Ένα άλλο είδος τουρισμού… Οργανωμένη ξενάγηση στη φύση

Όλοι γνωρίζουμε την ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και την αξία του να δεις και να κατανοήσεις με τη βοήθεια ενός ειδικού, τα κατάλοιπα κοινωνιών και πολιτισμών που έζησαν πριν από πολλά χρόνια…

Κατά τον ίδιο τρόπο, αντί να καθίσει κανείς αναπαυτικά μπροστά στην τηλεόρασή του και να παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ με ιστορικό ή άλλο περιεχόμενο, το ενδιαφέρον του σύγχρονου ανθρώπου, ιδιαίτερα του κατοίκου των μεγάλων αστικών κέντρων, δημιούργησε τη ζήτηση της ξενάγησης στο φυσικό περιβάλλον από έναν αντίστοιχο ειδικό.

Ο Plegadis είναι γένος πουλιών που ανήκει στην οικογένεια Threskiornithidae. Το γένος προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό plegados, «δρεπάνι» που αναφέρεται στο χαρακτηριστικό σχήμα του ράμφους τους.

Plegadis όμως, λέγεται και μια Γιαννιώτικη εταιρεία, ζωής ενός έτους, ιδιοκτησίας δύο νέων ανθρώπων, «με το όραμα της προβολής και ανάδειξης του μεγαλείου των πτηνών και της άγριας ζωής γύρω μας». Η εν λόγω εταιρεία διοργανώνει περιηγήσεις στην περιοχή της Ηπείρου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρέχοντας στους πελάτες της τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

Η οργανωμένη περιήγηση στη φύση

Με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου αγώνα φωτογράφισης πουλιών στα Ιωάννινα, μιλήσαμε με τον ένα εκ των δύο ιδιοκτητών της εταιρείας Plegadis, τον κ. Νίκο Μπούκα, ο οποίος είναι η ψυχή αυτού του αγώνα που επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά φέτος, με διοργανωτές το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, τη Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας Ιωαννίνων «Φωτόραση» και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ο κ. Μπούκας είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και «τρέχει» τον φετινό αγώνα (πληροφορίες στο facebook: Ioannina photo bird race).

Αποφοιτώντας από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου έκανε και πτυχιακή έρευνα στο πλαίσιο των σπουδών του πάνω στα πουλιά, ο κ. Μπούκας είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια από τις 3-4 ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με την περιήγηση σε φυσικά τοπία. Διοργανώνει λοιπόν, εκδρομές ατόμων, παρεών ή και μεγαλύτερων ομάδων σε περιοχές όπως ο Αμβρακικός κόλπος, η Παμβώτιδα αλλά και σε πιο μακρινούς από τα Γιάννενα τόπους κι εκεί με τον εξοπλισμό που παρέχει στους φυσιολάτρες – πελάτες του, τους δίνει τη δυνατότητα να παρατηρούν στο φυσικό του ενδιαίτημα ένα πουλί, από μικρή απόσταση αν δεν ενοχλείται ή από μεγαλύτερη απόσταση, με τη βοήθεια ειδικών φακών. «Αρχή μας είναι να μη διαταράσσουμε τη ζωή και την ησυχία των πουλιών» λέει.

Ο φυσικός πλούτος ειδικά της Ηπείρου και των Ιωαννίνων είναι άγνωστος στον περισσότερο κόσμο και ανεξερεύνητος. Στο εξωτερικό μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη η κουλτούρα των οργανωμένων περιηγήσεων στη φύση, γι’ αυτό και πολλοί πελάτες του κ. Μπούκα έρχονται από το εξωτερικό και εντάσσουν τη φύση, σε ένα ταξίδι που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα θάλασσα, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. «Δεν είναι υπερβολή να το πούμε, αλλά για πολλούς ανθρώπους, επισκέπτες της Ελλάδας και της περιοχής μας, Ήπειρος σημαίνει φύση…» λέει χαρακτηριστικά.

Οι Γιαννιώτες από την άλλη, ζουν δίπλα σε έναν σπάνιο τόπο φυσικού κάλλους και πλούτου και δεν τολμούν να αισθανθούν το τοπίο και τους άλλους οργανισμούς που ζουν σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον κ. Μπούκα, πως μια ομάδα Γιαννιωτών αντέδρασε όταν σε μια πρόσφατη περιήγησή της στην Παμβώτιδα, ήλθε σε οπτική επαφή με τους κορμοράνους που χρησιμοποιούν τη λίμνη ως ενδιαίτημα. Μέχρι τότε, τα πουλιά αυτά, το πολύ να τα είχαν δει σε φωτογραφίες οι άνθρωποι και όταν τα αντίκρισαν στο φυσικό τους χώρο, εντυπωσιάστηκαν.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 14/4/2018)