Δήμος Ζίτσας: Αναβολή της έγκρισης των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης

Μάλλον απροετοίμαστη εμφανίστηκε η δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου στο Δήμο Ζίτσας, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, για την έγκριση των ανταποδοτικών τελών και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού απέσυρε τις εισηγήσεις της για τις δύο από τις τρεις κατηγορίες τελών που επρόκειτο να αποφασιστούν χθες.

Η μόνη απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, αφορούσε την μηδενική αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη και φέτος, δύο χρόνια έπειτα από τις σοβαρές αυξήσεις στις οποίες είχε προχωρήσει στην αρχή της θητείας της, η διοίκηση του Μιχάλη Πλιάκου. Αυξήσεις σε φωτισμό και καθαριότητα σπιτιών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, οι οποίες από ό,τι φάνηκε εκ των πραγμάτων, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τα έσοδα του Δήμου, καθώς καταγράφεται στον ισολογισμό μια μείωση της τάξης των 300.000 ευρώ, στα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Σε εκκρεμότητα από την άλλη, παραμένει η διαδικασία σύνδεσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Ελεούσας με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΙ, καθώς η δημοτική αρχή απέσυρε την εισήγηση που είχε διανείμει στο δημοτικό συμβούλιο.

Η εισήγηση είχε ως εξής:

Για την σύνδεση: α)Κατοικίας ή καταστήματος των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν έως 31/12/2001, συνολικό τέλος σύνδεσης 7,74 €/τ.μ., εκ των οποίων ποσό 3,33 €/τ.μ. θα αποδίδεται στην Δ.Ε.Υ.Α.Ι και ποσό 4,41 €/τ.μ. στον Δήμο Ζίτσας και β)Κατοικίας ή καταστήματος των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν μετά την 1-1-2002 συνολικό τέλος σύνδεσης 8,60 €/τ.μ. κατοικίας ή καταστήματος, εκ των οποίων ποσό 3,70 €/τ.μ. θα αποδίδεται στην Δ.Ε.Υ.Α.Ι και 4,90 €/τ.μ στον Δήμο Ζίτσας.

Τέλος χρήσης αποχέτευσης 0,39 €/κυβικό μέτρο ύδατος, με βάση την κατανάλωση των κυβικών μέτρων νερού. Οι τιμές αυτές είναι χωρίς ΦΠΑ και μαζί με τον φόρο, ο επιμερισμός μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΙ είναι στο ποσό των 10 ευρώ, περίπου 5,7 ευρώ για το Δήμο και 4,3 ευρώ για τη ΔΕΥΑΙ.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν να μην ξεπερνά το 1,5 ευρώ/τμ το έσοδο του Δήμου, αντιστοιχιζόμενο προς τα χρήματα που κόστισε το έργο για την ίδια συμμετοχή. Η εισήγηση δεν εισακούστηκε και φαίνεται πως μέχρι τώρα, δεν έχει προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑΙ.

Τέλος, αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού θα δουν οι δημότες των ΔΕ Εκάλης, Ευρυμενών, Μολοσσών και Ζίτσας. Το νερό θα στοιχίζει από 0,40 - 0,47 ευρώ/κμ, αύξηση 17,5% και για λοιπές χρήσεις από 0,40 - 0,50 ευρώ/κμ, αύξηση 25%.

Μείωση αντίθετα τεσσάρων λεπτών, από 60 λεπτά στα 56 λεπτά, ποσοστό 4,5%, θα ισχύσει για την επόμενη χρονιά στη ΔΕ Πασσαρώνος. Για τις λοιπές χρήσεις του νερού, η αντίστοιχη μείωση είναι από 0,63 - 0,60, ήτοι 6%.