ΤΟΜΥ σε ανάπτυξη… Πέντε οι τοπικές μονάδες υγείας ως το Πάσχα

Μέχρι το Πάσχα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία, σε ποσοστό άνω του 80%, oσχεδιασμός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου για την ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για την κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του αστικού ιστού της χώρας καθώς οι ΤΟΜΥ αφορούν μόνο τον αστικό πληθυσμό και όχι τα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας που σήμερα καλύπτονται από τα Κέντρα Υγείας. Εκεί θα γίνουν οι δομές που θα ονομαστούν Κέντρα Υγείας Υπαίθρου, αλλά αυτό αφορά την επόμενη φάση του σχεδιασμού.

Προς το παρόν, βρισκόμαστε στην υλοποίηση της πρώτης φάσης και στα Γιάννενα έχει ήδη ξεκινήσει ως γνωστόν τη λειτουργία της η πρώτη ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας), στην οδό Φιλικής Εταιρείας 15, πίσω από το 2ο Λύκειο.

Οι ΤΟΜΥ έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν γιατί θα έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό της τάξης των 10.000 με 12.000 ενηλίκων και ακόμα 1.500 με 1.600 παιδιά. Ο μονάδα υγείας θα είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την πρώτη απάντηση στον ασθενή αλλά και για να καθοδηγεί παραπέμποντας στο νοσοκομείο καθώς και για να παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας του με τον ηλεκτρονικό φάκελο.

Την Παρασκευή επισκέφθηκε την πόλη κλιμάκιο της διοίκησης και της τεχνικής υπηρεσίας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, υπό τον επικεφαλής της Τάκη Νικολόπουλο. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς που ξεκινά μαζί με το στήσιμο των ΤΟΜΥ. Εκεί που εγκαθίστανται πρέπει και να εγγράφονται οι πολίτες ώστε να έχουν της δικής τους ομάδα υγείας. «Άρα» σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος, «με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ ξεκινά και η λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, κάτι που ίσως έχουν ζήσει οι 300 περίπου συμπολίτες μας που έχουν εγγραφεί στην πρώτη ομάδα». Ο κάθε ασφαλισμένος δηλαδή, στην πρώτη επίσκεψη σε ΤΟΜΥ ανεξαρτήτως λόγου, θα αφιερώνει χρόνο για την εγγραφή του και τη σύνταξη του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, έτσι ώστε σε όποια πόλη και να βρεθεί, σε όποιο γιατρό και να απευθυνθεί μελλοντικά, να έχει κανείς πρόσβαση στις πληροφορίες και το ιστορικό του.

Η εγγραφή των πολιτών σε μια ΤΟΜΥ δεν είναι δεσμευτική και εύκολα κανείς μπορεί να αλλάξει την ένταξή του στα μητρώα της, αν προκύψει εύλογη αιτία.

 

Έρχονται και οι άλλες ΤΟΜΥ

Μετά την πρώτη ΤΟΜΥ των Ιωαννίνων, η υλοποίηση του σχεδιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε, θα έχουν τεθεί σε λειτουργία και άλλες τέσσερις ΤΟΜΥ με την έκτη που προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό, να ακολουθεί μετά τις γιορτές.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη ΤΟΜΥ θα γίνει σε κτίριο του Δήμου Ιωαννιτών στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα (πρώην ΚΕΠ), το οποίο χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις διαμόρφωσης.

Στην τελική φάση είναι και βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η 6η ΥΠΕ για να διαμορφώσει στο χώρο των εργαστηρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ (στην περιοχή της Λιμνοπούλας), την τρίτη ομάδα, ενώ έχει εκδηλωθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για δύο κτίρια στην Ανατολή και τον Κουραμπά (Λακώματα). «Είναι εφικτό μέχρι το Πάσχα να έχουμε σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει αυτό το σχεδιασμό» σημείωσε.

Εκκρεμεί μια έκτη ΤΟΜΥ τέλος, που θα ανοίξει και θα είναι η τελευταία στη σειρά, μετά το Πάσχα, στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων.

Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων, διαπιστώνοντας πως έχουν βελτιωθεί οι όροι, χρειάζονται ωστόσο παρεμβάσεις για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων κυρίως, όπως επίσης και ενίσχυση σε προσωπικό. Άμεση είναι ανάγκη για νέους γιατρούς και ειδικότητες και στο επόμενο τρίμηνο θα γίνει η προκήρυξη για ειδικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των εξετάσεων απεικονιστικών και βιοπαθολογικών. Ως υποδομή το μικροβιολογικό εργαστήριο έχει αναβαθμιστεί υπάρχουν ωστόσο κενά στο απεικονιστικό κομμάτι.