«Θερμός» Σεπτέμβρης για τα νήπια

Φόβους πως ο ερχόμενος Σεπτέμβρης θα είναι… «θερμός» για τα τετράχρονα νήπια του Δήμου Ιωαννιτών, εκφράζουν τα στελέχη της εκπαίδευσης στο διατηρητέο κτίριο του Γεωργίου Σταύρου, της οδού Ανεξαρτησίας. «Θερμός» ειδικά για τα νήπια του Δήμου Ιωαννιτών, εξαιτίας του ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Από 1η ως 20 Μαΐου θα γίνουν όπως κάθε χρόνο, οι εγγραφές των νηπίων στα νηπιαγωγεία του Δήμου. Χωρίς άλλο, η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι στα επόμενα τρία χρόνια να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής αλλά οι γονείς σε αυτό το διάστημα, θα επιλέγουν αν το παιδί τους θα εγγραφεί σε νηπιαγωγείο ή σε παιδικό σταθμό. Το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του δηλαδή, κινούνται με όρους υποχρεωτικότητας του νόμου και προγραμματίζουν πως τον ερχόμενο Μάιο, θα υπάρξει μέσω της εγγραφής των τετράχρονων νηπίων, αύξηση του συνόλου των παιδιών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία ολόκληρης της χώρας.

Για την περίπτωση που η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, για την περίπτωση δηλαδή που η πλειοψηφία των γονιών έλθει να πειθαρχήσει στο γράμμα του ελαστικού, για τα χρόνια μέχρι το 2021, νόμου, προβλέπεται πως θα υπάρξει πρόβλημα, αν δεν προηγηθεί συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και δη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε Περιφερειακής Ενότητας από τη μια και του Δήμου από την άλλη.

Για κάθε Δήμο και στο Νομό Ιωαννίνων, έχει συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τον εκπρόσωπο του Δήμου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να κάνει τη διαχείριση του μαθητικού δυναμικού. Για την πλειονότητα των μικρών Δήμων, το γενικό συμπέρασμα είναι πως δεν θα προκύψουν προβλήματα, μάλλον περισσεύουν, όχι μόνο δε λείπουν οι χώροι, λένε χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι…

Στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών αντίθετα, σε περιοχές όπως η Πεδινή, το Νεοχωρόπουλο, η Ανθούπολη, τα Σεισμόπληκτα και εν μέρει στο κέντρο της πόλης, η έστω και μικρή αύξηση των νηπίων για κάθε νηπιαγωγείο, με την προσθήκη των τετράχρονων, θα δημιουργήσει πρόβλημα έλλειψης χώρων. Κι επειδή, «ιδιοκτήτης» των σχολικών μονάδων σε κάθε περιοχή είναι ο Δήμος και όχι το Υπουργείο Παιδείας, το πρόβλημα, τα παράπονα γονιών ή οι προσφυγές τους που μπορεί να ασκηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στις περιπτώσεις που θα δηλώνεται αδυναμία να γίνει δεκτό ένα νήπιο στο νηπιαγωγείο, θα αγγίζουν το Δήμο!

 

Το μήνυμα της Πρωτοβάθμιας

Γι’ αυτό και το μήνυμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων προς το Δήμο Ιωαννιτών και τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, είναι «ελάτε να συνεργαστούμε», γιατί ο Δήμος έχει τα δημοτολόγια και μπορεί να διερευνήσει από τώρα, την τάση αύξησης των νηπίων για την επόμενη σχολική χρονιά.

Αν οχυρωθεί ωστόσο, η δημοτική αρχή, πίσω από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της διαφωνίας με την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, θα υπάρξουν προβλήματα, με μοναδικά θύματα τα νήπια και πραγματικό υπαίτιο, εκτός από τον άφρονα Υπουργό Παιδείας που… χτίζει παλάτια πάνω στην άμμο, τη δημοτική αρχή.

«Ποιο το νόημα μιας αντίδρασης και μη συμμόρφωσης με το νόμο από τώρα, όταν αυτό θα πρέπει να γίνει σε ορίζοντα τριών ετών» αναρωτιούνται οι άνθρωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε τρία χρόνια δεν πρόκειται να χτιστούν δεκάδες καινούργια νηπιαγωγεία, ούτως ή άλλως, οπότε το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσει εκ των ενόντων, με καλή διαχείριση του μαθητικού δυναμικού και αναζήτηση λύσεων με προσθήκη αιθουσών ή ενοικίαση νέων κτιρίων όπου είναι δυνατόν. Απαιτείται σχέδιο και συνεργασία και με το να στυλώνει κανείς τα πόδια απέναντι στην παράλογη βιασύνη του Υπουργείου Παιδείας, δε βγαίνει κάτι…

 

Οι εκκρεμότητες

Ένα παράδειγμα κακής συνεργασίας πάντως, ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι η περίπτωση των νηπιαγωγείων του Παπαζόγλειου. Από το 2014 διατυπώθηκε το αίτημα μεταστέγασης των δύο σχολικών μονάδων λόγω της ενοικίασης του κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τέσσερα χρόνια μετά, ακόμα δεν υλοποιήθηκε η λύση της μεταφοράς των δύο σχολείων, σε προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις στο παλιό «Χατζηκώστα».

Εσχάτως, προέκυψε και η… «έξωση» του ειδικού σχολείου από τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ και ως προς αυτό γίνεται προσπάθεια να πειστεί η διεύθυνση της ΕΛΕΠΑΠ να αναθεωρήσει. Εδώ πάντως, δεν υπάρχει ευθύνη του Δήμου Ιωαννιτών.

(To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 24/3/2018)