ΠΓΝΙ: Τα είπαν, δεν τα βρήκαν διοίκηση και εργαζόμενοι για το πενταόροφο

Μια ανοιχτή κουβέντα για το θέμα της 4ης πτέρυγας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκάλεσαν με τη διοίκηση του ιδρύματος οι εργαζόμενοι το πρωί της Πέμπτης.

Η τρίωρη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει για την Πέμπτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έθεσε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τα προβλήματα της έναρξης λειτουργίας της 4ης πτέρυγας πέραν των ζητημάτων της αξιολόγησης και της αύξησης της χρηματοδότησης.

Η συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων και του διοικητή Βασίλη Τσίκαρη παρουσία και του υποδιοικητή του νοσοκομείου Κώστα Χολέβα, δεν απέδωσε κάτι εντυπωσιακό. Κάθε πλευρά έθεσε τα θέματα από την οπτική της και το μήνυμα που έστειλε ο διοικητής του νοσοκομείου ήταν πως το 4ο κτίριο θα λειτουργήσει, με όρους απαράβατους για την ασφάλεια των εργαζομένων και του προσωπικού.

«Δεν αναπτύσσουμε τη ΜΑΦ, δεν αναπτύσσουμε τη ΜΕΘ, δεν βάλαμε σε λειτουργία καμία κλινική άλλη. Αυτά που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο. Το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η 4η πτέρυγα θα λειτουργήσει, μα τώρα μα σε λίγο, θα λειτουργήσει…» σημείωσε.

Οι εργαζόμενοι με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Φλούδα έκαναν σαφές πως δε διαφωνούν με τη λειτουργία του πενταόροφου αλλά πιέζουν διοίκηση και πολιτεία να εξασφαλίσει το προσωπικό και τη χρηματοδότηση για τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων. Αυτό που τόνισε αρκετές φορές μάλιστα ο κ. Φλούδας ήταν πως οι εργαζόμενοι δεν βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του νοσοκομείου.

Με την παρουσία και τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, η κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έλαβε μια διάσταση πανεργατικής αντίδρασης απέναντι στα σχέδια της διοίκησης του ιδρύματος και αυτό που τόνισαν και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων στο Σύλλογο Εργαζομένων ήταν πως το προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργήσει το πενταόροφο. Χρειάζονται προσλήψεις. Το ίδιο τόνισε στις δηλώσεις του ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Γιωτόπουλος.

Ο κ. Τσίκαρης απαντώντας συνολικά στην κριτική που έχει ασκηθεί στους χειρισμούς του, δεν έμεινε στην απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων αλλά και στις αποφάσεις άλλων συλλογικών οργάνων όπως η Ιατρική Σχολή ή το Επιστημονικό Συμβούλιο. Τόνισε ωστόσο, πως το ποιοι θα πάνε που είχε προβλεφθεί από το αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου και δεν αλλάζει.

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της καρδιοχειρουργικής, για το οποίο εκφράστηκαν οι εντονότερες επιφυλάξεις και ενστάσεις σε σχέση με την ορθότητα της προτεινόμενης μεταφοράς, ο κ. Τσίκαρης είπε πως παρ’ ότι έχει ζητήσει προτάσεις εναλλακτικές κανείς δεν του έχει απαντήσει ως σήμερα. «Και στο τέλος, δεν είναι αρμοδιότητα της Ιατρικής Σχολής και του Επιστημονικού Συμβουλίου. Δεν είναι θέμα κανενός, η λειτουργία του πενταόροφου παρά μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου» τόνισε.

Τέλος, υπέρ των εργαζομένων μίλησαν ακόμα π Χρήστος Γρίβας πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και ο Μπάμπης Παππάς, γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέοι Αγώνες, στο φύλλο της Παρασκευής, 30/3/2018)