«Ανακυκλώστε για να πληρώσετε λιγότερα»

Είτε ενόψει εκλογών είτε αλλιώς, οι δύσκολες αποφάσεις για τις δημοτικές αρχές της Ηπείρου, σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μπροστά μας και το κρίσιμο αλλά αναμενόμενο ορόσημο αποτελεί η παράδοση / παραλαβή του εργοστασίου διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων του Ελευθεροχωρίου του Δήμου Δωδώνης.

Με την παραλαβή από την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, η διαχείριση των σκουπιδιών στην Ήπειρο μπαίνει σε μια εντελώς νέα φάση και τα ευρωπαϊκά πρότυπα την αναγκάζουν να συμμορφωθεί με τα υψηλότερα κόστη που επιβάλλει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τη λογική αυτή υπερασπίστηκε με δηλώσεις του την Τρίτη, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Νομού Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσουν οι Δήμοι της Ηπείρου, στην επερχόμενη αύξηση του κόστους της διαχείρισης των σκουπιδιών. «Κάθε Δήμαρχος και κάθε δημοτικό συμβούλιο θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα κάνει το δικό του αγώνα για να μην υπάρξουν υπέρογκες αυξήσεις. Είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος και το επεξεργασμένο απόβλητο είναι υποχρέωση…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος στην ερώτηση αν οι Δήμοι της Ηπείρου θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, ενόψει των εκλογών του 2019.

Θεωρητικά, το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για πολλούς Δήμους να πάρουν τη δύσκολη απόφαση που θα προκύψει από το Σεπτέμβριο του 2018, όταν και θα παραληφθεί το εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, από εκείνη τη στιγμή θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές. Πόσο εύκολο είναι να αποφασίσει μια δημοτική αρχή αυξήσεις στα τέλη, την τελευταία, προεκλογικά στιγμή; Η απάντηση είναι πως δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς.

 

Ανακύκλωση και πάλι ανακύκλωση

Το θέμα της επερχόμενης αύξησης των ανταποδοτικών τελών απασχόλησε τη συνάντηση των Δημάρχων της Ηπείρου, σε κοινή συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου το πρωί της Δευτέρας, κατά την οποία ο πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στάθης Γιαννούλης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα νέα δεδομένα.

Τα όσα είπε ο κ. Γιαννούλης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και όφειλαν να γνωρίζουν τα νέα κόστη οι δημοτικές αρχές εδώ και χρόνια. Όφειλαν άπαντες να «τρέξουν» ενημερωτικές εκστρατείες και καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ξεκινώντας από τα σχολεία, με στόχο τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων από το κάθε νοικοκυριό. Τη λύση της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης στην πηγή υπέδειξε και ο κ. Κωνσταντόπουλος, αφού δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα…

Όταν ένας τόνος σκουπιδιών μπαίνει στο ΧΥΤΑ Ελληνικού με κόστος 20 ευρώ σήμερα, στο εργοστάσιο απορριμμάτων θα μπαίνει με 40 ευρώ (gatefee). Στο κόστος αυτό όμως, προστίθεται η δαπάνη του Δήμου για τη μεταφορά των σκουπιδιών από το Σταθμό Μεταφόρτωσης στο εργοστάσιο που εκτιμάται μεσοσταθμικά στα 20 ευρώ τον τόνο, αλλά αυτό εννοείται, θα παρουσιάζει διαφορά, ανάμεσα στους Δήμους των Ιωαννίνων και τους Δήμους της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας. Η σύγκριση ανάμεσα στο Δήμο Ιωαννιτών και το Δήμο Φιλιατών για παράδειγμα, είναι ενδεικτική της διαφοράς, εκτός εάν συμφωνηθεί μεταξύ των Δήμων της Ηπείρου ότι το κόστος της μεταφοράς θα είναι ενιαίο.

Υπάρχει τέλος, και το κόστος της μεταφοράς των υπολειμμάτων από το εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου στους τρεις ΧΥΤΑ (Ελληνικού, Καρβουναρίου και Βλαχέρνας). Πρόκειται για άλλα 20 ευρώ τον τόνο περίπου, οπότε η εκτίμηση για 100 ευρώ τον τόνο δεν είναι μακριά για ορισμένους απομακρυσμένους Δήμους…

 

Το βιοαέριο στο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού θα γίνει αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κωνσταντόπουλος, η σχετική μελέτη έχει εκπονηθεί βγάζοντας ένα κόστος για το συγκεκριμένο έργο της τάξης των 700.000 ευρώ. Όπως συνέβη και στην πρώην χωματερή της Δουρούτης, μέσω δημόσιου διαγωνισμού θα προσκληθούν εταιρείες να αναλάβουν την κατασκευή του έργου και την εκμετάλλευση του βιοαερίου, αφήνοντας ένα ανταποδοτικό τέλος στο ΦΟΔΣΑ των Ιωαννίνων.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τετάρτης, 4/4/2018)