Top Social

Σε πανηγυρικό τόνο ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών, χρεώνει την επαναλειτουργία των δεξαμενών καυσίμων στο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υποδομών.

Μία ακόμα χρονιά, με αρνητικό ισοζύγιο στις εγγραφές και διαγραφές μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), για το Νομό Ιωαννίνων.

Πολιτική ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας επιθυμεί να διαμορφώσει για το έτος 2018, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα και όπως είχε διακηρύξει προ των εκλογών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, η διαμόρφωση αυτής της πολιτικής θα γίνει σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και της διοίκησης του τοπικού Επιμελητηρίου.

Το γνωστό σεισμολόγο Άκη Τσελέντη «καρφώνουν» μέλη της πρωτοβουλίας «Σώστε την Ήπειρο – Όχι στη χερσαία εξόρυξη πετρελαίων», με σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες αντικρούει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, προαναγγέλλοντας και προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευθεί.

Καταργείται η σφραγίδα προέλευσης στα κρέατα (;)

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τη ζωή καταναλωτών και κρεοπωλών δυσκολότερη, πρόκειται να κάνει εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας μας, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα αναγραφής της χώρας προέλευσης των κρεάτων.

Οι θεωρίες συνωμοσίας των αρχόντων μας...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ετέθη δημόσια στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, το θέμα της επιστολής του Ισραηλινού Sivan Zamir, ιδιοκτήτη και διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου τουριστικού ιστοτόπου και διαδικτυακής πύλης στο Ισραήλ, του www.greece-islands.co.il με το οποίο, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας απειλεί να σταματήσει την προβολή του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων στην πατρίδα του, αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Τουρισμού, προς την κυβέρνηση, με την οποία θα επισημαίνονται οι κίνδυνοι αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και άρα, βλάβης στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Ψάχνουμε εκτιμητές αντικειμενικών αξιών… Στοπ!

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία ορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων λόγω του ανύπαρκτου ενδιαφέροντος επαγγελματιών να λάβουν μέρος στην πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών που υπόκειτο σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.

«Ουδεμία σχέση, ουδεμία όχληση, ουδέν σχέδιο» για παράδοση των ποσοτήτων κουτσουλιάς των συνεργαζόμενων με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» στις πέντε εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τη μεγάλη επένδυση παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων…

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 ελήφθη η απόφαση της μητρικής εταιρείας… Μια γερμανική πολυεθνική, με παρουσία σε δεκάδες χώρες του κόσμου, επέλεξε τα Ιωάννινα για να επεκταθεί και στην Ελλάδα, και μέσω της χώρας μας, να στοχεύσει στην αγορά των Βαλκανίων και των προς ανατολάς μας χωρών.

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία Λογισμικού και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού P&I (Personal & Informatik) AG, δημιουργώντας τη νέα θυγατρική της με την επωνυμία P&I Ελλάς ΕΠΕ, είναι μια από τις πολυεθνικές που λειτουργούν στη χώρα μας όχι με έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά την Ήπειρο.

Την εκτίμηση ότι δε μπορεί να είναι βιώσιμη η επένδυση των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων που έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, έκανε το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κληθείς να σχολιάσει το θόρυβο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Δήμο Ζίτσας.

Πότε θα μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ώστε να έχουν κάθε δικαίωμα να ασκούν σκληρή κριτική…

Θα μπορούσα δηλαδή, να ανήκω στη σχολή εκείνων που δεν πληρώνουν εδώ και χρόνια λογαριασμούς νερού και όταν τους κόβει την υδροδότηση η ΔΕΥΑΙ, αρχίζουν να βρίζουν τους πολιτικούς υπευθύνους της… Επιλέγω εγώ αντίθετα, να πληρώνω στην ώρα τους, τους λογαριασμούς μου, για να μπορώ άνετα να βρίζω το «μαγαζί» που λέγεται Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ δείχνουν πως όντως, το πρόβλημα της διακίνησης αιγοπρόβειου γάλακτος από κοινοτικές χώρες – ή απλά της εισαγωγής – προς την Ήπειρο, είναι μικρό. Πολύ μικρό…

Απορρίπτει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου για την επιβολή προστίμου ύψους 974.863,41 ευρώ, στην εταιρεία «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» λόγω μη ύπαρξης άδειας εμπορίας ύδατος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Έληξε όπως είχε προδιαγραφεί ο διαγωνισμός εκποίησης της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου (ΜΒΗ) πηγαίνοντας στον όμιλο «Χαλκόρ-Βιοχάλκο».

Για απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που δικαιώνει τις εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πέντε μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φορέων για το Περιβάλλον του Δήμου Ζίτσας.

Ένα γάλα για... μικρά μπουκαλάκια

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τον τίτλο της μόνης πιστοποιημένης και απόλυτα καθετοποιημένης μονάδας στη χώρα με αντικείμενο την παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας καθώς και άλλων προϊόντων με βασική πρώτη ύλη το γάλα γαϊδούρας, κατέχει η "Φάρμα Μετσόβου" που βρίσκεται στη Χρυσοβίτσα του Δήμου Μετσόβου.

xatziefraimidis1ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ

Πρώτος πήρε το λόγο ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου(με την παράταξη Αργύρη), πρώην δήμαρχος Κόνιτσας επισημαίνοντας την ανάγκη η τοπική κοινωνία να παλέψει με ενιαία θέση την υπόθεση της εκτροπής του ποταμού Αώου. Με την εκτροπή κι άλλης ποσότητας νερών από τον ποταμό θα αφαιρεθεί ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόρος από την περιοχή, σημείωσε.

Όσον αφορά τον Αμάραντο ανέφερε ότι Δήμοι από τους οποίους προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός (σήμερα Πωγωνίου, Ζίτσας) δεν ζήτησαν ποτέ τη μεταφορά νερού, διερωτώμενος για ποιον λόγο πληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου μία μελέτη ύψους 900 χιλ. ευρώ χωρίς να τεκμηριώνεται η ανάγκη μεταφοράς νερού.

Δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη κόστους – οφέλους για έργο, ενώ τα 106 εκ. ευρώ που αναμένεται να κοστίσει αφαιρούνται από άλλα έργα που έχει ανάγκη η Ήπειρος – συνέχισε- σημειώνοντας ότι δεν εξετάστηκαν και τυχόν διακρατικά προβλήματα που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηεφραιμίδη εάν το έργο υλοποιηθεί, η τιμολογιακή πολιτική για την ύδρευση των Δήμων που προβλέπεται να υδροδοτηθούν θα καθορίζεται αποκλειστικά από το Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος έχοντας την πλειοψηφία στο Σύνδεσμο Διαχείρισης, δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της Κόνιτσας.

sakkas1ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ

Τεχνικά στοιχεία για το έργο έδωσε ο Κώστας Σακκάς, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Από τον Αμάραντο σχεδιάζεται να μεταφερθούν μέσα από αγωγό 79 χλμ. στην πόλη των Ιωαννίνων 10 εκ. κυβ. μέτρα νερού ετησίως για να καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 2051 οι οποίες υπολογίζονται σε 17 εκ. κυβ. μέτρα νερού. Σήμερα το λεκανοπέδιο καταναλώνει  12 εκ. κυβ. μέτρα νερού με τα αποθέματα στην περιοχή της Κρύας να ανέρχονται σε 52 εκ. κυβ. μέτρα.

«Η όλη φασαρία γίνεται για πέντε εκ. κυβ. μέτρα νερού», ανέφερε προσθέτοντας ότι η πρόταση του παραρτήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι η διάνοιξη γεωτρήσεων σε περίπτωση που αυξηθούν οι υδρευτικές ανάγκες στο λεκανοπέδιο.

Η μελέτη μεταφοράς στηρίζεται σε αυθαίρετα συμπεράσματα και υποτιθέμενους κινδύνους, υπογράμμισε και χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι στη μελέτη δεν υπολογίζονται οι ανάγκες ύδρευσης της Κόνιτσας.  Ο κ. Σακκάς τόνισε ακόμη ότι  οι μελετητές υποστηρίζουν ως εναλλακτικό σενάριο τη μεταφορά νερού από τον Αώο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας (2004) τυχόν μεταφορά νερού από άλλη υδρολογική λεκάνη θα προκαλέσει άγνωστες συνέπειες στα οικοσυστήματα.

Όπως είπε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία η μεταφορά νερού από μία υδρολογική λεκάνη σε μία άλλη επιτρέπεται μόνον όταν υπάρχει παντελής αδυναμία κάλυψης των αναγκών, κάτι το οποίο στην περίπτωση του λεκανοπεδίου δεν συμβαίνει.

papadhmhtriou1ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Κάνοντας αναφορά στην έννοια του υδρολογικού ιμπεριαλισμού (ληστεία  των υδάτινων πόρων με στόχο το κέρδος και την κυριαρχία) ο Γιάννης Παπαδημητρίου, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ («ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο») επικαλέστηκε για την επάρκεια νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τη μελέτη Καρακίτσιου (2005) σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα της υπολεκάνης Κρύας είναι σχεδόν διπλάσια της αντλούμενης ποσότητας για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων. Παρόλα αυτά το πολιτικό σύστημα είναι πρόθυμο να σπαταλήσει χρήματα για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, σημείωσε κι επανέλαβε τη θέση ότι πρόκειται περί σκανδάλου αν λάβει κανείς υπόψη του τόσο το κόστος του έργου (106 εκ. ευρώ) όσο και της μελέτης (900 χιλ. ευρώ).

Όπως είπε υπάρχουν τρεις εικασίες για τον πραγματικό λόγο της προτεινόμενης μεταφοράς: να δοθεί ως προίκα το νερό στις ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης, να τροφοδοτήσει τα υδροβόρα γήπεδα γκολφ, να χρησιμοποιηθεί για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων. Κοινό σημείο στα τρία σενάρια είναι η θυσία του νερού στο βωμό του κέρδους, σημείωσε.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι μπορούν να καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες της Κόνιτσας με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ τάχτηκε υπέρ της αξιοποίησης των νερών από την ίδια την τοπική κοινωνία.

Χαρακτήρισε ακόμη ιδεολόγημα τη θέση ότι το νερό του Αμαράντου πάει χαμένο στη θάλασσα καθώς ο ρόλος ενός ποταμού είναι ακριβώς αυτός, να διατηρεί τον φυσικό κύκλο του νερού. Έκανε ακόμη αναφορά στην ανάγκη σύνδεσης με τα περιβαλλοντικά κινήματα τα οποία αναπτύσσονται στη γειτονική Αλβανία ώστε να δοθεί ένα μήνυμα παμβαλκανικής συνεννόησης και αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων (σχετική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Αυγούστου στο κάμπινγκ ενάντια στην εκτροπή του Αώου, στη Βωβούσα) τονίζοντας παράλληλα ότι στην Ήπειρο προχωρούν τα βήματα συντονισμού μέσα από το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων το οποίο συστάθηκε πέρυσι.

Προειδοποίησε ακόμη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα νερά και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής ο σχεδιασμός της ΔΕΗ (το 30% της οποίας ιδιωτικοποιείται με το πρόσφατο νομοσχέδιο) ο οποίος προβλέπει την κατασκευή τριών μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο Ελεύθερο, την Αγ. Βαρβάρα Σαραντάπορου και την Πυρσόγιαννη.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΩΟ

Ενημέρωση για την επιχειρούμενη εκτροπή του Αώου από τον Βωβούσα στα Γιάννενα έκανε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Protect Aoos, Παύλος Κοντογιάννης ο οποίος ξεκίνησε σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου περί ακραίων που αντιδρούν στη μεταφορά  νερού από τον Αώο διαφωνώντας τώρα και στη μεταφορά νερού από το Αμάραντο: κάποιοι φοβούνται από τις αντιδράσεις των πολιτών, σημείωσε.

kontogiannis1Ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε ότι δεύτερη εκτροπή των νερών του Αώου (ήδη λειτουργεί το φράγμα στις πηγές) θα επηρεάσει την οικολογική ισορροπία στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα και σε όλο τον ρου του ποταμού (όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου). Οι ίδιοι οι φορείς που συνέστησαν άνθρωποι όπως ο βουλευτής Στ. Καλογιάννης ο οποίος προωθεί την εκτροπή, δηλώνουν ότι θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη τη μικρή ποσότητα νερού του ποταμού στους θερινούς μήνες έθεσε το ερώτημα εάν όντως η ΔΕΗ αφήνει να ρέει η προβλεπόμενη ποσότητα από το υπάρχον φράγμα.

Στη θέση ότι τα νερά του Αώου χρειάζονται για τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας απάντησε ότι τα προβλήματα της λίμνης οφείλονται στην ελλιπή ανανέωση των υδάτων της και την έλλειψη οριοθέτησής της, γεγονός το οποίο σημαίνει πως χρειάζεται να αποκατασταθεί η επικοινωνία της με τις πηγές Μιτσικελίου και να σταματήσουν τα αυθαίρετα μπαζώματα και η καταπάτηση του αιγιαλού.

Όσον αφορά τη λειψυδρία επικαλέστηκε έγγραφο του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (2013) σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνονται μεγάλες διαρροές στο υπάρχον δίκτυο ύδρευσης.

Όσον για τη θέση ότι από την εκτροπή του Αώου θα προκύψει ενεργειακό όφελος ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε ότι αυτό θα είναι μηδαμινό υπενθυμίζοντας ακόμη τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2004 έως το 2014 μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας.

Καταλήγοντας μίλησε για προσπάθεια μετατροπής του νερού από δημόσιο φυσικό αγαθό σε καταναλωτικό προϊόν, εξέλιξη την οποία οι πολίτες πρέπει να αποτρέψουν.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας, απηύθυνε ο απερχόμενος δήμαρχος Κόνιτσας, Παναγιώτης Γαργάλας εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην εκτροπή του Αώου κι αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

Τη συζήτηση παρακολούθησαν δημότες της Κόνιτσας που αψήφησαν την προπαγάνδα περί διχασμού της τοπικής κοινωνίας όπως διαδίδουν ποικίλοι μηχανισμοί της περιφερειακής αρχής της Ηπείρου οι οποίοι επιχειρούν να καθησυχάσουν την τοπική κοινωνία πως δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση από τη μεταφορά νερού και την εκτροπή του Αώου προσπαθώντας παράλληλα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός με κάθε μέσο και κυρίως χωρίς ενημέρωση των πολιτών.

Την ανάκληση της πρόβλεψης του προϋπολογισμού της Ανώνυμης Εταιρείας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για απολύσεις προσωπικού μέσα στο 2018, ζητά το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών Ηπείρου – Κέρκυρας.

Η τυπική πράξη της έγκρισης με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της άδειας εγκατάστασης Σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων, έλυσε τον γόρδιο δεσμό στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» και πλέον το αεροδρόμιο της πόλης ξεπέρασε την έλλειψη του σταθμού ανεφοδιασμού των αεροσκαφών προκειμένου να μπορούν να κατεβαίνουν χωρίς πρόβλημα στα Γιάννενα αεροσκάφη κάθε είδους.

Μια «Στάλα» μπύρας από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων… (βίντεο)

Το όνομά της… «Στάλα». Το όνομά της προέρχεται από το μια ψιχάλα, μια στάλα βροχή ή μια στάλα μπύρα.

Ένα ακόμα… «μέτωπο» έρχεται να συστήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, σαν τα αντίστοιχα για τα διόδια κτλ., στην προσπάθεια να προστατευθεί ο ΠΟΠ χαρακτήρας της φέτας που κινδυνεύει από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.

Ουδεμία σχέση έχει με εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή φέτας η Ηπειρώτικη βιομηχανία «Καράλης ΑΕ». Αυτό τονίζει σε γραπτή απάντησή της σε παλιότερο δημοσίευμα μας με θέμα το υπαρκτό πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών, το οποίο ανέδειξαν κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Πρέβεζας, σε συνάντησή τους με κυβερνητικό βουλευτή λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2017. Η εταιρεία ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζει πως χρησιμοποιεί μόνο ηπειρωτικό γάλα για τα προϊόντα της.

Μπορεί να υπάρχει περιοχή των Ιωαννίνων που δεν χάρηκε ιδιαίτερα από το τουριστικό «μπουμ» των εορτών;

Υπάρχει… και είναι η περιοχή που εξακολουθεί να γεμίζει ημέρες όπως τα Σαββατοκύριακα ή οι γιορτές, αποκλειστικά από Γιαννιώτες πελάτες. Μιλάω για την Αμφιθέα και τα μαγαζιά της Ντραμπάτοβας.

Εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης χρήσεων δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ηγουμενίτσας, αναμένονται τις επόμενες μέρες, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο αγώνας των εργαζομένων της πρώην αλυσίδας σούπερ μάρκετ Καρυπίδης και νυν «Market In» συνεχίζεται, με αίτημα να γυρίσουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν, έχοντας πια και στα χέρια τους και την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου που τους δικαιώνει.

Οι… Άλπεις της Ηπείρου φιλοδοξούν να γίνουν μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, τα Κεντρικά Τζουμέρκα, με βάση τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής του Μαρίνου Γαρνέλη και τη συνεπικουρία ή καλύτερα… τις ευλογίες, της κυβέρνησης. Ένεκα γαρ της καταγωγής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την περιοχή του Αθαμανίου των Κεντρικών Τζουμέρκων, ο στόχος που έχει τεθεί στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, έχει μπει στις ράγες της υλοποίησης…

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα πρώτα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων, ως  δικαιούχων ελεύθερης διέλευσης, συγκεκριμένων ομάδων πολιτών και αφορά τους μετωπικούς σταθμούς:

Φέτα Ηπείρου με γάλα Σαρδηνίας…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ένας νόμος που δε λειτουργεί ακόμα, αν και ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες. Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε γάλα με αθρόες εισαγωγές πρώτης ύλης από το εξωτερικό, για να αυξήσουν την παραγωγή της φέτας. Και στη μέση οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν την τιμή του προϊόντος τους να κατακρημνίζεται, αντιστρόφως ανάλογα με το κόστος παραγωγής τους που εκτοξεύεται σταθερά αλλά σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Οικονομικά κίνητρα σε ιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε επιπλέον 13 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στους νομούς Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Φωκίδας, Άρτας και Ιωαννίνων, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Στο μέσο του καταχείμωνου, κάποιοι μπορεί να έβαλαν για δεύτερη φορά από τον περασμένο Νοέμβρη, πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί δε διαθέτουν εναλλακτικές για να ζεστάνουν το σπίτι τους, ωστόσο η χρονική στιγμή που διανύουμε δεν πτοεί κανέναν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να τρέξει να εκδώσει την υπουργική απόφαση που καθορίζει τα κριτήρια για την διανομή του «κουτσουρεμένου» κατά το ήμισυ, επιδόματος θέρμανσης για το 2017-2018. Καλή άνοιξη… υπολογίζει η κυβέρνηση να δώσει το επίδομα θέρμανσης…

Τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων που προέκυψε από τη συνεργασία των παρατάξεων «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» και «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» των Δημήτρη Δημητρίου και Γιάννη Μήτση αντίστοιχα, παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι δύο επικεφαλής.

Η Άρτα θέλει «ΠΙΝΔΟ»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Η αλλαγή στο τιμόνι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας φέρνει πιο κοντά τους συνεταιριστές των Νομών Άρτας και Ιωαννίνων…

Τα πράγματα στη θέση τους έρχεται να βάλλει ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με μια τροποποίηση της δικής του υπουργικής απόφασης για τη μερική απαλλαγή κατοίκων από τα διόδια της Εγνατίας Οδού σε περιοχές όπως οι Νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας με τα διόδια του Δροσοχωρίου και της Τύριας αντίστοιχα, η οποία πήρε ημερομηνία ΦΕΚ στις 15 Δεκεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Με αυξημένες εξουσίες στο σχήμα της νέας Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, θα βρίσκεται για το χρόνο που θα ασκήσει χρέη προέδρου του ο επικεφαλής της, η παράταξη «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο», του Γιάννη Μήτση.

Το τσίπουρο που παράγουμε… νόμιμα

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η αποστακτική περίοδος και οι τελωνειακές αρχές «κάνουν ταμείο» για τον απολογισμό της φετινής χρονιάς.

Δηλώστε και γλιτώστε διόδια (για λίγους μόνο)!

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ξεκίνησε από την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για την απαλλαγή από τα τέλη της Εγνατίας Οδού των δημοτών που είχαν ανακοινωθεί βάσει της υπουργικής απόφασης Σπίρτζη από τα τέλη Νοεμβρίου.

Σε λειτουργία βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου, τα διόδια του σταθμού Παμβώτιδος ή αλλιώς διόδια του Δροσοχωρίου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση Σπίρτζη - Τσακαλώτου βρίσκεται από την Πέμπτη σε πλήρη ισχύ για τα δεύτερα διόδια εντός ορίων του Νομού Ιωαννίνων, μαζί με τους νέους επίσης, σταθμούς Ευζώνων, Μέστης και Ιεροπηγής.

Πρόεδρος μέχρι το Μάρτιο του 2019 θα παραμείνει ο Γιάννης Μήτσης, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» μετά τις εκλογές της 2ας και 3ης Δεκέμβρη και μετά τη συμφωνία της παράταξής του με την «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» του Δημήτρη Δημητρίου για συνεργασία στο σχηματισμό της νέας διοίκησης, συμφωνία που επικυρώθηκε και τυπικά το απόγευμα της Πέμπτης, με τη σχετική ψηφοφορία στην πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας διοίκησης.

Ψιλό γαζί μας δουλεύει ο Σπίρτζης με τις απαλλαγές από τα τέλη των διοδίων που διαφήμισε προ ημερών… Το μόνο που κατάφερε είναι να διχάσει την Ήπειρο, ανάμεσα από τη μια, σε αυτούς που θα διέρχονται δωρεάν τα διόδια του Δροσοχωρίου και του Μαλακασίου (οι δημότες Μετσόβου) και τα διόδια της Τύριας (όλοι οι πολίτες της ΠΕ Θεσπρωτίας) και σε εκείνους που θα πληρώνουν κανονικά τέλη, αν και κάνουν τις ίδιες αποστάσεις αλλά αντίστροφα, με όλους τους προηγούμενους.

Tην ανάγκη των συνεργειών μεταξύ των φορέων του τουρισμού, μεταξύ τους, και των φορέων του τουρισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την πολιτεία, υπογράμμισε από τα Γιάννενα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το Δ(Ζ-)ΕΝ του Ζαγορίου...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

ΤΟ Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (ΖΕΝ) για όσους δεν το γνωρίζουν, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι μία συλλογική πρωτοβουλία που προέκυψε στην περιοχή, μέσα από τη συνεργασία μίας ομάδας επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση και τις δραστηριότητες αναψυχής, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία μίας ποιοτικής πρότασης τουρισμού και πολιτισμού για το ευρύτερο Ζαγόρι. Είναι άνθρωποι από τα Γιάννενα αλλά και κάποιοι από περιοχές όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη που επένδυσαν στον τουρισμό του Ζαγορίου.

Για 42 ψήφους έχασε την αυτοδυναμία η παράταξη "Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη" του Δημήτρη Δημητρίου στις εκλογές του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Μια ακριβώς εβδομάδα, πριν από τις επιμελητηριακές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ολόκληρη τη χώρα, οι επικεφαλής των τριών συνδυασμών που κατεβαίνουν στις εκλογές για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του εμπορο-βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, παρουσιάζουν τις προγραμματικές θέσεις τους, για τις οποίες ζητούν να αξιολογηθούν από τους επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στους «Νέους Αγώνες», οι Γρηγόρης Γκίκας (Ισχυρό Επιμελητήριο), Δημήτρης Δημητρίου (Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη) και Γιάννης Μήτσης (Ανεξάρτητο Επιμελητήριο) ξεδιπλώνουν το όραμά τους, απαντώντας σε πέντε ερωτήσεις. Σε πολλά προγραμματικά σημεία συμφωνούν, οι δύο κρίνονται και για το μέχρι σήμερα έργο τους στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ο τρίτος δοκιμάζεται για πρώτη φορά.

«Πετάει» ο «Βασιλεύς Πύρρος» (video)

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, αναφορικά τα αποτελέσματα της αποστολής στην Κύπρο, από την οποία η σπουδαιότερη είδηση ήταν η δρομολόγηση δύο αεροπλάνων την εβδομάδα προς τα Γιάννενα, από την Αμερικανικών συμφερόντων, κυπριακή αεροπορική εταιρεία TUS, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννιτών έπλεξαν το εγκώμιο της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων. Και δεν το έκαναν από ευγένεια ή από υποχρέωση, γιατί στο κάτω – κάτω, οι επιτυχίες οι συνδεόμενες με τον τουρισμό της περιοχής μας αφορούν κυρίως τον κλάδο των ξενοδόχων, αλλά από συναίσθηση της χωρίς φανφάρες δουλειάς που προσέφερε τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, η Ένωση Ξενοδόχων για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων.

Καλά τα πανηγύρια για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, αλλά οι υποχρεώσεις της πολιτείας να τελειώσει το θέμα με τον ανεφοδιασμό των
αεροσκαφών, καλώς και δε λησμονείται από τις τοπικές αρχές…

Μια χρονική στιγμή με συμβολισμούς, επέλεξε η διοίκηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» να επικοινωνήσει με το κοινό της περιοχής, δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στέλνοντας και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την τοπική οικονομία, την οποία στηρίζει η επιχείρηση.

Πέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το φθινόπωρο που η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» άλλαξε χέρια, όπως μας θύμισε την Δευτέρα, ο αναπληρωτής CEOτης επιχείρησης Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Ήταν φθινόπωρο του 2012, όταν η τρικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ολοκλήρωνε την πρώτη της ιδιωτικοποίηση που δεν περιλαμβάνονταν ασφαλώς, σε κανένα πακέτο προαπαιτούμενων…

Για ταύτιση με τις μεγάλες εταιρείες εμφιάλωσης και τα λοιπά, ξενοδοχειακά, επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής, κατηγορούν τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων, με κοινή τους δήλωση οι παρατάξεις ΔΡΑΣΥ και ΑΡΠΗ που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

700 στρέμματα γης για την ανάπτυξη βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, συν 300 στρέμματα ακόμα για ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) προτείνει η Ήπειρος στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της εκπόνησης σχεδίου για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πάρκων ανά την επικράτεια.

Η οικονομία προδίδει την Περιφέρεια Ηπείρου

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Διπλά αισιόδοξος για νίκη στο δικαστικό πεδίο της αντίκρουσης της υπουργικής απόφασης λειτουργίας των διοδίων στο Δροσοχώρι μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας αφενός και αφετέρου για την εκλογική νίκη της παράταξής του στις επόμενες εκλογές, με όποιο νόμο και αν γίνουν, χωρίς απόπειρες συναινετικού λόγου και εύρεσης κοινού τόπου στα μικρά ή μεγάλα… εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Με την ανακοίνωση του συνδυασμού του Γιάννη Μήτση, ολοκληρώνεται και η πρώτη μάχη των εντυπώσεων για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, καθώς η εικόνα ενός γεμάτου ψηφοδελτίου είναι ένα ισχυρό χαρτί αλλά όχι το άπαν - ουκ εν τω πολλώ το εύ, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι...

Η... ισχύς του «Ισχυρού Επιμελητηρίου»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Το «Ισχυρό Επιμελητήριο», την παράταξη που αναφέρεται στον χώρο της Κεντροδεξιάς και η οποία έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα θετικό «νεύμα» από το Μοσχάτο για τις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου, στο Νομό Ιωαννίνων, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο επικεφαλής της, πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας.

Μάλλον απροετοίμαστη εμφανίστηκε η δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου στο Δήμο Ζίτσας, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, για την έγκριση των ανταποδοτικών τελών και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού απέσυρε τις εισηγήσεις της για τις δύο από τις τρεις κατηγορίες τελών που επρόκειτο να αποφασιστούν χθες.

Τη στρατηγική επιλογή στήριξης της επιχειρηματικότητας μέσω της μείωσης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, κάνει η υπό τον Θωμά Μπέγκα δημοτική αρχή των Ιωαννίνων στον τρίτο προϋπολογισμό που συντάσσει, σε αυτή τη φάση της θητείας της.

«Έμφαση στους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» είναι ο τίτλος του 3ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να καταδειχθεί ότι η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα.

Τα χαρακτηριζόμενα από τις φορολογικές και διωκτικές οικονομικές αρχές ως «μερικώς εικονικά» τιμολόγια εταιρείας που δήλωνε ως έδρα τη Μεγάλη Βρετανία αλλά που διαδικτυακά έβρισκε πελάτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν πλημμυρίσει και την αγορά των Ιωαννίνων, τις τελευταίες ώρες.

Πάει Αθήνα η Τράπεζα Ηπείρου (βίντεο)

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Με ικανοποίηση έχει γεμίσει τους ανθρώπους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, η πολλαπλή αναφορά από κυβερνητικά χείλη, στα επιτεύγματα του τοπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Μια από τις λίγες φορές που ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Dulacτο βράδυ της Τρίτης, ήταν όταν αναφέρθηκε στις πληρωμές των αγροτών από τις τακτικές επιδοτήσεις τους…

Σχετικά φτωχή σε τεκμηρίωση εμφανίζεται να είναι η πρόταση που θα καταθέσει σήμερα στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο» το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Τα πρώτα 15 ονόματα του ψηφοδελτίου ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο επικεφαλής της «Κίνησης Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» Δημήτρης Δημητρίου, ενόψει των εκλογών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για νέα διοίκηση.

Σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών για τις επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών θα προχωρήσει με τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς η δημοτική αρχή.

Την εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ιωαννιτών για την υπόθεση της εταιρείας «Ζαγόρι», σχετικά με το πρόστιμο που επιβάλλουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών στη βιομηχανία εμφιάλωσης, αναμένει η δημοτική αρχή, προκειμένου να εισηγηθεί το θέμα σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το επίδομα θέρμανσης και η Α΄ Ζώνη…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Από την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα της τιμής στην οποία θα πωλείται αυτό το χειμώνα το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς την Παρασκευή, ημέρα της επίσημης έναρξης διάθεσης του καυσίμου, άρχισε να γίνεται ο εφοδιασμός των πρατηρίων…