Οι προειδοποιήσεις Τσίκαρη και το «μοντέλο» Σαντορίνης

Σε προειδοποιήσεις προς τη Γιαννιώτικη κοινωνία για τα κακά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, προέβη την Δευτέρα, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης.

Κατά τον διοικητή, η ΝΔ επιχειρεί να μπλοκάρει τη λειτουργία της τέταρτης πτέρυγας του νοσοκομείου που προωθεί ο ίδιος, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από όλες τις πλευρές, επειδή επιδιώκει να παραχωρήσει κομμάτια του πενταόροφου σε ιδιώτες με τη διαδικασία της εκμίσθωσης. Αυτό δεν το άκουσε ο ίδιος από τους βουλευτές της ΝΔ Β. Οικονόμου και Ι. Φωτήλα, με τους οποίους είχε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή αλλά του μεταφέρθηκε από εργαζομένους και υπηρεσιακούς παράγοντες του ιδρύματος, οι οποίοι με τη σειρά τους συνάντησαν το κλιμάκιο του τομέα υγείας της ΝΔ.

Το αν είναι πολιτικά πρέπον για το διορισμένο από το ΣΥΡΙΖΑ διοικητή ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, να κάνει τη δουλειά των συνδικαλιστών και της κομματικής οργάνωσης Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα θέμα… Οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες, κομματικοί στη συντριπτική πλειοψηφία τους, διοικητές των δύο νοσοκομείων της πόλης μας, κράτησαν πάντοτε τα προσχήματα και έκαναν το καθήκον τους απέναντι στο δικαίωμα της ενημέρωσης που έχει η εκάστοτε αντιπολίτευση, χωρίς να μπερδεύουν καθήκοντα και κομματικές προτιμήσεις. Εξαίρεση… ο κ. Τσίκαρης.

Το αν είναι πολιτικά έντιμο για το διοικητή του ΣΥΡΙΖΑ, να σχολιάζει όσα του μετεφέρθησαν ότι είπαν οι δύο βουλευτές σε μια άλλη συνάντηση, είναι επίσης άλλο θέμα… κι ενώ στις πρώτες του δηλώσεις ο ίδιος ενώπιον του κλιμακίου της ΝΔ, τόνισε πως απλά δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα των στελεχών της αντιπολίτευσης και λύθηκαν παρεξηγήσεις

 

Πόσο δημόσια είναι η υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ;

Αλλά για να δούμε την ουσία των όσων καταγγέλλει ο κ. Τσίκαρης: «η νεοφιλελεύθερη ΝΔ θα φέρει τους ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία και θα στερήσει τους πολίτες από δημόσιες υποδομές, τις οποίες πλήρωσαν από το υστέρημά τους»…

Κατ’ αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά τη χώρα εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια. Θεωρητικά θα μπορούσε να είχε τεθεί ήδη σε λειτουργία το πενταόροφο κτίριο, αν παραβλέπονταν όλες οι δυσκολίες που δεν επιτρέπουν και σήμερα, τη σωστή λειτουργία της 4ης πτέρυγας (η έλλειψη προσωπικού είναι το κύριο) και αυτό τόνισαν στην κοινοβουλευτική τους ερώτηση οι Οικονόμου – Φωτήλας, το ίδιο επεσήμαναν και στο διοικητή του ιδρύματος την Παρασκευή.

Κατά δεύτερον, εδώ και δύο ακριβώς χρόνια, έγινε πράξη το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης. Ιούλιο του 2016 ξεκίνησε η λειτουργία του νοσοκομείου, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενοι – είναι το νοσοκομείο που έχει μετατρέψει σε δικό του μαγαζί ο πολύς Παύλος Πολάκης, διορίζοντας αντιπρόεδρο έναν φίλο του ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ και τοποθετώντας, σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, σε δύο διοικητικές θέσεις «ημέτερους» με προσόντα… - γευσιγνώστης ελαιόλαδου ο ένας και πωλητής λαμπτήρων ο δεύτερος.

Η ρουσφετολογική δράση και των νυν κυβερνώντων δεν θα ήταν ίσως η μεγάλη είδηση, στην προκειμένη περίπτωση, όσο η υποκρισία εκείνων που φωνάζουν σήμερα «έξω οι ιδιώτες από την υγεία» την ώρα που με το Ν. 4368/2016 το Νοσοκομείο Σαντορίνης έχει παραχωρηθεί στην ΑΕΜΥ Α.Ε. η οποία το λειτουργεί σαν να πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση. Οι προσλήψεις προσωπικού είναι εκτός ΑΣΕΠ. Γίνονται από την ΑΕΜΥ Α.Ε. και επιλέγονται από τα γραφεία Υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και οι γιατροί. Η εξέλιξη των γιατρών του ΕΣΥ σε θέσεις Διευθυντών μόνο Δημόσιο Νοσοκομείο δεν θυμίζει.

Έλληνες πολίτες, οι ανασφάλιστοι και τα έκτακτα περιστατικά, πληρώνουν τις εξετάσεις και μάλιστα υπερτιμολογημένες. Οι υπηρεσίες προσφέρονται σε πολύ υψηλότερες τιμές, 10 φορές πάνω από ότι προσφέρονται στα άλλα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχουν δύο διαφορετικές χρεώσεις στις ίδιες εξετάσεις: στους Έλληνες προσφέρονται σε διπλή τιμή, από ό,τι στους ξένους. Ο τιμοκατάλογος των υπηρεσιών ορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις. Για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Ανακοινώσεις με στοιχεία έχει εκδώσει η ΠΟΕΔΗΝ – εδώ, εδώ και εδώ.

Άρα, για ποια δημόσια υγεία που κινδυνεύει κάνει λόγο ο κ. Τσίκαρης;

Ή μήπως ονειρεύονται κάποιοι να εφαρμόσουν και στα Γιάννενα το μοντέλο της Σαντορίνης, για τους κομματικούς «στρατούς» των ντόπιων «Πολάκηδων»;

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Τετάρτης, 7/3/2018)