Ο Υπουργός Παιδείας διατάσσει... ομόφωνες αποφάσεις

Για το διακηρυγμένο στόχο της ενιαιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης μίλησε από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, υποστηρίζοντας το εν εξελίξει εγχείρημα της συνένωσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

«Έχουμε βάλει ως στόχο τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης» είπε, αν και μέχρι πρόσφατα δεν το φώναζε. Μιλούσε απλά για συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Τι νεότερο προέκυψε από τα λόγια του Υπουργού για το θέμα της ενοποίησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου; Είπε τα εξής: «Εμείς συγκροτούμε Ομάδες Εργασίας που θα καταλήξουν σε ένα πόρισμα με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια. Το κάναμε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου όπου έχουμε σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις. Στα Ιωάννινα έχουμε απολύτως ομόφωνη απόφαση και ετοιμάζουμε τώρα το νομοσχέδιο, το οποίο σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθεί, όπου διάφορα τμήματα καταργούνται και διάφορα τμήματα εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αυτό θέλουμε να μας έρχεται από «τα κάτω». Δηλαδή, οι άνθρωποι που ξέρουν τα ζητήματα και τις τοπικές συνθήκες να μας κάνουν τις προτάσεις τους. Η Πολιτεία βεβαίως θα πάρει τις όποιες αποφάσεις, αλλά δεν έχει η Πολιτεία και το ακαδημαϊκό και το πολιτικό σκέλος ταυτοχρόνως».

Όσον αφορά το μέλλον των ΤΕΙ είπε: «Δεν θα κλείσει κανένα ΤΕΙ. Η απάντηση είναι κατηγορηματική. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχουν και ορισμένοι Δήμαρχοι που τώρα σκέφτηκαν ότι έχουν και ένα ΤΕΙ στην περιοχή τους και λένε ότι θα το φροντίσουν, ενώ εδώ και δεκαετίες δεν έκαναν τίποτα. Άρα το θέμα της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει κι αυτό να το βάλουμε στο τραπέζι. Δηλαδή, με τι όρους διεκδικούν την παραμονή ενός ΤΕΙ, με δεδομένο αυτό που σας είπα ότι δεν παίζεται το θέμα του ΤΕΙ Καβάλας. Δεν πρόκειται να κλείσει. Αλλά και η αντίδραση πολλές φορές, δεν βοηθάει».

 

Η «ομόφωνη» απόφαση

Αλήθεια, που την είδε την ομόφωνη απόφαση στην Ήπειρο, ο Υπουργός Παιδείας; Εννοεί μήπως ότι ομοφώνησαν τα μέλη της επιτροπής που ο ίδιος διόρισε; Κι αυτό, προφανώς του αρκεί!

Για τις Συγκλήτους επομένως, των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να αναμένουμε παραμονές του Πάσχα ή ίσως, μετά την Ανάσταση, την τελική εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν θα χωρά και πολλές αλλαγές. Μιλάμε δηλαδή για την αποθέωση της εξαντλητικής δημόσιας διαβούλευσης! Η παιδεία λογικά, για την παρούσα συγκυβέρνηση της ΠΦΑ, δε χρειάζεται συναινέσεις και δημόσιες διαβουλεύσεις. Τα ξέρει όλα ο Υπουργός και οι σύμβουλοί του. Δεν αντιδρούν και οι φιλόζωοι ας πούμε, ώστε να αναγκαστεί ο Υπουργός να πάρει πίσω τα νομοθετικά «εκτρώματα» που φέρνει για ψήφιση στη βουλή κάθε τόσο…

(Με πληροφορίες από το www.essos.gr).