Ένας μήνας καπνοαπαγόρευσης: τα αποτελέσματα…

Ελάχιστο προσωπικό, παράπονα για αθέμιτο ανταγωνισμό από όσους τηρούν την καπνοαπαγόρευση και έκφραση ικανοποίησης από το Δήμο Ιωαννιτών για την απόδοση των μέχρι σήμερα ελέγχων, στην επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Και τα τρία μαζί δεν είναι ασφαλώς καθόλου συμβατά μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου στην πρώτη έκθεση της αποτύπωσης συμμόρφωσης πολιτών και επιχειρήσεων με το μέτρο, ετοιμάζεται να αποτυπώσει μια κατάσταση αισθητά διαφορετική από εκείνη που περιγράφει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Οι καταστηματάρχες που τηρούν το νόμο παραπονιούνται πως έχουν χάσει πελατεία και μάλιστα πελάτες σταθερούς. Αυτό σημαίνει από μόνο του, πως κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν καταστήματα στα οποία οι υπάλληλοι και οι ιδιοκτήτες τους είναι ελαστικοί με τους παραβάτες.

Το δεύτερο παράπονο, των αντικαπνιστών πολιτών τώρα, είναι πως οι έλεγχοι των μεικτών κλιμακίων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, γίνονται σχεδόν μόνο σε ωράριο… δημοσίου, εξαιτίας κυρίως της τεχνικής – υπηρεσιακής αδυναμίας των πέντε μόλις υπαλλήλων της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Ηπείρου να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους. Ως εκ τούτου, οι έλεγχοι τα απογεύματα είναι ελάχιστοι, για δε το βράδυ από τις 22:00 και μετά, σχεδόν ανύπαρκτοι, σα να μην ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος!

Το μέτρο έχει συμπληρώσει ήδη, ένα μήνα εφαρμογής και κάτι μέρες…

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Δήμου Ιωαννιτών Κώστα Μπαμπασίκα που είναι και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ιωαννιτών, έχουν γίνει περί τους 100 επίσημους ελέγχους σε καταστήματα του Δήμου. Τα πρόστιμα είναι μόλις δύο (2) γεγονός που σύμφωνα με τον υπηρεσιακό παράγοντα, δείχνει αυξημένο βαθμό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Ο κ. Μπαμπασίκας παραδέχεται πως οι έξι (6) Δημοτικοί Αστυνομικοί δε μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά το γεωγραφικό εύρος του «Καλλικρατικού» Δήμου και πιθανά, να μην έχουν εμφανιστεί καθόλου μέχρι σήμερα, σε συγκεκριμένες γειτονιές και περιοχές του Δήμου. Όταν στα μεικτά κλιμάκια συμμετέχουν δύο ή τρεις Δημοτικοί Αστυνομικοί είναι αυτονόητο ότι δε μπορούν να βγουν βάρδιες για να ελέγξουν τις επιχειρήσεις κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 24ωρου αλλά ούτως ή άλλως, η κύρια αδυναμία ανήκει στην Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, λέει ο γενικός.

Στην έκθεση που αναμένεται να συντάξει σύντομα ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, θα γίνεται αναφορά στην έλλειψη προσωπικού. Όπως είπε συγκεκριμένα στους «ΝΑ», ο Γιάννης Νικόπουλος, θα ζητήσει να ενεργοποιηθεί ο νόμος εκτός της Αστυνομίας και για τις άλλες υπηρεσίες που προβλέπεται, όπως είναι η Τουριστική Αστυνομία, το Λιμενικό, η Επιθεώρηση Εργασίας κτλ. Ο ρόλος της ΕΛΑΣ προς το παρόν, είναι να προστατεύει τα κλιμάκια παρά να προβαίνει σε ελέγχους.

Με βάση την εμπειρική εικόνα που έχει σχηματίσει ως τα τώρα ο κ. Νικόπουλος, μιλά για ένα ποσοστό της τάξης του 90% στη συμμόρφωση των εστιατορίων με το νόμο, το ποσοστό πέφτει σημαντικά σε τσιπουράδικα και καφενεία, ενώ τέλος η παραβατικότητα ανεβαίνει στα καφέ - μπαρ.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 5/4/2018)