Ο Δήμος Ιωαννιτών αναπλήρωσε γρήγορα τα κενά στην καθαριότητα

Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν στην καθαριότητα των Δήμων της χώρας το προσεχές διάστημα, αν οι Δήμοι δε λειτουργήσουν με σχέδιο, μέχρι να γίνει η τοποθέτηση των προσλαμβανόμενων με τη μεγάλη προκήρυξη 3Κ.

Οι διαδικασίες του διαγωνισμού έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2018, γιατί τότε έληγαν οι παρατάσεις στις συμβάσεις του προσωπικού της καθαριότητας των Δήμων, μετά τις κινητοποιήσεις του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησαν στην απόφαση της μονιμοποίησης 9.000 περίπου εργαζομένων, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, με τα χρήματα των ανταποδοτικών τελών.

Ο Μάρτιος πέρασε και μόλις προχθές, ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ, τα οποία προκάλεσαν τις αντιδράσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ γιατί από τους παρατασιούχους ελάχιστοι είναι αυτοί που προσλαμβάνονται. Η ΠΟΕ ΟΤΑ βέβαια, εκτιμά πως με την οριστικοποίηση των πινάκων, η εικόνα τελικά θα είναι τελείως διαφορετική και πολύ περισσότεροι θα είναι οι παρατασιούχοι που θα προσληφθούν.

Για τους Δήμους αυτό που έχει σημασία είναι αν θα έχουν το προσωπικό για να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31 Μαρτίου και ενδέχεται αν οι Δήμοι δεν «τρέξουν», τα σκουπίδια να αρχίσουν να εμφανίζονται τις ημέρες του Πάσχα και Δήμοι να κάνουν Ανάσταση με σκουπίδια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων Χρήστος Μεντής προειδοποιεί πως αυτό μπορεί να συμβεί και στην πόλη μας που αυτές τις μέρες προετοιμάζεται να υποδεχτεί πολύ κόσμο.

 

Ο Δήμος Ιωαννιτών προλαμβάνει…

Στο Δήμο Ιωαννιτών ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Κώστας Μπαμπασίκας κάνοντας χρήση του νόμου, υπέγραψε ήδη συμβάσεις με 7 εργαζόμενους από την κορυφή της λίστας των προσωρινών πινάκων της 3Κ και οι εργαζόμενοι αυτοί έπιασαν ήδη δουλειά, γνωρίζοντας πάντως, πως με την οριστικοποίηση των πινάκων από το ΑΣΕΠ μπορεί και να μην είναι μέσα στους 47 εργαζόμενους που πρόκειται να προσλάβει μόνιμα ο Δήμος Ιωαννιτών.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος προχωρά και την πρόσληψη 32 διμηνιτών για ανάγκες ανταποδοτικών υπηρεσιών και όχι μόνο της καθαριότητας. Οι πίνακες αυτοί βγαίνουν την επόμενη εβδομάδα και αναλαμβάνουν καθήκοντα οσονούπω και οι συγκεκριμένοι, οπότε για το Δήμο Ιωαννιτών λογικά, δεν θα προκύψει πρόβλημα στην καθαριότητα, γιατί θα έχουν σύντομα αναπληρωθεί οι 25 περίπου εργάτες καθαριότητας που έχασε.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 5/4/2018)