Στην Άρτα «δοκιμάζεται» η αξιολόγηση της Γεροβασίλη

Είναι ένα από εκείνα τα περίεργα παιχνίδια της μοίρας ή ενδεχομένως και ένα ηχηρό μήνυμα στην Αρτινή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη από την ίδια την ΑΔΕΔΥ, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος πολύ υποψιασμένος – εγώ πιστεύω πως συμβαίνει το πρώτο…

Η πρώτη δοκιμασία της αξιολόγησης της νυν κυβέρνησης και της νυν Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, θα λάβει χώρα στα πολιτικά «χωράφια» της Αρτινής πολιτικού, καθώς η πρώτη για τα πανελλαδικά χρονικά, απόρριψη αιτήματος συμμετοχής προϊσταμένου σε κρίση διευθυντών καταγράφηκε στο ΤΕΙ Ηπείρου και αφορά τον νυν προϊστάμενο του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηπείρου, ο οποίος κατέθεσε τα χαρτιά του για να κριθεί από τη Σύγκλητο του ιδρύματος για τη θέση του διευθυντή. Η Σύγκλητος εφαρμόζοντας το νόμο και τις τροπολογίες Γεροβασίλη περί αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, τον απέρριψε, επειδή συμμετείχε στην απεργία – αποχή που πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ τους προηγούμενους μήνες, από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Ο εν λόγω υπάλληλος του ΤΕΙ Ηπείρου λοιπόν, με την εφαρμογή της εκβιαστικής τροπολογίας Γεροβασίλη σε βάρος του, αποτελεί το πρώτο παράδειγμα πανελλαδικά, του οποίου μπλοκάρεται η υπαλληλική εξέλιξη, επειδή συμμετείχε στην κινητοποίηση κατά της αξιολόγησης!

Είναι δε χαρακτηριστικό πως όσο διαρκούσε η κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων κατά της απόπειρας εφαρμογής της αξιολόγησης της νυν κυβέρνησης, η ΑΔΕΔΥ διαβεβαίωνε όσους συμμετείχαν στην απεργία – αποχή πως εφόσον δεν προσέβαλε η κυβέρνηση την κινητοποίηση για να ακυρωθεί στα Δικαστήρια ως παράνομη ή καταχρηστική, είναι καλυμμένοι γιατί προστατεύονται από το Σύνταγμα (άρθ. 23), τον Υπαλληλικό Κώδικα (άρθ. 46) και τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 που ακόμη ισχύει. Επικαλούνταν μάλιστα και σχετική νομική γνωμοδότηση.

Η τροπολογία Γεροβασίλη για τις αξιολογήσεις, αναφέρει ότι οι προϊστάμενοι (Τμηματάρχες – Διευθυντές – Γενικοί Διευθυντές) δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να ξανακριθούν, όταν με δική τους υπαιτιότητα δεν θα αξιολογήσουν τους υφιστάμενους τους. Τόσο οι προϊστάμενοι όσο και οι Διευθυντές, συμμετέχοντας στη νόμιμα κηρυχθείσα απεργία, δεν παρανομούν με υπαιτιότητά τους, δηλαδή δεν το κάνουν από δόλο ή αμέλεια, αλλά εξαιτίας ακριβώς της συμμετοχής τους στην απεργία, υποστήριζε τότε η ΑΔΕΔΥ. Δε διαπίστωνε ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα η ΑΔΕΔΥ… Η «αριστερή» κυβέρνηση όμως, είχε άλλη άποψη για το ιερό δικαίωμα της απεργίας… Και έλαχε, αυτή η άποψη να εκφραστεί στον τόπο καταγωγής της Υπουργού…

 

Οι επόμενες ενέργειες

Η ΑΔΕΔΥ μέχρι σήμερα, δεν είχε κινηθεί νομικά κατά της τροπολογίας, γιατί δεν αναγνωρίζονταν το έννομο συμφέρον. Τώρα πλέον τεκμηριώνεται και μετά την απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Ηπείρου, έχει ήδη προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων δια του καθηγητή Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Λαζαράτου και αναμένει την ερχόμενη εβδομάδα, την έκδοση της προσωρινής διαταγής για την αναστολή της απόφασης του ΤΕΙ. Μετά την έκδοση και της οριστικής απόφασης, πρόκειται να προσβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας Γεροβασίλη, αφού πέραν όλων των άλλων, θεωρείται ότι προσβάλλεται και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και ποινικοποιείται η απεργία.

Την είδηση αποκάλυψε μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις στήριξης του υπαλλήλου του ΤΕΙ Άρτας.