«Πετάει» ο «Βασιλεύς Πύρρος» (video)

Στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, αναφορικά τα αποτελέσματα της αποστολής στην Κύπρο, από την οποία η σπουδαιότερη είδηση ήταν η δρομολόγηση δύο αεροπλάνων την εβδομάδα προς τα Γιάννενα, από την Αμερικανικών συμφερόντων, κυπριακή αεροπορική εταιρεία TUS, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννιτών έπλεξαν το εγκώμιο της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων. Και δεν το έκαναν από ευγένεια ή από υποχρέωση, γιατί στο κάτω – κάτω, οι επιτυχίες οι συνδεόμενες με τον τουρισμό της περιοχής μας αφορούν κυρίως τον κλάδο των ξενοδόχων, αλλά από συναίσθηση της χωρίς φανφάρες δουλειάς που προσέφερε τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, η Ένωση Ξενοδόχων για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων.

Ακόμα και η συμφωνία με την TUSήταν εκ των προτέρων γνωστή αλλά δε διέρρευσε το οτιδήποτε προτού, με την πολιτική κάλυψη Περιφέρειας και Δήμου, «κλειδώσει» το dealκι αυτό έγινε επί κυπριακού εδάφους.

Ποιοι ενδιαφέρονται;

Η δρομολόγηση πτήσεων τσάρτερ από την Κοπεγχάγη στα Γιάννενα μέσω της δανέζικης αεροπορικής εταιρίας DAT που έγιναν από την Apollo Travel Group, το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω προβλημάτων, αποδείχτηκε το πρώτο καθοριστικό βήμα ώστε να μπει το αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» στο χάρτη των αεροδρομίων της Ευρώπης και του κόσμου. Η συνέχεια αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα, αν όχι… καταιγιστική… Οι Σκανδιναβοί της Apolloπρογραμμάτισαν και δεύτερη πτήση τσάρτερ και ως σήμερα, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με έξι ξενοδοχεία του Ζαγορίου για την περίοδο από το Μάιο και μετά – η Apolloφέτος θα πετάει προς Γιάννενα από το Μάιο ως τον Οκτώβριο.

Οι Πολωνοί εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα Γιάννενα αλλά τους πρόλαβαν οι «Κύπριοι» της TUSκαι μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, διερευνητικό ενδιαφέρον για τα Γιάννενα δείχνουν και οι ανταγωνίστριες εταιρείες της TUS που εδρεύουν στην Κύπρο – η Cyprus Airways και η Cobalt Aero μεταξύ αυτών.

Η μεγάλη τουριστική κίνηση των τελευταίων ετών από το Ισραήλ προς τα Γιάννενα, κίνηση που σηματοδότησε προ πενταετίας περίπου, την εξωστρέφεια του προϊόντος «Γιάννενα», έχει ξυπνήσει το ενδιαφέρον ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών που επιθυμούν να κάνουν απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ προς τα Γιάννενα. Ως τα τώρα, οι Ισραηλινοί έρχονται πετώντας μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, αν όμως, έλθουν απευθείας, μπορεί να αφήσουν περισσότερα στην περιοχή, αφού θα γλιτώσουν έξοδα μετακίνησης.

Μέσα σε όλα αυτά, βάλτε και το μεγάλο ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ήπειρο. Ένα σημαντικό κομμάτι του απόδημου Ηπειρωτισμού διαβιοί εκεί και είτε από Γερμανικές εταιρείες είτε από την Aegean, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση για να συνδεθούν αεροπορικά τα Γιάννενα με μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, σε σταθερή βάση και εβδομαδιαία.

Τα παραπάνω δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά ώριμα σχέδια που προκύπτουν από το ενδιαφέρον του εξωτερικού για την πόλη μας και την Ήπειρο.

Τι γίνεται με το αεροδρόμιο

Σε ό,τι αφορά τώρα, τις υποδομές του αεροδρομίου κι εδώ βρίσκονται σε καλό δρόμο τα πράγματα. Οι επισημάνσεις του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη προχθές για το θέμα του ανεφοδιασμού ήταν απλά μια υπενθύμιση, καθώς το θέμα επιλύεται.

Οι δορυφορικές από την άλλη, διαδικασίες προσέγγισης στο «Βασιλεύς Πύρρος» θα λειτουργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα ως το Δεκέμβρη, μειώνοντας κατά πολύ το ύψος προσγείωσης των αεροπλάνων και διευκολύνοντας εντυπωσιακά την προσέγγισή τους στον αεροδιάδρομο.

Τα τελευταία νέα από το θέμα των καυσίμων, είναι πως πρώτη τελικώς η BPθα εξασφαλίσει ως το μέσα Ιανουαρίου τις άδειες για την εγκατάστασή της στο αεροδρόμιο και θα ακολουθήσει η EKO, λίγο αργότερα. Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχωράνε τα τυπικά για να τελειώσει και αυτό το θέμα, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που όρισε προ καιρού, το Υπουργείο Υποδομών. Επισημαίνουμε πως η TUSθα ξεκινούσε δρομολόγια από τον Δεκέμβριο, αν το θέμα του ανεφοδιασμού ήταν λυμένο.

Οι δύο εταιρείες πιέζουν επίσης, το Υπουργείο να τοποθετηθούν μόνιμες δεξαμενές στο αεροδρόμιο και να μην παρατείνεται η προσωρινή ούτως ή άλλως, λύση των κινητών δεξαμενών.

Οι προοπτικές για τον τουρισμό των Ιωαννίνων είναι ευοίωνες. Απομένει οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτόν, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και να προωθήσουν τις απαραίτητες συνέργειες.

https://www.facebook.com/1214349375308119/videos/1488142311262156/

 

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες», την Παρασκευή 24/11/2017.)