Τρεις δηλώσεις και μια απόπειρα…

Η εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων Η εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων

Υπό την προστασία της προσωρινής κατασκευής που στήνεται κάθε φορά για την εξέδρα των επισήμων, στο κέντρο της πόλης, για τις ανάγκες της παρέλασης στις τρεις επετείους – δύο εθνικές και μία τοπική – και με φόντο τους εργάτες που είχαν αρχίσει να μαζεύουν τις καρέκλες για να ξεστήσουν την εξέδρα… οι τρεις βουλευτές των Ιωαννίνων που έδωσαν το «παρών» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και με την ιδιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπου η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, υπογράμμισαν και κάτι διαφορετικό στην ευχετήρια δήλωσή τους.

Η Μερόπη Τζούφη κατάφερε να συνδέσει την ομιλία της με μια αναφορά στο διαχωρισμό μεταξύ παλιού και νέου, θυμίζοντας πως αυτό ήταν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, το Σεπτέμβριο του 2015. Δυστυχώς γι’ αυτούς, τρία χρόνια μετά, μόνο το νέο δεν είναι… Δεν είπε «δίκαιη ανάπτυξη» αλλά «δίκαιη αναπτυξιακή πολιτική» που είναι σχεδόν το ίδιο, απλά ο ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως, σταμάτησε να λανσάρει το πρώτο, ως σύνθημα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Και τέλος, ανήγαγε τις αλλαγές στο χώρο της παιδείας, την οποία κι η ίδια κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να υπηρετήσει, ως τη «Λυδία λίθο» για να ξεπεραστεί η κρίση. Εδώ δεν έχει άδικο η Υφυπουργός, αλλά με τρεις διαδοχικές ηγεσίες που νομοθετούν από το 2015 ιδεοληπτικά και κόντρα στο σύνταγμα, όπως επανειλημμένως είπε το ΣτΕ, αμφιβάλλω ότι θα γίνει αυτό που λέει η κ. Τζούφη.

Ο Γιάννης Στέφος εξύμνησε την αποτρεπτική ικανότητα των αμυντικών δυνάμεων της χώρας και είπε κάτι για ρατσιστές, το οποίο για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα…

Τέλος, ο Κώστας Τασούλας μέμφθηκε, όπως έπραξε και στη δήλωση της 21ης Φεβρουαρίου, όντας τότε ο μόνος βουλευτής των Ιωαννίνων που έδωσε το «παρών», την απόπειρα της κυβέρνησης να διχάσει το λαό της χώρας, φτιάχνοντας εμφυλιοπολεμικές συνθήκες με τα διάφορα «σκάνδαλα» που ανακάλυψε και τα άλλα, τα οποία θα φέρει και στο προσεχές μέλλον στην επιφάνεια. Τόνισε πως οι εθνικοί διχασμοί οδήγησαν σε εθνικές καταστροφές, με κορυφαίο το παράδειγμα του 1922.

Την ίδια ημέρα με την εθνική επέτειο, ο Δήμος Ιωαννιτών πολύ σωστά αποφάσισε να τιμήσει και ένα κομμάτι της τοπική ιστορίας, κάνοντας μια διπλή εκδήλωση, στην ανάμνηση της συμπλήρωσης 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου και την καταστροφή της Εβραϊκής κοινότητας. Τα ξημερώματα της Κυριακής, ήχησε ο συναγερμός της Εβραϊκής συναγωγής που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων και ένα όχημα της εταιρείας securityπου έχει την ευθύνη φύλαξης του χώρου, βρίσκονταν πολύ κοντά στο σημείο. Οι άνδρες που επενέβησαν στο περιστατικό άμεσα, είδαν έναν μαυροντυμένο άνδρα να πηδά τη μάντρα της Συναγωγής και δεν πρόλαβαν να τον ακινητοποιήσουν, γιατί χάθηκε μέσα στα στενά του Κάστρου.

Ενδεχομένως, όντας τόσο αφελής, θεώρησε εύκολο να χτυπήσει έναν καλά φυλασσόμενο στόχο, ενώ αντίθετα χώροι της Εβραϊκής κοινότητας έχουν γίνει κατ’ επανάληψη στόχοι επιθέσεων στο παρελθόν και δεν αποκλείεται και στο μέλλον.

Πιθανότατα, η σύλληψη της απόπειρας αυτής έγινε στον εγκέφαλο κάποιων πειραγμένων ανθρώπων που προκλήθηκαν από το ενδιαφέρον του Δήμου να τιμήσει το εβραϊκό στοιχείο δευτερευόντως, και πρωτίστως ένα κομμάτι της ιστορίας της «μικρής μας πόλης». Ωστόσο γραπτά σε τοπικά έντυπα μέσα που δίνουν υλικό για να ξυπνήσουν ανιστόρητα πάθη και μίση, δεν νομίζω ότι χρειάζονται… Υπάρχουν πλείστα άλλα θέματα για να ασκήσει κανείς κριτική στη δημοτική αρχή, παρά να την κατηγορήσει ως ενεργούμενο του διεθνούς σιωνισμού…