Δύο διοικήσεις και στη μέση ο Υπουργός

Μια αίσθηση καχυποψίας ανάμεσα στις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου πλανάται εσχάτως, με αφορμή τις εκατέρωθεν κινήσεις για την κατάληξη του σχεδίου ενοποίησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής.

Αμφότερες οι Σύγκλητοι αναμένουν την τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση τμημάτων και σχολών των δύο ιδρυμάτων και αυτό πρόκειται να γίνει στο επόμενο διάστημα, όπως διαβεβαίωσε και από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο ακριβής χρόνος δεν προσδιορίζεται ακόμα, ο δε Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας δήλωσε στους «ΝΑ» πως εκτιμά ότι αυτό θα γίνει σίγουρα μέσα στον Απρίλιο.

Μεγαλύτερη κινητικότητα για το θέμα σε αυτή τη φάση, αναπτύσσει καθώς φαίνεται, η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, με τον Πρύτανη του ΤΕΙ να έχει κάνει τελευταία μια συνάντηση με τον Υπουργό στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή, ενώ και για σήμερα Παρασκευή, 30 Μαρτίου, έχει κλειστεί ραντεβού στο Υπουργείο, στην οποία συνάντηση αυτή τη φορά, θα παρευρίσκεται όλη η Σύγκλητος του ΤΕΙ Ηπείρου.

Ο κ. Τσίνας παράλληλα, έχει ζητήσει συνάντηση και με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σύγκλητος με Σύγκλητο δηλαδή, αλλά το αίτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμα και κατά τις πληροφορίες μας, ο Γιώργος Καψάλης δε θεωρεί ότι μια τέτοια συνεργασία θα προσέθετε κάτι περισσότερο στα ήδη υπάρχοντα δεδομένα.

Η καχυποψία από μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκαλείται από την τελευταία κινητικότητα του ΤΕΙ, εξαιτίας της ανησυχίας πιθανών αλλαγών της τελευταίας στιγμής που θα έλθει ενδεχομένως να βάλει η διοίκηση Τσίνα, στο συμφωνημένο γενικό πλαίσιο της συνένωσης, αλλαγών που η διοίκηση Καψάλη φοβάται πως μπορούν να τινάξουν στον αέρα το ήδη τεταμένο κλίμα, στην τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα…

Το ενδεχόμενο αλλαγών στο παρά πέντε ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας, ο κ. Τσίνας και όπως τόνισε, το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο θα κινηθεί στο κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας και του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Ηπείρου, του πως συγκεκριμένα, θα μπορούσαν οι «δάσκαλοι» του ΤΕΙ να εξυπηρετηθούν καλύτερα στις συνενώσεις που θα γίνουν.

Η διαφορά στάσης των δύο διοικήσεων απέναντι στο προωθούμενο σχέδιο συνένωσης, έχει πιθανότατα να κάνει και με μια ουσιαστική διαφορά: στο ΤΕΙ Ηπείρου η ακαδημαϊκή κοινότητα θέλει τη συνένωση, ενώ αντίθετα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχει μια ισχυρή αντίδραση από σχεδόν τα μισά μέλη ΔΕΠ. Εδώ, οι προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ, υπουργικοί σύμβουλοι και μετέχοντες στον απαξιωμένο Σύλλογο Μελών ΔΕΠ, αμφισβητούν ή προσβάλλουν αυτές τις διαφορετικές φωνές, ο Πρύτανης του ιδρύματος αντίθετα, προβληματίζεται κατά βάθος, άσχετα αν στις δηλώσεις του, τις χαρακτηρίζει απλή ανησυχία…

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Παρασκευής, 30/3/2018)