«Έδωσαν τα χέρια» Δήμος Ιωαννιτών και δάσκαλοι…

Όσο και αν απορούσαν χθες στο Δημαρχείο κάποιοι ότι κακώς δήθεν μεταφέρθηκε προς τα έξω, η εικόνα άρνησης της δημοτικής αρχής της πόλης να συμφωνήσει με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, η έκδοση και μόνο ενός ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Ιωαννίνων ζητά να διατηρήσει στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς τα τετράχρονα νήπια και για την επόμενη χρονιά, είναι μια μορφή αντίδρασης και διάθεση απείθειας σε ένα νόμο του κράτους.

Οι δηλώσεις άλλωστε την περασμένη Δευτέρα, τόσο της Υφυπουργού Παιδείας Μ. Τζούφη όσο και της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Αγγελικής Φωτεινού, «φωτογράφησαν» το πρόβλημα και το εντόπισαν μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών, με την ελπίδα ότι θα πειστεί και αυτή η δημοτική αρχή.

Το κλίμα ωστόσο, στη συνάντηση που έγινε το πρωί της Τετάρτης, στο δημαρχείο, υπό το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και με τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Γρηγόρη Τζίμα και του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας (ΣΕΠΕΝΙ) Στέφανου Σίντου, ήταν καλό και από την αρχή διεφάνη η πρόθεση της δημοτικής αρχής να συνετιστεί και να εφαρμόσει το νόμο. Σε πολιτικό επίπεδο βέβαια, η λογική αυτή υποχώρηση συνιστά μια πολιτική ήττα για τη δημοτική αρχή που έβαλε το δημοτικό συμβούλιο να υποστηρίξει ένα ψήφισμα, το οποίο έλεγε άλλα σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς και τα τετράχρονα νήπια… Αλλά για τους εκπαιδευτικούς, η νίκη στη… «μάχη των εντυπώσεων» που δόθηκε με δηλώσεις από τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ και με δύο ανακοινώσεις, από το ΣΕΠΕΝΙ και από τη ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας, είναι το τελευταίο που μετράει…

 

Η συνάντηση

Πρόθεση του Δήμου Ιωαννιτών είναι να συνεργαστεί με τις τοπικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης και με το Σύλλογο των Δασκάλων, για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αύξηση του αριθμού των νηπίων που θα φοιτούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα νηπιαγωγεία του Δήμου Ιωαννιτών. Αυτό που έγινε κατανοητό και υποστηρίχθηκε τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τον πρόεδρο της Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών Βασίλη Τσαμπαλά, είναι πως η προσαρμογή στο νόμο από φέτος, θα επιτρέψει τη σταδιακή επίλυση των όποιων προβλημάτων, έτσι ώστε με την λήξη της τριετίας που προβλέπει ο νόμος για την καθολική εφαρμογή του, να μην υπάρχει ούτε ένα τετράχρονο νήπιο το οποίο να μη μπορεί να εγγραφεί σε νηπιαγωγείο.

«Καλή διάθεση» από μέρους του Δήμου, διέγνωσαν ο Γρηγόρης Τζίμας αλλά και ο Στέφανος Σίντος. Μιλώντας στους «ΝΑ» ο τελευταίος μάλιστα, δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητα με την οποία πήγε στη συνάντηση, λόγω του διαμορφωμένου κλίματος των τελευταίων ημερών. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος είχε αποφασίσει αν χθες το μεσημέρι προέκυπτε αδιέξοδο, να γίνονταν παράσταση διαμαρτυρίας το βράδυ της Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο, με αίτημα την αλλαγή της προηγούμενης απόφασης του σώματος.

 

Οι αριθμοί

Η εκτίμηση βάσει των δημοτολογίων του Δήμου Ιωαννιτών για τα νήπια που πιθανά να ζητήσουν να εγγραφούν στα νηπιαγωγεία τον ερχόμενο Μάιο, κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 παιδιών. Ο ακριβής αριθμός θα αποκρυσταλλωθεί περί τα τέλη Μαΐου, όταν οι εγγραφές θα έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει ωστόσο ο αριθμός των γεννήσεων του 2013 που είναι 900 και του 2014 που είναι 108 λιγότερες, δηλαδή 792 κι αυτός δίνει μια μεγαλύτερη τάξη μεγέθους για τις αιτήσεις που θα γίνουν, αν θεωρήσουμε πως όλοι οι γονείς εγγράψουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσαμπαλά, οι περιοχές στις οποίες ενδέχεται να ανακύψει πρόβλημα είναι η Ανθούπολη, ο Κατσικάς, η Πεδινή και το Νεοχωρόπουλο. Για όλες τις περιοχές ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που κατατίθενται από το Δήμο και οι οποίες θα συμφωνηθούν με τις υπηρεσίες της εκπαίδευσης, όταν υπάρχουν τα ακριβή δεδομένα. Τα νήπια που δε θα χωρέσουν στα νηπιαγωγεία του Κατσικά, για παράδειγμα, όπως είπε στους «ΝΑ» ο κ. Τσαμπαλάς, θα μπορούσαν να πάνε στα κοντινότερα σχολεία, όπως των Λογγάδων. Για τα παιδιά της Ανθούπολης, εναλλακτικές είναι τα νηπιαγωγεία του Νοσοκομείου ή του Πανεπιστημίου κοκ.

Ο κ. Τσαμπαλάς πάντως, είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις προκάτ κατασκευές, αν προκύψουν ελλείψεις θέσεων στα σχολεία του κέντρου της πόλης. Εκεί, πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος, λέει, δηλαδή ο έμπορος που θέλει το παιδί του στο νηπιαγωγείο του κέντρου, να αναγκαστεί να το πάει στο σχολείο της γειτονιάς που διαμένει.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν οι εκκρεμότητες με τα δύο νηπιαγωγεία του «Παπαζόγλειου» και το ειδικό σχολείο που πρέπει να φύγει από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 29/3/2018)