Έντεκα φορείς του Δήμου Ζίτσας κατά των μονάδων βιοαερίου

Έντεκα φορείς από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζίτσας, υπογράφουν κοινή ανακοίνωση – προειδοποίηση κατά της κατασκευής των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Την Κυριακή 1 Απρίλη, σε κοινή συνάντηση στην Ελεούσα, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των εξής φορέων:

-Πολιτιστικός Σύλλογος Μ. Γαρδικίου

-Τοπικό Συμβούλιο Μ. Γαρδικίου

-Τοπικό Συμβούλιο αγιου ιωαννη

-Τοπικό Συμβούλιο Ροδοτοπίου

-Τοπικό Συμβούλιο Ζωοδόχου

-Προοδευτικός Σύλλογος Ροδοτοπίου

-Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ροδοτοπίου

-Αθλητικός Σύλλογος Ροδοτοπίου

-Σύλλογος Χορευτικός Ζωοδόχου

-Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς»

-Τοπικό Συμβούλιο Εκκλησοχωρίου

Οι σύλλογοι- φορείς καταγγέλλουν την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας να δώσει έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων στις πέντε μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο. Όπως τονίζουν: «Η απόφαση αυτή της Αποκεντρωμένης παρά τις αντιδράσεις, διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών και παρακάμπτοντας τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του Δήμου Ζίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι., του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, αποκαλύπτει και επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν λύσεις που δεν σέβονται τον άνθρωπο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, προβάλλοντας τα και ως οικολογικά. Η κατασκευή και λειτουργία αυτών των μονάδων με βασικό κριτήριο το κέρδος, είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνει επιπλέον την ήδη περιβαλλοντολογικά κορεσμένη περιοχή μας, με δυσμενείς συνέπειες στη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων μας που ήδη προκαλούν κάποιες από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις μέσα κι έξω από τη ΒΙ.ΠΕ.».

Οι έντεκα φορείς ζητάνε να σταματήσει κάθε διαδικασία αδειοδότησης-εγκατάστασης των υπ’ όψιν μονάδων στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων καθώς όπως σημειώνουν, μονάδες αυτού του μεγέθους δεν μπορούν να λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά: 500 μ. από το Μ. Γαρδίκι, 900 μ. από το Ροδοτόπι, 1200 μ. από τη Ζωοδόχο, 1200 μ. από τον αρχαιολογικό χώρο του Μ. Γαρδικίου και 1000 μ. από το Ναό του Αρείου Διός.

Οι φορείς προειδοποιούν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την αποτροπή της εγκατάστασης στη ΒΙ.ΠΕ. των εν λόγω μονάδων.