Top Social

Σε λειτουργία μπήκε από χθες Πέμπτη, στο portal του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr) η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των δανειοληπτών, στους οποίους χορηγήθηκε δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ή απέκτησαν σπίτι.

Η απάντηση σε ερώτηση τίτλου θέματος της προηγούμενης εβδομάδας των «ΝΑ» είναι πως «Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν η SiliconValleyτης Ελλάδας»…

Την απάντηση στο ρητορικό ερώτημα του προηγούμενου θέματός μας, έδωσε μιλώντας στους «ΝΑ», ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της P&IAGκ. Βασίλης Τριάδης που αυτές τις μέρες βρίσκεται στα Γιάννενα για το ετήσιο meeting (annualcongress) των στελεχών της Γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας, με τις 11 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο.

Μια επικερδής εξαγορά…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Πληροφορίες για την εξαγορά της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου αρχίζουν να διαρρέουν μέρα με τη μέρα, μετά το τυπικό «σφράγισμα» της διαδικασίας αγοραπωλησίας του εργοστασίου του Κεφαλοβρύσου στον όμιλο «Χαλκόρ – Βιοχάλκο» του ομίλου Στασινόπουλου.

Το Κεφαλόβρυσο και ο ελληνοτουρκικός "πόλεμος"

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ούτε… κόμμα από τις συμφωνίες και δεσμεύσεις των «τρισκατάρατων», «μνημονιακών», «προσκυνημένων», «νενέκων» και «δοσίλογων» δε θέλησε ή έστω δεν προσπάθησε να αλλάξει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτά τα τρία και κάτι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας. Τα παραδείγματα ασφαλώς, είναι άπειρα…

Το σημείωμα τούτο ωστόσο, έχει ως αφορμή μια υπόθεση, στην οποία η συγκυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015, έδειξε τη διάθεση να ανατρέψει δρομολογημένες αποφάσεις, σώζοντας από την ιδιωτικοποίηση μια κρατική βιομηχανία.

Μπορούν τα Γιάννενα να γίνουν η Silicon Valley της Ελλάδας;

Όχι στη λογική που υπόσχεται ο Νίκος Παππάς να μετατρέψει την Πάτρα σε ελληνική έδρα της τεχνολογικής καινοτομίας ή ο Δημήτρης Μάρδας να φτιάξει το θερινό Νταβός σε κάποιο έρημο ελληνικό νησί. Αλλά με όρους πραγματικών επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής…

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και Fraport: Δρόμοι παράλληλοι

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα, γύρω από το θέμα της επαπειλούμενης αποστροφής του ενδιαφέροντος της αεροπορικής εταιρείας TUSAir, για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος», συνέπεσαν με την αιφνιδιαστική κίνηση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να ακυρώσει τα εσωτερικά της δρομολόγια στην Ελλάδα από την 1η Ιουνίου, με εξαίρεση τις πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη.

Με συντονισμένο τρόπο, Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου διέψευσαν την Τετάρτη, τη φημολογία περί δικής τους εμπλοκής και ευθύνης στο παρουσιαζόμενο ως «ναυάγιο» της TUSAir και των σχεδίων της αεροπορικής εταιρείας με έδρα την Κύπρο, να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο από το Τελ Αβίβ προς τα Γιάννενα.

Καμιά συμφωνία δεν υπήρξε για να… χαλάσει, απάντησαν και οι δύο φορείς την Τετάρτη, κι ενώ η όλη παραφιλολογία έπαιζε επί περίπου δύο 24ωρα.

«Τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (ΦΔΛΠ) μεταφέρθηκαν σε νέα διεύθυνση». Το ίδιο μήνυμα δεν είναι η πρώτη φορά που αποστέλλεται από το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, κατά τα τελευταία χρόνια…

«Ναι» υπό όρους στην αδειοδότηση των σεισμικών ερευνών για τα 15 χλμ. των δημοτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Σουλίου, είπε το βράδυ της Δευτέρας, το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου.

Στη βάση της εισήγησης της Δημάρχου Σταυρούλας Μπραΐμη – Μπότση, το δημοτικό συμβούλιο έβαλε μια σειρά από όρους για την αδειοδότηση και άναψε το «πράσινο» φως μόνο για το πρώτο στάδιο των σεισμικών ερευνών.

Ο ΟΠΕΚΑ αυτοσυστήνεται…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ο νεοσύστατος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) είναι ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η πρώτη δημόσια παρουσίαση του οργανισμού για την Ήπειρο, έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την υπεύθυνη.

Τι συμβαίνει με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Εξαρχής λέμε, απαντώντας στην ερώτηση του τίτλου και για να μη προκαλούνται παρερμηνείες, πως δε συμβαίνει απολύτως τίποτα το ανησυχητικό…

Από την περασμένη Δευτέρα ωστόσο, μια δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο μια διαφωνίας του με τον Υπουργό Οικονομικών, στο πάνελ εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας, τροφοδότησε διαφόρων ειδών σενάρια για το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών. Κι επειδή μια από τις πιο δυνατές συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν απομείνει στη χώρα, είναι η Τράπεζα Ηπείρου, έχει αξία να δούμε τι συμβαίνει σήμερα, στον ενεργό τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ως έχουμε υποχρέωση, την παρακάτω ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ιωαννίνων Λευτέρη Αραμπατζή αναφορικά με το θέμα της αδειοδότησης των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Σε απάντηση των «Δηγμάτων» της Τρίτης και όχι μόνο, ο κ. Αραμπατζής υποστηρίζει πως ο Σύνδεσμος των εγκατεστημένων έκανε παν τι το δυνατό για να αποτρέψει την αδειοδότηση των πέντε μονάδων που θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή, εφόσον και όταν λειτουργήσουν, με τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων, υπολειμμάτων γάλακτος, ενσιρώματος κτλ.

Οι Γιαννιώτες παραγωγοί φτιάχνουν ομάδες...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Με σχετική καθυστέρηση η Ήπειρος έρχεται να αξιοποιήσει το συνεταιριστικό νόμο και την πρόβλεψή του για συγκρότηση ομάδων παραγωγών, υπό τη σκέπη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ως σήμερα, στην Ήπειρο δεν είναι περισσότερες από τρεις οι ομάδες παραγωγών που έχουν συσταθεί και βρίσκονται όλες στην Πρέβεζα, ασχολούμενες με τα ακτινίδια και τα κηπευτικά.

«Ταλαιπωρώ κατ’ οίκον» ή «Εξοικονομώ κατ’ οίκον (ανοχής)» ήταν μερικές από τις προτάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, για την ονομασία του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» που τόσο πολύ αναμένονταν από τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και από πολίτες που επιθυμούν να πάρουν μια κάποια επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Το αποτέλεσμα βέβαια, της ανοργανωσιάς και της προχειρότητος με την οποία λειτούργησε και γι’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών. Στην πρώτη απόπειρα το σύστημα έπεσε και δόθηκε παράταση στην έναρξη του προγράμματος, με την υποβολή προτάσεων να μετατίθεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ανά περιφέρεια, ώστε να αποφευχθεί το κρασάρισμα του συστήματος. Ούτε αυτό δούλεψε όμως, όπως φαίνεται, γιατί η Ήπειρος για παράδειγμα, θα υπέβαλε αιτήσεις από την Δευτέρα 19 Μαρτίου αλλά ούτε μια μέρα δεν κράτησε το θαύμα…

Ένα «μέτωπο» που άργησε δυο μήνες…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

«Έντονη η αντίδραση» του Δημάρχου Ζίτσας, «αδιαφανής και ύποπτη» η υπογραφή του Β. Μιχελάκη… ήταν δύο χαρακτηριστικές φράσεις στα αντίστοιχα δελτία τύπου που εξέδωσαν ο Δήμος Ζίτσας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (ΣΕΒΙΠΙ) για την έγκριση της ΑΕΠΟ της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Οι δύο φορείς από την αντίδρασή τους, κρίνεται πως αιφνιδιάστηκαν, γιατί όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΣΕΒΙΠΙ, «Μετά την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, το προφανές ήταν να «παγώσουν» οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή».

Τη συσπείρωση των παραγωγών αλλά και του ελληνικού καταναλωτικού κοινού γύρω από το στόχο της προάσπισης της ελληνικότητας της φέτας, επιδιώκει ο λεγόμενος «Όμιλος Φίλων Φέτας», μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από επιστήμονες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Η εν λόγω οργάνωση βρίσκονταν πίσω από την ημερίδα για τις διακρατικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, η οποία διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή πολλών παραγωγών.

Και τώρα, τι;

Η πρώτη άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, υπογράφηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειο Μιχελάκη και πλέον, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να αδειοδοτηθούν και οι άλλες τέσσερις αντίστοιχες μονάδες ισχύος 2MWέκαστη – συνολική ισχύς των πέντε μονάδων τα 10 MW– και να μετατραπεί η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων στο μεγαλύτερο «πάρκο» βιομάζας παγκοσμίως…

Τις δικές του απαντήσεις έδωσε στα όσα του καταλογίζουν οι της πλευράς της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση (βίντεο εδώ), ο κ. Πεβερέτος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συνένωσης όλων των δυνάμεων για την συγκρότηση μιας και μόνης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, γιατί έτσι όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, οδεύουμε σε διάσπαση του χώρου και αποδυνάμωση της όποιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης υπογραφεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έκκληση για ενότητα όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο της παραγωγής φέτας, απευθύνει μέσω του blogμας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, ενόψει της εκδήλωσης για τις διακρατικές συμφωνίες CETAκαι ΕΕ - ΝΑ Αφρικής, το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου, 17/3.

Ο κ. Αποστολόπουλος που είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος του «Ομίλου Φίλων Φέτας» παρεμβαίνει στην κόντρα που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, της οποίας επίσης είναι και ο ίδιος μέλος του ΔΣ, και μερίδας πολιτικών αρχόντων από την άλλη, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με τη σύνθεση και τη λειτουργία της ΔΟΦ. Ο κ. Αποστολόπουλος απαντά στις αιχμές που διατυπώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας – εδώ – κατά της διοργάνωσης της εκδήλωσης του Σαββάτου, χωρίς πάντως να διαψεύδει κάτι από τα όσα υποστηρίξαμε.

«Βουτιά» 12 λεπτών έκαναν μέσα σε μία εβδομάδα οι τιμές αναφοράς που δίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο τιμών για τα καύσιμα, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αυτό κατήγγειλε την Τετάρτη το μεσημέρι ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τσίκαρης, δηλώνοντας παράλληλα δικαιωμένος για την αποκάλυψη με την ιδιότητα του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αυτής της επιβαρυντικής για τους προϋπολογισμούς των δημοσίων φορέων, διαφοράς τιμών ανάμεσα στην Ήπειρο και το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

H ανάπτυξη περνά πρώτα απ' τους "μεγάλους"

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Την αισιόδοξη προοπτική της ελληνικής οικονομίας που διαγράφεται μπροστά μας, στο παρόν και το άμεσο μέλλον και η οποία όμως, δεν αγγίζει ακόμα τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, παρά μόνο τις μεγάλες οικονομικές μονάδες της χώρας μας, περιέγραψαν τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που μετείχαν στη διοργάνωση το απόγευμα της Τετάρτης, με πρωτοβουλία της τράπεζας, ειδικά για τα Γιάννενα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας.

Πίεση σε δύο επίπεδα πρόκειται να ασκήσει ο Βασίλης Τσίκαρης στην Περιφέρεια Ηπείρου, για το θέμα της προμήθειας των καυσίμων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Το θέμα ανέδειξε ο ίδιος, ως Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος προ εβδομάδος. Ακολούθησε δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, η ανακοίνωση της Περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» που ήλθε να δώσει περισσότερο πολιτικό βάρος στις αιχμές του Διοικητή του ΠΓΝΙ και έθεσε δημόσια ερωτήματα που αφορούν το σύνολο των δημόσιων φορέων, οι οποίοι προμηθεύονται καύσιμα, με διαδικασίες στις οποίες έχει καθοριστικό ρόλο με τον ορισμό των τιμών αναφοράς, η Περιφέρεια Ηπείρου.

Μπρος έχει βάλλει τα προεκλογικά σχέδια των δύο παρατάξεων που την απαρτίζουν, η συμμαχική διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Τα μέλη των παρατάξεων «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» και «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» έχουν σηκώσει μανίκια από την πρώτη στιγμή έναρξης της νέας επιμελητηριακής θητείας και στο πλαίσιο του καλού και ξεκάθαρου κλίματος συνεργασίας που διακρίνει τη σχέση των δύο παρατάξεων, έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση των ιεραρχημένων στόχων της νέας διοίκησης.

Ο Αποστόλου δεν θέλει αυτή τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ)!

Αυτό κατήγγειλε δημόσια για πρώτη φορά με ένταση, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της άρτι συσταθείσας ΔΟΦ, Γιάννης Βιτάλης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση (εδώ το βίντεο), με αφορμή την πρόσφατη δημόσια κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην Οργάνωση και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Τι σχέση τώρα, έχει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης; Οι έχοντες νου γνωρίζουν…

Επίσημο ερώτημα προς την Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπήρξε από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για το θέμα της έκδοσης της μέσης τιμής του πετρελαίου από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου, παρά μόνο προφορικές οχλήσεις. Αυτό διατείνεται η Περιφέρεια απαντώντας στις καταγγελίες του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλη Τσίκαρη για αναιτιολόγητη επιβάρυνση της τιμής που πληρώνουν για προμήθεια πετρελαίου οι φορείς του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή. «Όσες φορές ζητήθηκε προφορικά η άποψή μας από τις υπηρεσίες (Προμηθειών, Οικονομική Υπηρεσία κ.ά.), δόθηκε και η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε δύο μέρες μετά τις καταγγελίες του Διοικητή, η Περιφέρεια Ηπείρου. Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει κατ’ αρχάς, να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο προς την Περιφέρεια εφόσον αυτό υπάρχει, για να διαπιστωθεί ποιος λέει την αλήθεια.

Η διάρθρωση της επιχειρηματικότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δεν αλλάζει, όσο και αν το επιθυμούν οι μεγάλοι εθνικοί και πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να μονοπωλήσουν την αγορά. Αυτό το μήνυμα έστειλε από τα Γιάννενα, ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στο πλαίσιο της παρουσίας του για την παρουσίαση προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση.

Καταγγελία με σημαντικές πολιτικές διαστάσεις που πρέπει να διερευνηθούν, έκανε κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης, αναφορικά με τον τρόπο της προμήθειας καυσίμων όλων των δημοσίων υπηρεσιών, μέσω διαγωνισμών που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Μέχρι προ ημερών, το νοσοκομείο προμηθεύονταν πετρέλαιο για τις ανάγκες του – κίνησης και όχι θέρμανσης, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος – και με τον παλιό διαγωνισμό που επεκτάθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα, πλήρωνε αρκετά παραπάνω χρήματα από ότι θα πληρώνει στο εξής.

 

Τέλη Ιουνίου 2017, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ο Αλ. Καχριμάνης χαιρέτιζε την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), ενώπιον των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και του προέδρου τους Χρήστου Αποστολόπουλου, που συμφωνούσαν στις διαδικασίες για την υπογραφή του σχετικού καταστατικού ίδρυσης της οργάνωσης, με στόχο την προστασία της φέτας.

Βάσιμες ελπίδες επίλυσης του χρόνιου προβλήματος της ρύθμισης των άτοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έλαβαν από την ΑΤΕ πριν από δέκα και πλέον χρόνια, παραγωγοί και πτηνοτρόφοι, δίνει η δρομολόγηση ψήφισης ρύθμισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων κατά πλειοψηφία, η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών για την επιβολή προστίμου ύψους σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, για την έλλειψη άδειας εμπορίας πόσιμου ύδατος.

Ήταν η δεύτερη πράξη μιας υπόθεσης που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέληξε στην αντίστοιχη καταψήφιση της εισήγησης της πλειοψηφίας του Δήμου για την επιβολή προστίμου 1,4 εκατ. ευρώ, για τον ίδιο λόγο, στην «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» του Πέτρου Σεπετά.

Ντεμπίνα και μαυροδάφνη στο ίδιο "ποτήρι"...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Με τέσσερα όπλα, ονόματα βαριά στην ελληνική οινοποιητική παραγωγή βγαίνουν στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στην εγχώρια αγορά κρασιού, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Αχαΐας, ΖΟΙΝΟΣ και ΠΑΤΡΑΙΚΗ.

Έχω εκφραστεί επανειλημμένως θετικά και αρνητικά, για πτυχές της υπόθεσης έρευνας και ακολούθως, πιθανώς, εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Κατά το διάστημα, πριν και μετά, τις δύο ενημερωτικές συναντήσεις σε Ζαγόρι και Βουτσαρά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στα συν και τα πλην, στους προβληματισμούς τους λογικούς και τους ακραίους, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών μας, γύρω από το κεφάλαιο «πετρέλαια στην Ήπειρο». Εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ μερικά δείγματα γραφής… μου.

Σε πανηγυρικό τόνο ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών, χρεώνει την επαναλειτουργία των δεξαμενών καυσίμων στο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υποδομών.

Μία ακόμα χρονιά, με αρνητικό ισοζύγιο στις εγγραφές και διαγραφές μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), για το Νομό Ιωαννίνων.

Πολιτική ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας επιθυμεί να διαμορφώσει για το έτος 2018, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα και όπως είχε διακηρύξει προ των εκλογών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, η διαμόρφωση αυτής της πολιτικής θα γίνει σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και της διοίκησης του τοπικού Επιμελητηρίου.

Το γνωστό σεισμολόγο Άκη Τσελέντη «καρφώνουν» μέλη της πρωτοβουλίας «Σώστε την Ήπειρο – Όχι στη χερσαία εξόρυξη πετρελαίων», με σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες αντικρούει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, προαναγγέλλοντας και προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευθεί.

Καταργείται η σφραγίδα προέλευσης στα κρέατα (;)

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τη ζωή καταναλωτών και κρεοπωλών δυσκολότερη, πρόκειται να κάνει εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας μας, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα αναγραφής της χώρας προέλευσης των κρεάτων.

Οι θεωρίες συνωμοσίας των αρχόντων μας...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ετέθη δημόσια στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, το θέμα της επιστολής του Ισραηλινού Sivan Zamir, ιδιοκτήτη και διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου τουριστικού ιστοτόπου και διαδικτυακής πύλης στο Ισραήλ, του www.greece-islands.co.il με το οποίο, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας απειλεί να σταματήσει την προβολή του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων στην πατρίδα του, αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Τουρισμού, προς την κυβέρνηση, με την οποία θα επισημαίνονται οι κίνδυνοι αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και άρα, βλάβης στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Ψάχνουμε εκτιμητές αντικειμενικών αξιών… Στοπ!

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία ορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων λόγω του ανύπαρκτου ενδιαφέροντος επαγγελματιών να λάβουν μέρος στην πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών που υπόκειτο σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.

«Ουδεμία σχέση, ουδεμία όχληση, ουδέν σχέδιο» για παράδοση των ποσοτήτων κουτσουλιάς των συνεργαζόμενων με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» στις πέντε εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τη μεγάλη επένδυση παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων…

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 ελήφθη η απόφαση της μητρικής εταιρείας… Μια γερμανική πολυεθνική, με παρουσία σε δεκάδες χώρες του κόσμου, επέλεξε τα Ιωάννινα για να επεκταθεί και στην Ελλάδα, και μέσω της χώρας μας, να στοχεύσει στην αγορά των Βαλκανίων και των προς ανατολάς μας χωρών.

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία Λογισμικού και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού P&I (Personal & Informatik) AG, δημιουργώντας τη νέα θυγατρική της με την επωνυμία P&I Ελλάς ΕΠΕ, είναι μια από τις πολυεθνικές που λειτουργούν στη χώρα μας όχι με έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά την Ήπειρο.

Την εκτίμηση ότι δε μπορεί να είναι βιώσιμη η επένδυση των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων που έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, έκανε το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κληθείς να σχολιάσει το θόρυβο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Δήμο Ζίτσας.

Πότε θα μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ώστε να έχουν κάθε δικαίωμα να ασκούν σκληρή κριτική…

Θα μπορούσα δηλαδή, να ανήκω στη σχολή εκείνων που δεν πληρώνουν εδώ και χρόνια λογαριασμούς νερού και όταν τους κόβει την υδροδότηση η ΔΕΥΑΙ, αρχίζουν να βρίζουν τους πολιτικούς υπευθύνους της… Επιλέγω εγώ αντίθετα, να πληρώνω στην ώρα τους, τους λογαριασμούς μου, για να μπορώ άνετα να βρίζω το «μαγαζί» που λέγεται Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ δείχνουν πως όντως, το πρόβλημα της διακίνησης αιγοπρόβειου γάλακτος από κοινοτικές χώρες – ή απλά της εισαγωγής – προς την Ήπειρο, είναι μικρό. Πολύ μικρό…

Απορρίπτει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου για την επιβολή προστίμου ύψους 974.863,41 ευρώ, στην εταιρεία «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» λόγω μη ύπαρξης άδειας εμπορίας ύδατος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Έληξε όπως είχε προδιαγραφεί ο διαγωνισμός εκποίησης της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου (ΜΒΗ) πηγαίνοντας στον όμιλο «Χαλκόρ-Βιοχάλκο».

Για απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που δικαιώνει τις εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πέντε μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φορέων για το Περιβάλλον του Δήμου Ζίτσας.

Ένα γάλα για... μικρά μπουκαλάκια

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τον τίτλο της μόνης πιστοποιημένης και απόλυτα καθετοποιημένης μονάδας στη χώρα με αντικείμενο την παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας καθώς και άλλων προϊόντων με βασική πρώτη ύλη το γάλα γαϊδούρας, κατέχει η "Φάρμα Μετσόβου" που βρίσκεται στη Χρυσοβίτσα του Δήμου Μετσόβου.

xatziefraimidis1ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ

Πρώτος πήρε το λόγο ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου(με την παράταξη Αργύρη), πρώην δήμαρχος Κόνιτσας επισημαίνοντας την ανάγκη η τοπική κοινωνία να παλέψει με ενιαία θέση την υπόθεση της εκτροπής του ποταμού Αώου. Με την εκτροπή κι άλλης ποσότητας νερών από τον ποταμό θα αφαιρεθεί ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόρος από την περιοχή, σημείωσε.

Όσον αφορά τον Αμάραντο ανέφερε ότι Δήμοι από τους οποίους προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός (σήμερα Πωγωνίου, Ζίτσας) δεν ζήτησαν ποτέ τη μεταφορά νερού, διερωτώμενος για ποιον λόγο πληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου μία μελέτη ύψους 900 χιλ. ευρώ χωρίς να τεκμηριώνεται η ανάγκη μεταφοράς νερού.

Δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη κόστους – οφέλους για έργο, ενώ τα 106 εκ. ευρώ που αναμένεται να κοστίσει αφαιρούνται από άλλα έργα που έχει ανάγκη η Ήπειρος – συνέχισε- σημειώνοντας ότι δεν εξετάστηκαν και τυχόν διακρατικά προβλήματα που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηεφραιμίδη εάν το έργο υλοποιηθεί, η τιμολογιακή πολιτική για την ύδρευση των Δήμων που προβλέπεται να υδροδοτηθούν θα καθορίζεται αποκλειστικά από το Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος έχοντας την πλειοψηφία στο Σύνδεσμο Διαχείρισης, δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της Κόνιτσας.

sakkas1ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ

Τεχνικά στοιχεία για το έργο έδωσε ο Κώστας Σακκάς, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Από τον Αμάραντο σχεδιάζεται να μεταφερθούν μέσα από αγωγό 79 χλμ. στην πόλη των Ιωαννίνων 10 εκ. κυβ. μέτρα νερού ετησίως για να καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 2051 οι οποίες υπολογίζονται σε 17 εκ. κυβ. μέτρα νερού. Σήμερα το λεκανοπέδιο καταναλώνει  12 εκ. κυβ. μέτρα νερού με τα αποθέματα στην περιοχή της Κρύας να ανέρχονται σε 52 εκ. κυβ. μέτρα.

«Η όλη φασαρία γίνεται για πέντε εκ. κυβ. μέτρα νερού», ανέφερε προσθέτοντας ότι η πρόταση του παραρτήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι η διάνοιξη γεωτρήσεων σε περίπτωση που αυξηθούν οι υδρευτικές ανάγκες στο λεκανοπέδιο.

Η μελέτη μεταφοράς στηρίζεται σε αυθαίρετα συμπεράσματα και υποτιθέμενους κινδύνους, υπογράμμισε και χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι στη μελέτη δεν υπολογίζονται οι ανάγκες ύδρευσης της Κόνιτσας.  Ο κ. Σακκάς τόνισε ακόμη ότι  οι μελετητές υποστηρίζουν ως εναλλακτικό σενάριο τη μεταφορά νερού από τον Αώο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας (2004) τυχόν μεταφορά νερού από άλλη υδρολογική λεκάνη θα προκαλέσει άγνωστες συνέπειες στα οικοσυστήματα.

Όπως είπε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία η μεταφορά νερού από μία υδρολογική λεκάνη σε μία άλλη επιτρέπεται μόνον όταν υπάρχει παντελής αδυναμία κάλυψης των αναγκών, κάτι το οποίο στην περίπτωση του λεκανοπεδίου δεν συμβαίνει.

papadhmhtriou1ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Κάνοντας αναφορά στην έννοια του υδρολογικού ιμπεριαλισμού (ληστεία  των υδάτινων πόρων με στόχο το κέρδος και την κυριαρχία) ο Γιάννης Παπαδημητρίου, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ («ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο») επικαλέστηκε για την επάρκεια νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τη μελέτη Καρακίτσιου (2005) σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα της υπολεκάνης Κρύας είναι σχεδόν διπλάσια της αντλούμενης ποσότητας για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων. Παρόλα αυτά το πολιτικό σύστημα είναι πρόθυμο να σπαταλήσει χρήματα για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, σημείωσε κι επανέλαβε τη θέση ότι πρόκειται περί σκανδάλου αν λάβει κανείς υπόψη του τόσο το κόστος του έργου (106 εκ. ευρώ) όσο και της μελέτης (900 χιλ. ευρώ).

Όπως είπε υπάρχουν τρεις εικασίες για τον πραγματικό λόγο της προτεινόμενης μεταφοράς: να δοθεί ως προίκα το νερό στις ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης, να τροφοδοτήσει τα υδροβόρα γήπεδα γκολφ, να χρησιμοποιηθεί για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων. Κοινό σημείο στα τρία σενάρια είναι η θυσία του νερού στο βωμό του κέρδους, σημείωσε.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι μπορούν να καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες της Κόνιτσας με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ τάχτηκε υπέρ της αξιοποίησης των νερών από την ίδια την τοπική κοινωνία.

Χαρακτήρισε ακόμη ιδεολόγημα τη θέση ότι το νερό του Αμαράντου πάει χαμένο στη θάλασσα καθώς ο ρόλος ενός ποταμού είναι ακριβώς αυτός, να διατηρεί τον φυσικό κύκλο του νερού. Έκανε ακόμη αναφορά στην ανάγκη σύνδεσης με τα περιβαλλοντικά κινήματα τα οποία αναπτύσσονται στη γειτονική Αλβανία ώστε να δοθεί ένα μήνυμα παμβαλκανικής συνεννόησης και αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων (σχετική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Αυγούστου στο κάμπινγκ ενάντια στην εκτροπή του Αώου, στη Βωβούσα) τονίζοντας παράλληλα ότι στην Ήπειρο προχωρούν τα βήματα συντονισμού μέσα από το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων το οποίο συστάθηκε πέρυσι.

Προειδοποίησε ακόμη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα νερά και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής ο σχεδιασμός της ΔΕΗ (το 30% της οποίας ιδιωτικοποιείται με το πρόσφατο νομοσχέδιο) ο οποίος προβλέπει την κατασκευή τριών μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο Ελεύθερο, την Αγ. Βαρβάρα Σαραντάπορου και την Πυρσόγιαννη.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΩΟ

Ενημέρωση για την επιχειρούμενη εκτροπή του Αώου από τον Βωβούσα στα Γιάννενα έκανε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Protect Aoos, Παύλος Κοντογιάννης ο οποίος ξεκίνησε σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου περί ακραίων που αντιδρούν στη μεταφορά  νερού από τον Αώο διαφωνώντας τώρα και στη μεταφορά νερού από το Αμάραντο: κάποιοι φοβούνται από τις αντιδράσεις των πολιτών, σημείωσε.

kontogiannis1Ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε ότι δεύτερη εκτροπή των νερών του Αώου (ήδη λειτουργεί το φράγμα στις πηγές) θα επηρεάσει την οικολογική ισορροπία στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα και σε όλο τον ρου του ποταμού (όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου). Οι ίδιοι οι φορείς που συνέστησαν άνθρωποι όπως ο βουλευτής Στ. Καλογιάννης ο οποίος προωθεί την εκτροπή, δηλώνουν ότι θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη τη μικρή ποσότητα νερού του ποταμού στους θερινούς μήνες έθεσε το ερώτημα εάν όντως η ΔΕΗ αφήνει να ρέει η προβλεπόμενη ποσότητα από το υπάρχον φράγμα.

Στη θέση ότι τα νερά του Αώου χρειάζονται για τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας απάντησε ότι τα προβλήματα της λίμνης οφείλονται στην ελλιπή ανανέωση των υδάτων της και την έλλειψη οριοθέτησής της, γεγονός το οποίο σημαίνει πως χρειάζεται να αποκατασταθεί η επικοινωνία της με τις πηγές Μιτσικελίου και να σταματήσουν τα αυθαίρετα μπαζώματα και η καταπάτηση του αιγιαλού.

Όσον αφορά τη λειψυδρία επικαλέστηκε έγγραφο του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (2013) σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνονται μεγάλες διαρροές στο υπάρχον δίκτυο ύδρευσης.

Όσον για τη θέση ότι από την εκτροπή του Αώου θα προκύψει ενεργειακό όφελος ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε ότι αυτό θα είναι μηδαμινό υπενθυμίζοντας ακόμη τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2004 έως το 2014 μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας.

Καταλήγοντας μίλησε για προσπάθεια μετατροπής του νερού από δημόσιο φυσικό αγαθό σε καταναλωτικό προϊόν, εξέλιξη την οποία οι πολίτες πρέπει να αποτρέψουν.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας, απηύθυνε ο απερχόμενος δήμαρχος Κόνιτσας, Παναγιώτης Γαργάλας εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην εκτροπή του Αώου κι αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

Τη συζήτηση παρακολούθησαν δημότες της Κόνιτσας που αψήφησαν την προπαγάνδα περί διχασμού της τοπικής κοινωνίας όπως διαδίδουν ποικίλοι μηχανισμοί της περιφερειακής αρχής της Ηπείρου οι οποίοι επιχειρούν να καθησυχάσουν την τοπική κοινωνία πως δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση από τη μεταφορά νερού και την εκτροπή του Αώου προσπαθώντας παράλληλα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός με κάθε μέσο και κυρίως χωρίς ενημέρωση των πολιτών.

Την ανάκληση της πρόβλεψης του προϋπολογισμού της Ανώνυμης Εταιρείας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για απολύσεις προσωπικού μέσα στο 2018, ζητά το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών Ηπείρου – Κέρκυρας.

Η τυπική πράξη της έγκρισης με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της άδειας εγκατάστασης Σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων, έλυσε τον γόρδιο δεσμό στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» και πλέον το αεροδρόμιο της πόλης ξεπέρασε την έλλειψη του σταθμού ανεφοδιασμού των αεροσκαφών προκειμένου να μπορούν να κατεβαίνουν χωρίς πρόβλημα στα Γιάννενα αεροσκάφη κάθε είδους.

Μια «Στάλα» μπύρας από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων… (βίντεο)

Το όνομά της… «Στάλα». Το όνομά της προέρχεται από το μια ψιχάλα, μια στάλα βροχή ή μια στάλα μπύρα.

Ένα ακόμα… «μέτωπο» έρχεται να συστήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, σαν τα αντίστοιχα για τα διόδια κτλ., στην προσπάθεια να προστατευθεί ο ΠΟΠ χαρακτήρας της φέτας που κινδυνεύει από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.

Ουδεμία σχέση έχει με εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή φέτας η Ηπειρώτικη βιομηχανία «Καράλης ΑΕ». Αυτό τονίζει σε γραπτή απάντησή της σε παλιότερο δημοσίευμα μας με θέμα το υπαρκτό πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών, το οποίο ανέδειξαν κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Πρέβεζας, σε συνάντησή τους με κυβερνητικό βουλευτή λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2017. Η εταιρεία ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζει πως χρησιμοποιεί μόνο ηπειρωτικό γάλα για τα προϊόντα της.

Μπορεί να υπάρχει περιοχή των Ιωαννίνων που δεν χάρηκε ιδιαίτερα από το τουριστικό «μπουμ» των εορτών;

Υπάρχει… και είναι η περιοχή που εξακολουθεί να γεμίζει ημέρες όπως τα Σαββατοκύριακα ή οι γιορτές, αποκλειστικά από Γιαννιώτες πελάτες. Μιλάω για την Αμφιθέα και τα μαγαζιά της Ντραμπάτοβας.

Εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης χρήσεων δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ηγουμενίτσας, αναμένονται τις επόμενες μέρες, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο αγώνας των εργαζομένων της πρώην αλυσίδας σούπερ μάρκετ Καρυπίδης και νυν «Market In» συνεχίζεται, με αίτημα να γυρίσουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν, έχοντας πια και στα χέρια τους και την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου που τους δικαιώνει.

Οι… Άλπεις της Ηπείρου φιλοδοξούν να γίνουν μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, τα Κεντρικά Τζουμέρκα, με βάση τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής του Μαρίνου Γαρνέλη και τη συνεπικουρία ή καλύτερα… τις ευλογίες, της κυβέρνησης. Ένεκα γαρ της καταγωγής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την περιοχή του Αθαμανίου των Κεντρικών Τζουμέρκων, ο στόχος που έχει τεθεί στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, έχει μπει στις ράγες της υλοποίησης…

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα πρώτα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων, ως  δικαιούχων ελεύθερης διέλευσης, συγκεκριμένων ομάδων πολιτών και αφορά τους μετωπικούς σταθμούς:

Φέτα Ηπείρου με γάλα Σαρδηνίας…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ένας νόμος που δε λειτουργεί ακόμα, αν και ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες. Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε γάλα με αθρόες εισαγωγές πρώτης ύλης από το εξωτερικό, για να αυξήσουν την παραγωγή της φέτας. Και στη μέση οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν την τιμή του προϊόντος τους να κατακρημνίζεται, αντιστρόφως ανάλογα με το κόστος παραγωγής τους που εκτοξεύεται σταθερά αλλά σταδιακά τα τελευταία χρόνια.

Οικονομικά κίνητρα σε ιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε επιπλέον 13 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στους νομούς Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Φωκίδας, Άρτας και Ιωαννίνων, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Στο μέσο του καταχείμωνου, κάποιοι μπορεί να έβαλαν για δεύτερη φορά από τον περασμένο Νοέμβρη, πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί δε διαθέτουν εναλλακτικές για να ζεστάνουν το σπίτι τους, ωστόσο η χρονική στιγμή που διανύουμε δεν πτοεί κανέναν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να τρέξει να εκδώσει την υπουργική απόφαση που καθορίζει τα κριτήρια για την διανομή του «κουτσουρεμένου» κατά το ήμισυ, επιδόματος θέρμανσης για το 2017-2018. Καλή άνοιξη… υπολογίζει η κυβέρνηση να δώσει το επίδομα θέρμανσης…

Τη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων που προέκυψε από τη συνεργασία των παρατάξεων «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» και «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» των Δημήτρη Δημητρίου και Γιάννη Μήτση αντίστοιχα, παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι δύο επικεφαλής.

Η Άρτα θέλει «ΠΙΝΔΟ»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Η αλλαγή στο τιμόνι του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας φέρνει πιο κοντά τους συνεταιριστές των Νομών Άρτας και Ιωαννίνων…

Τα πράγματα στη θέση τους έρχεται να βάλλει ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με μια τροποποίηση της δικής του υπουργικής απόφασης για τη μερική απαλλαγή κατοίκων από τα διόδια της Εγνατίας Οδού σε περιοχές όπως οι Νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας με τα διόδια του Δροσοχωρίου και της Τύριας αντίστοιχα, η οποία πήρε ημερομηνία ΦΕΚ στις 15 Δεκεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Με αυξημένες εξουσίες στο σχήμα της νέας Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, θα βρίσκεται για το χρόνο που θα ασκήσει χρέη προέδρου του ο επικεφαλής της, η παράταξη «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο», του Γιάννη Μήτση.

Το τσίπουρο που παράγουμε… νόμιμα

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η αποστακτική περίοδος και οι τελωνειακές αρχές «κάνουν ταμείο» για τον απολογισμό της φετινής χρονιάς.

Δηλώστε και γλιτώστε διόδια (για λίγους μόνο)!

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ξεκίνησε από την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για την απαλλαγή από τα τέλη της Εγνατίας Οδού των δημοτών που είχαν ανακοινωθεί βάσει της υπουργικής απόφασης Σπίρτζη από τα τέλη Νοεμβρίου.

Σε λειτουργία βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου, τα διόδια του σταθμού Παμβώτιδος ή αλλιώς διόδια του Δροσοχωρίου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση Σπίρτζη - Τσακαλώτου βρίσκεται από την Πέμπτη σε πλήρη ισχύ για τα δεύτερα διόδια εντός ορίων του Νομού Ιωαννίνων, μαζί με τους νέους επίσης, σταθμούς Ευζώνων, Μέστης και Ιεροπηγής.

Πρόεδρος μέχρι το Μάρτιο του 2019 θα παραμείνει ο Γιάννης Μήτσης, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» μετά τις εκλογές της 2ας και 3ης Δεκέμβρη και μετά τη συμφωνία της παράταξής του με την «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» του Δημήτρη Δημητρίου για συνεργασία στο σχηματισμό της νέας διοίκησης, συμφωνία που επικυρώθηκε και τυπικά το απόγευμα της Πέμπτης, με τη σχετική ψηφοφορία στην πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας διοίκησης.

Ψιλό γαζί μας δουλεύει ο Σπίρτζης με τις απαλλαγές από τα τέλη των διοδίων που διαφήμισε προ ημερών… Το μόνο που κατάφερε είναι να διχάσει την Ήπειρο, ανάμεσα από τη μια, σε αυτούς που θα διέρχονται δωρεάν τα διόδια του Δροσοχωρίου και του Μαλακασίου (οι δημότες Μετσόβου) και τα διόδια της Τύριας (όλοι οι πολίτες της ΠΕ Θεσπρωτίας) και σε εκείνους που θα πληρώνουν κανονικά τέλη, αν και κάνουν τις ίδιες αποστάσεις αλλά αντίστροφα, με όλους τους προηγούμενους.

Tην ανάγκη των συνεργειών μεταξύ των φορέων του τουρισμού, μεταξύ τους, και των φορέων του τουρισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την πολιτεία, υπογράμμισε από τα Γιάννενα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το Δ(Ζ-)ΕΝ του Ζαγορίου...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

ΤΟ Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (ΖΕΝ) για όσους δεν το γνωρίζουν, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι μία συλλογική πρωτοβουλία που προέκυψε στην περιοχή, μέσα από τη συνεργασία μίας ομάδας επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση και τις δραστηριότητες αναψυχής, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία μίας ποιοτικής πρότασης τουρισμού και πολιτισμού για το ευρύτερο Ζαγόρι. Είναι άνθρωποι από τα Γιάννενα αλλά και κάποιοι από περιοχές όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη που επένδυσαν στον τουρισμό του Ζαγορίου.

Για 42 ψήφους έχασε την αυτοδυναμία η παράταξη "Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη" του Δημήτρη Δημητρίου στις εκλογές του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Μια ακριβώς εβδομάδα, πριν από τις επιμελητηριακές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ολόκληρη τη χώρα, οι επικεφαλής των τριών συνδυασμών που κατεβαίνουν στις εκλογές για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του εμπορο-βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, παρουσιάζουν τις προγραμματικές θέσεις τους, για τις οποίες ζητούν να αξιολογηθούν από τους επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου.

Μιλώντας στους «Νέους Αγώνες», οι Γρηγόρης Γκίκας (Ισχυρό Επιμελητήριο), Δημήτρης Δημητρίου (Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη) και Γιάννης Μήτσης (Ανεξάρτητο Επιμελητήριο) ξεδιπλώνουν το όραμά τους, απαντώντας σε πέντε ερωτήσεις. Σε πολλά προγραμματικά σημεία συμφωνούν, οι δύο κρίνονται και για το μέχρι σήμερα έργο τους στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, ο τρίτος δοκιμάζεται για πρώτη φορά.

«Πετάει» ο «Βασιλεύς Πύρρος» (video)

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, αναφορικά τα αποτελέσματα της αποστολής στην Κύπρο, από την οποία η σπουδαιότερη είδηση ήταν η δρομολόγηση δύο αεροπλάνων την εβδομάδα προς τα Γιάννενα, από την Αμερικανικών συμφερόντων, κυπριακή αεροπορική εταιρεία TUS, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος Ιωαννιτών έπλεξαν το εγκώμιο της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων. Και δεν το έκαναν από ευγένεια ή από υποχρέωση, γιατί στο κάτω – κάτω, οι επιτυχίες οι συνδεόμενες με τον τουρισμό της περιοχής μας αφορούν κυρίως τον κλάδο των ξενοδόχων, αλλά από συναίσθηση της χωρίς φανφάρες δουλειάς που προσέφερε τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, η Ένωση Ξενοδόχων για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων.

Καλά τα πανηγύρια για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, αλλά οι υποχρεώσεις της πολιτείας να τελειώσει το θέμα με τον ανεφοδιασμό των
αεροσκαφών, καλώς και δε λησμονείται από τις τοπικές αρχές…

Μια χρονική στιγμή με συμβολισμούς, επέλεξε η διοίκηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» να επικοινωνήσει με το κοινό της περιοχής, δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στέλνοντας και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την τοπική οικονομία, την οποία στηρίζει η επιχείρηση.

Πέντε ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το φθινόπωρο που η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» άλλαξε χέρια, όπως μας θύμισε την Δευτέρα, ο αναπληρωτής CEOτης επιχείρησης Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Ήταν φθινόπωρο του 2012, όταν η τρικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη ολοκλήρωνε την πρώτη της ιδιωτικοποίηση που δεν περιλαμβάνονταν ασφαλώς, σε κανένα πακέτο προαπαιτούμενων…

Για ταύτιση με τις μεγάλες εταιρείες εμφιάλωσης και τα λοιπά, ξενοδοχειακά, επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής, κατηγορούν τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων, με κοινή τους δήλωση οι παρατάξεις ΔΡΑΣΥ και ΑΡΠΗ που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

700 στρέμματα γης για την ανάπτυξη βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, συν 300 στρέμματα ακόμα για ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) προτείνει η Ήπειρος στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της εκπόνησης σχεδίου για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πάρκων ανά την επικράτεια.

Η οικονομία προδίδει την Περιφέρεια Ηπείρου

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Διπλά αισιόδοξος για νίκη στο δικαστικό πεδίο της αντίκρουσης της υπουργικής απόφασης λειτουργίας των διοδίων στο Δροσοχώρι μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας αφενός και αφετέρου για την εκλογική νίκη της παράταξής του στις επόμενες εκλογές, με όποιο νόμο και αν γίνουν, χωρίς απόπειρες συναινετικού λόγου και εύρεσης κοινού τόπου στα μικρά ή μεγάλα… εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Με την ανακοίνωση του συνδυασμού του Γιάννη Μήτση, ολοκληρώνεται και η πρώτη μάχη των εντυπώσεων για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, καθώς η εικόνα ενός γεμάτου ψηφοδελτίου είναι ένα ισχυρό χαρτί αλλά όχι το άπαν - ουκ εν τω πολλώ το εύ, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι...

Η... ισχύς του «Ισχυρού Επιμελητηρίου»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Το «Ισχυρό Επιμελητήριο», την παράταξη που αναφέρεται στον χώρο της Κεντροδεξιάς και η οποία έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα θετικό «νεύμα» από το Μοσχάτο για τις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου, στο Νομό Ιωαννίνων, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο επικεφαλής της, πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας.

Μάλλον απροετοίμαστη εμφανίστηκε η δημοτική αρχή του Μιχάλη Πλιάκου στο Δήμο Ζίτσας, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, για την έγκριση των ανταποδοτικών τελών και των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού απέσυρε τις εισηγήσεις της για τις δύο από τις τρεις κατηγορίες τελών που επρόκειτο να αποφασιστούν χθες.

Τη στρατηγική επιλογή στήριξης της επιχειρηματικότητας μέσω της μείωσης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, κάνει η υπό τον Θωμά Μπέγκα δημοτική αρχή των Ιωαννίνων στον τρίτο προϋπολογισμό που συντάσσει, σε αυτή τη φάση της θητείας της.

«Έμφαση στους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» είναι ο τίτλος του 3ου Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να καταδειχθεί ότι η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα.

Τα χαρακτηριζόμενα από τις φορολογικές και διωκτικές οικονομικές αρχές ως «μερικώς εικονικά» τιμολόγια εταιρείας που δήλωνε ως έδρα τη Μεγάλη Βρετανία αλλά που διαδικτυακά έβρισκε πελάτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν πλημμυρίσει και την αγορά των Ιωαννίνων, τις τελευταίες ώρες.

Πάει Αθήνα η Τράπεζα Ηπείρου (βίντεο)

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Με ικανοποίηση έχει γεμίσει τους ανθρώπους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, η πολλαπλή αναφορά από κυβερνητικά χείλη, στα επιτεύγματα του τοπικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Μια από τις λίγες φορές που ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Dulacτο βράδυ της Τρίτης, ήταν όταν αναφέρθηκε στις πληρωμές των αγροτών από τις τακτικές επιδοτήσεις τους…

Σχετικά φτωχή σε τεκμηρίωση εμφανίζεται να είναι η πρόταση που θα καταθέσει σήμερα στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο» το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Τα πρώτα 15 ονόματα του ψηφοδελτίου ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο επικεφαλής της «Κίνησης Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» Δημήτρης Δημητρίου, ενόψει των εκλογών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για νέα διοίκηση.

Σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών για τις επιχειρήσεις του Δήμου Ιωαννιτών θα προχωρήσει με τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς η δημοτική αρχή.

Την εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Ιωαννιτών για την υπόθεση της εταιρείας «Ζαγόρι», σχετικά με το πρόστιμο που επιβάλλουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών στη βιομηχανία εμφιάλωσης, αναμένει η δημοτική αρχή, προκειμένου να εισηγηθεί το θέμα σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το επίδομα θέρμανσης και η Α΄ Ζώνη…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Από την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα της τιμής στην οποία θα πωλείται αυτό το χειμώνα το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς την Παρασκευή, ημέρα της επίσημης έναρξης διάθεσης του καυσίμου, άρχισε να γίνεται ο εφοδιασμός των πρατηρίων…