Η οικονομία προδίδει την Περιφέρεια Ηπείρου

Διπλά αισιόδοξος για νίκη στο δικαστικό πεδίο της αντίκρουσης της υπουργικής απόφασης λειτουργίας των διοδίων στο Δροσοχώρι μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας αφενός και αφετέρου για την εκλογική νίκη της παράταξής του στις επόμενες εκλογές, με όποιο νόμο και αν γίνουν, χωρίς απόπειρες συναινετικού λόγου και εύρεσης κοινού τόπου στα μικρά ή μεγάλα… εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ήταν μια διπλή συνεδρίαση, ειδική η δεύτερη με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό του 2018 και κανονική με λίγα θέματα η πρώτη, το ένα εκ των οποίων ήταν η συζήτηση για τα διόδια στους οδικούς άξονες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και αφού άφησε τον Κώστα Σιαράβα να κάνει την πιο τεχνοκρατική εισήγηση από μέρους της πλειοψηφίας, ο Περιφερειάρχης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τρίτη κατά σειρά εκλογική του επικράτηση, ανεξαρτήτως εκλογικού συστήματος και μεθοδεύσεων της κυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο και σε μια αποστροφή του λόγου του, όταν προκλήθηκε γιατί επιμένει να τηρεί την ενός ανδρός αρχή στα πάντα, είπε μια κουβέντα παραπάνω… την οποία σε μια πιο ψύχραιμη στιγμή του, θα απέφευγε σίγουρα… Ότι και 60% μπορεί να πάρει στις εκλογές – τις πρώτες εννοούσε; - γιατί η φιλοσοφία του διοικείν που επιλέγει είναι αποτελεσματική. Το λέω αυτό, γιατί ο Αλ. Καχριμάνης, αν του επιτραπεί από την κυβέρνηση, να θέσει τρίτη υποψηφιότητα, μέχρι την τελευταία στιγμή θα λέει ότι το σκέφτεται να είναι υποψήφιος, παρ’ ότι θα έχει ήδη τυπώσει τα προεκλογικά του φυλλάδια…

Κι ενώ διανύει την χαλαρότερη αυτοδιοικητική του θητεία, εν σχέσει με την πίεση της αντιπολίτευσης, την Τετάρτη πιέστηκε λίγο περισσότερο, γιατί αντιλαμβάνεται πλέον ότι έχουν δημιουργηθεί αδιέξοδα από τη διαχειριστική του λογική, είτε αυτά λέγονται διόδια, είτε λέγονται Νιάρχου είτε είναι ακόμα πιο τεχνικά, όπως η υλοποίηση του ψηφισμένου προϋπολογισμού. Και η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα λάιτ ξέσπασμα κριτικού οίστρου, ήλθε να ενώσει τη φωνή της με την «Συμμαχία Ηπειρωτών» που συχνά πυκνά γκρινιάζει για την απαξίωση του περιφερειακού συμβουλίου και να συμφωνήσει ότι η επόμενη μέρα για την Ήπειρο, δε βγαίνει χωρίς ευρείες συναινέσεις και συμμαχίες. Το είπε άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο πριν από δύο εβδομάδες, απευθυνόμενος στον Αλέκο Καχριμάνη: δε γίνεται να ζητάς τη συνεργασία του κεντρικού κράτους από τη μια και από την άλλη, να αρνείσαι ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα – με το οποίο, εγώ προσωπικά δε συμφωνώ… Αλλά είπαμε, ο Αλέκος έχει τον τρόπο του…

Ο προϋπολογισμός του 2018

Με μια υστέρηση των εσόδων έναντι των εξόδων κατά 24 εκατ. ευρώ τα οποία πρόκειται να καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα του 2017, καλείται να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς η Περιφερειακή Αρχή, κάνοντας χρήση μιας λογιστικής τακτοποίησης.

93 εκατ. ευρώ τα έσοδα έναντι 117 εκατ. ευρώ που είναι τα προϋπολογιζόμενα έξοδα. Αυτά είναι τα δύο μεγέθη που χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ο οποίος συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Ειδικότεροι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα του 2017 ή και κάτω από αυτά με ταυτόχρονη εξασφάλιση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων της περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εξοφληθεί η πρόκειται να αρχίσουν μέσα στο 2018. Επίσης, όπως τονίστηκε στην εισήγηση της πλειοψηφίας που έγινε από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Σιαράβα, στόχος της περιφέρειας Ηπείρου για την επόμενη χρονιά θα είναι η στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Η επίκληση από τον κ. Σιαράβα του αναξιόπιστου κράτους που χρωστά πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οικονομική δυσπραγία στο όγδοο συνεχόμενο έτος για τη χώρα, κάνουν ασφυκτικό το τοπίο για τη λειτουργία της ΤΑ, ωστόσο δε μπορεί να παραπονιέται σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου γιατί η πολιτεία δεν της έδωσε χρήματα για τους ΤΟΕΒ από τότε που τους παραχώρησε τη σχετική αρμοδιότητα, όταν ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ζητούσε επιμόνως την παραχώρηση της ευθύνης από τους Δήμους. Αντίστοιχα, δε θα μπορεί αύριο ο Περιφερειάρχης να λέει τα ίδια όταν θα καλείται να βάζει συνέχεια το χέρι στην τσέπη για να στηρίζει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, γιατί ήταν αυτός που δέχτηκε με χαρά την κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, του τρέχοντος και του επόμενου έτους, ακούστηκε στη συζήτηση επί της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Γ΄ τρίμηνο του 2017. Αν και βρισκόμαστε στον 11ο μήνα του χρόνου, η υλοποίηση του προϋπολογισμού στα σκέλη των εσόδων και των δαπανών, είναι 33% και 37% αντίστοιχα! Η Περιφέρεια Ηπείρου αγκομαχάει στην ανηφόρα σα σαραβαλιασμένο LADA… Το πρόβλημα επισημάνθηκε από τη «Συμμαχία Ηπειρωτών» και η απάντηση ήταν πως μέσα στις επόμενες 50 μέρες, θα καλυφθούν τα 2/3 του ανεκτέλεστου προϋπολογισμού!

Είναι η στιγμή ενδεχομένως, που ο Περιφερειάρχης θα θυμηθεί το «γαλάζιο» παρελθόν του και θα αρχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση και για τις δικές του αστοχίες.