυασμός «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη»)

«Για ένα σύγχρονο Επιμελητήριο, στα ευρωπαϊκά πρότυπα»

  1. Το Επιμελητήριο διαθέτει αφενός μεν την οικονομική δυνατότητα, αφετέρου δε την τεχνολογική υποδομή να είναι ανά πάσα στιγμή σε επαφή με όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας.

Το πρώτο λοιπόν που θα κάνουμε, είναι να δημιουργήσουμε ένα μηνιαίο newsletter με όλα τα ενδιαφέροντα επιχειρηματικά νέα της περιοχής μας, με ζητήσεις και προσφορές προϊόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με συμβουλές και σχετικά άρθρα καθώς και με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο που ενδιαφέρουν ή επηρεάζουν την επιχειρηματική μας κοινότητα. Ας σημειωθεί εδώ ότι μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το newsletter αυτό θα διανέμεται όχι μόνο στα μέλη μας αλλά και σε χιλιάδες ακόμη παραλήπτες, απόδημους Ηπειρώτες του εξωτερικού, ώστε να ξεκινήσουμε την ουσιαστική επιχειρηματική σύνδεσή τους με την περιοχή μας και, με αυτό τον τρόπο, να ωριμάσουμε πιθανές συνεργασίες τους με ντόπιους επιχειρηματίες καθώς και πιθανές επενδύσεις τους εδώ.

Περαιτέρω, με την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου και του γραφείου εξαγωγών, θα προσφέρουμε προσωπική βοήθεια, συμβουλευτική και εξυπηρέτηση πρώτου βαθμού στα μέλη μας και τους υποψήφιους νέους Επιχειρηματίες, προκειμένου να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν την επιχείρηση τους. Η συνεργασία αυτή θα μπορεί να γίνεται και on line με την συμπλήρωση σχετικής φόρμας.

Ακόμη, στην αρχή κάθε τριμήνου θα ανακοινώνουμε εκδηλώσεις με εξειδικευμένα θέματα, όπως η εκδήλωση που ήδη ανακοινώσαμε και βάλαμε στο πρόγραμμά μας, που αφορά την γνωριμία των επιχειρηματιών με τα ερευνητικά εργαστήρια και ινστιτούτα του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και των άλλων φορέων της περιοχής μας για την διερεύνηση πιθανών συνεργασιών τους.

 

2. Όπως γνωρίζετε, για την ΕΕ η εδαφική μονάδα δεν είναι πλέον το κράτος αλλά η Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό κι εμείς πιστεύουμε ότι ο ανώτερος φορέας με τον οποίο θα πρέπει, και μπορούμε, να συνεργαστούμε είναι η Περιφέρεια. Παράλληλα, οι Δήμοι της περιοχής μας είναι διαρκείς σύμμαχοι και, φυσικά, όλες οι σχετικές με την επιχειρηματικότητα δημόσιες αρχές. Πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε μαζί τους συνδιαμορφώνοντας ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας.

Από την δική μας πλευρά μπορούμε να διαθέσουμε την τεχνογνωσία καθώς και πόρους για την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, την κατάρτιση μελετών και την υλοποίηση σχεδίων. Μπορούμε επίσης να συνεργαστούμε μαζί τους στην κοινή παρουσία των δυνατοτήτων της περιοχής μας σε διεθνείς εκδηλώσεις, εκθέσεις, συνέδρια, φόρα κλπ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω όμως ότι αυτή τη φορά το Επιμελητήριο θα είναι ένας ενεργός συμμέτοχος σε όλα τα παραπάνω κι όχι ένας ουραγός που απλώς ακολουθεί αποφάσεις του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου ή οποιουδήποτε άλλου. Συνεπώς, από τώρα προτρέπουμε τους δημόσιους φορείς να συνεργάζονται μαζί μας από την αρχή του σχεδιασμού, ειδικά όσων θεμάτων αφορούν την επιχειρηματικότητα. Για παράδειγμα, θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία της Συνεταιριστικής Τράπεζας και πολύτιμη τη βοήθεια τους Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας ή του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Από την άλλη πλευρά, το Επιμελητήριο θα διεκδικήσει από τον επιχειρηματικό κόσμο την αναγνώρισή του ως κόμβος των ιδεών και των προτάσεών τους προς τις αρχές. Αυτός, εξάλλου, είναι και ένας από τους λόγους που θα επαναφέρουμε τις συνεδριάσεις του ΔΣ εκ περιτροπής σε όλες τις έδρες των Δήμων της περιοχής μας.

 

3. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια των δυόμιση ετών της διοίκησής μας, είχε ιδρύσει και λειτουργούσε γραφείο εξαγωγών με τη συνεργασία και την παροχή τεχνογνωσίας από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) όπου και κατείχα τιμητική θέση στο Δ.Σ. Η επόμενη διοίκηση θεώρησε καλό να παύσει τη λειτουργία του για δικούς της, ακατανόητους είναι η αλήθεια, λόγους και να αποχωρήσει από το ΔΣ, θέση η οποία καλύφθηκε από άλλο Επιμελητήριο της Ηπείρου.

Εμείς σχεδιάζουμε, με πυρήνα το γραφείο εξαγωγών, που βεβαίως θα ξαναλειτουργήσει, να δημιουργήσουμε υποστηρικτικές δράσεις για την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρηματιών της περιοχής μας. Ορισμένες από τις δράσεις αυτές είναι η τακτική μας συνεργασία με τους επιτετραμμένους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των πρεσβειών μας του εξωτερικού.

Κι επειδή εξαγωγικές δεν είναι μόνο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και οι υπηρεσίες, με προεξάρχουσες τις τουριστικές υπηρεσίες, είναι δεδομένη η συνεργασία μας τόσο με την Ένωση Ξενοδόχων όσο και με τον Δήμο και την Περιφέρεια, στους οποίους από τώρα προσφέρουμε την τεχνική, οικονομική και ηθική συνεργασία μας σε κοινές δράσεις.

Μια επιπλέον καινοτόμα δράση που θα αναλάβουμε για τις πολύ μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής μας, είναι να δημιουργήσουμε clusters, στοιβάδες επιχειρήσεων με σκοπό την εξωστρέφειά τους. Αυτό γιατί ενώ μεμονωμένα οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν δυνατότητα, ούτε οικονομική, ούτε τεχνική, να οργανώσουν παρουσίες στο εξωτερικό.

 

4. Κάθε Νομός της Ηπείρου έχει τις δικές τους εξειδικεύσεις στην παραγωγή προϊόντων. Για παράδειγμα, η Πρέβεζα έχει εξαιρετικά οπωροκηπευτικά κτλ. Υπό αυτή την έννοια, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων προτίθεται να συνεργαστεί με τα άλλα τρία Επιμελητήρια της Ηπείρου για την κοινή προώθηση της Ηπείρου, των προϊόντων της, των υπηρεσιών της καθώς και των δυνατοτήτων της για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή.

Δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι η λέξη «ΗΠΕΙΡΟΣ» αποτελεί από μόνη της ένα σύμβολο, ένα ιδιαίτερο σήμα, αυτό που λέμε “Brand Name”. Δουλειά της συνεργασίας των Επιμελητηρίων της Ηπείρου, της Περιφέρειας Ηπείρου, των Δήμων κλπ., είναι να πάρουν αυτό το Brand Name με τα χαρακτηριστικά του και πάνω σ’ αυτό να χτίσουν όλη την προώθηση της επιχειρηματικότητας, των προϊόντων και των υπηρεσιών της περιοχής μας. Προς τον σκοπό αυτό, θα αναλάβουμε τη σχετική πρωτοβουλία, αμέσως μόλις εκλεγούμε.

 

5. Πέραν των όσων ήδη ανέφερα, ένας άλλος λόγος για να μας στηρίξουν οι συνάδελφοι στις εκλογές είναι ο απολογισμός των πεπραγμένων μας, μόλις δυόμιση ετών (2012 – 2014) που είχαμε την ηγεσία του Επιμελητηρίου, κάτι που επιβεβαιώνει επίσης την ικανότητά μας και την θέλησή μας να υλοποιήσουμε όσα προγραμματίζουμε.

Τα δύο, αυτά, έτη λοιπόν, έχουμε υλοποιήσει συμμετοχές με επιχειρηματίες του Νομού μας σε 48 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 59 ενημερωτικές ημερίδες, 13 ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, παρεμβάσεις μας με 53 επιστολές σε αρμόδια υπουργεία και φορείς, δεκάδες συναντήσεις με καθ’ ύλην αρμόδιους αξιωματούχους ενώ στα πρακτικά των Δ.Σ. μπορεί να βρει κανείς τις δεκάδες περιπτώσεις που επιχειρηματίες βοηθήθηκαν οικονομικά και τεχνικά για τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις του εξωτερικού.

Και κάτι άλλο. Με όλα όσα προγραμματίζουμε, δεν θέλουμε μόνο να αυξήσουμε τον εισερχόμενο πλούτο από τη βελτίωση της δραστηριότητας και την αύξηση των εξαγωγών των επιχειρήσεών μας. Θέλουμε, επίσης, να καταστήσουμε την περιοχή μας θελκτική και για εισερχόμενες επενδύσεις, ώστε να ωριμάσουμε το προφίλ του Νομού μας ως χώρου φιλικού προς την καινοτόμο και με προστιθέμενη αξία επιχειρηματικότητα.


Ιωάννη Μήτσης (συνδυασμός «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο»)

«Απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων»

  1. Θα βοηθήσουμε παλιούς και επίδοξους συναδέλφους, πιέζοντας την πολιτική ηγεσία για ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δεσμευόμαστε άμεσα να ιδρύσουμε στο Επιμελητήριο Γραφείο Κόκκινων δανείων, εξωδικαστικού συμβιβασμού και γραφείο εξυπηρέτησης νέων επιχειρηματιών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τους Δήμους του Νομού μας, ώστε να αναπτύξουμε το επιχειρείν των νέων ανθρώπων και να περιορίσουμε την ανεργία που βρίσκεται στην περιοχή μας στα ύψη.

 

2. Επιδιώκουμε να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση περιφερειακών και δημοτικών πολιτικών για τις επιχειρήσεις του Νομού μας και της Ηπείρου, απορροφώντας όλα τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων επάνω σε όλους τους τομείς.

 

3. Η εξωστρέφεια του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων αυτή τη στιγμή είναι δεδομένη, το δε ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών μας, η οποία θα επιτευχθεί με ειδικές και στοχευμένες συζητήσεις σε όλους τους τομείς του επιχειρείν του Νομού μας.

 

4. Η συμβολή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων στην ανάπτυξη της Ηπείρου είναι δεδομένη με τη συνεργασία που υπάρχει στα τέσσερα επιμελητήρια της Ηπείρου, όπου προωθούμε κοινές δράσεις και πολιτικές υπέρ των μελών μας και θα συνεχίσουμε ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας στα Ιωάννινα ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι επιχειρήσεις της Ηπείρου και λοιπών δράσεων συμμετοχής μας σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

 

5. Ζητώ την ανανέωση της εντολής διοίκησης εκ μέρους των μελών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, γιατί αναβαθμίσαμε τον επιμελητηριακό θεσμό επάνω σε υγιείς βάσεις. Το Επιμελητήριο έγινε πλέον το σπίτι του κάθε επιχειρηματία με ανοιχτές πόρτες προς όλα τα μέλη, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων που τόσα δεινά απέφερε στον τόπο μας.

Το «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο - Γιάννης Μήτσης» απέδειξε ότι διοικεί και παρεμβαίνει σε όλα τα δρώμενα του επιχειρείν γιατί δεν έχει πολιτικές, κομματικές και δημοτικές εξαρτήσεις που το καθιστούν όμηρο αυτών, αλλά μία και μοναδική εξάρτηση, η οποία είναι τα προβλήματα του επιχειρείν και πως θα τα λύσουμε.

Γιατί έχουμε όραμα και ελπίδα ότι όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο για το επιχειρείν της περιοχής μας με οδηγό την εμπειρία, τη δύναμη, τη γνώση και τη δυναμικότητα που διακρίνει το συνδυασμό μας.

 

Παρακολουθείστε εδώ https://youtu.be/ausF0oiOVPs?t=2892 την προεκλογική συζήτηση μεταξύ των τριών επικεφαλής στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης 23/11/2017

 

Γιατί αποδείξαμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε.